Paylaş
Tüm Sayılar      2022      Sayı 205 – Temmuz 2022      Büyükada, Nizam ve Maden Mahallesi Dayanışma Grupları

Büyükada, Nizam ve Maden Mahallesi Dayanışma Grupları


2021-2022 Faaliyetleri

Biz Kimiz?

  • İlk olarak 24 Mart tarihinde Adalar’da salgınla ilgili bilgi paylaşımı ve dayanışma amaçlı mahalle ve sokak WhatsApp grupları kurulmaya başlandı.
  • Pandemi ile ilgili yerel ve dünya ölçeğindeki bilgileri adalılara ulaştırmak dışında, herkesin eve kapandığı anlarda yardım ve Adalar’a özel bilgi edinme ihtiyacına devam veren bu gruplarda iletişim arttıkça, Adalar’ın sorunları için elbirliği ile çalışma fikri gelişti.
  • Kurulan birçok dayanışma Whatsapp grubundan en aktifi olan Nizam Mahallesi Dayanışma Grubu adanın çöp ve temizlik sorununu görüşmek için 22 Temmuz 2021’ de 40 kişinin katılımı ile ilk toplantısını gerçekleştirdi.
  • Bu toplantı sonrası çevre temizliği ve geri dönüşüm konusunda insiyatifalınması, Adalar Belediyesi ile ortak olarak çalışma yollarının aranması kararları alındı ve “Çöp ve geri dönüşüm görev grubu” kuruldu.
  • Nizam Mahallesi Dayanışma Grubu’na ekim ayında Maden Mahallesi ve Mart 2022’de de Heybeliada Dayanışma Grupları eklendi.
  • Adaya karşılıksız katkı vermek isteyenlerin giderek artan katılımıyla Dayanışma Grupları’na katılan Adalı gönüllü sayısı 531’eulaştı.
  • Adanın sorunlarına çözüm bulmak için oluşturulan görev gruplarının sayısı 10‘a ulaştı: Çöp ve geri dönüşüm, Organik atık, Ulaşım, Veri toplama-değerlendirme, Kültür-Sanat, Spor, Ev eşyalarını geri dönüştürme, ihtiyacı olanlara kazandırma, Çocuk, İletişim.

BAŞARDIKLARIMIZ

1 -PLASTİK, KAĞIT VE METAL ATIKLARIN GERİ DÖNÜŞÜMÜ

Otuz yedi haftadır, hafta boyunca toplanan plastik, kağıt ve metal atıklar adalılar tarafından mavi poşetlerle, evlerine en yakın konteynırların yanına Pazartesi günleri saat 11:00 ’a kadar çıkartılmakta ve geri dönüşüm ekipleri tarafından bu poşetler 11:00 14.00 arasında toplanarak geri dönüşüm toplama tesisine götürülmektedir. Mavi poşetler dayanışma grubu üyeleri tarafından temin edilip geri dönüşüm kampanyasına katılmak isteyenlere ücretsiz olarak ulaştırılmaktadır.

2 –CAM ATIKLARIN GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRILMASI

22 Aralık 2021 tarihinde İBB ekipleri cam atıkları toplayıp geri dönüşüm tesisine ulaştırmaya başlamıştır Gönüllülerin Çarşamba günleri saat 11:00’e kadar mavi poşetlerle çıkardığı cam şişe ve kavanozlar bu saatten sonra toplanmaktadır Projenin başladığı ilk gün, 22 Aralık’ta bu şekilde binden fazla şişe geri dönüşüme kazandırılmıştır 24 haftadır uygulama sorunsuz devam etmektedir.

3 -EVLERDE KOMPOST YAPIMI

29 Ekim tarihi kompost yapım günü olarak ilan edilmiştir. Bu tarihten önce kompost yapımıyla ilgili doküman hazırlanmış ve dayanışma grupları ile paylaşılmıştır Ayrıca kompost yapımıyla ilgili tecrübe paylaşımı için uygulamalı toplantılar düzenlenmeye başlanmıştır Kampanyanın başlangıcıyla otuza yakın Adalı kompost yapar hale gelmiştir.

4 -ADALAR’DAKİ AĞAÇ BUDAMA ATIKLARININ MALÇ OLARAK ADALAR’DA KULLANILMASI

Adalar Belediyesi’ne yıllar önce gönüllüler tarafından hibe edilmiş olan yongalama makinası, ihtiyacı olan Adalılar’a kullanacak operatör ile birlikte ücretsiz olarak verilmeye başlanmıştır Ancak şu an operatör başka bir birimde görevlendirildiği için bu faaliyet Adalar Belediyesi tarafından askıya alınmış durumdadır.

5 -DAL ATIKLARININ YERİNDE MALÇ HALİNE GETİRİLMESİ

Adalıların alışkanlık haline getirdiği bahçe atıklarının geri dönüştürülerek malç haline getirilmesi, bunu yaparken de geri dönüşüm bilinci kazandırılması için Adalı gönüllülerin yıllar önce belediyeye hibe ettiği yongalama makinasının yol boyu atılmış dal atıklarını yerinde yongalaması projemiz Belediye’ye sunuldu.
Personel yetersizliği mazereti karşısında gönüllülerden oluşturulan ekip iş gücü desteği verdi ve operasyon başarıyla gerçekleştirildi. Ancak Adalar Belediyesi projeyi devam ettiremedi.

6 -ÇÖP KONTEYNIRLARININ GİYDİRİLMESİ PROJESİ

Nizam caddesindeki beş farklı noktaya çiçeklikli metal standlar Dayanışma Grubu üyesi bir adalı tarafından üretilmiş, diğer gönüllülerin temin ettiği saksılar ve çiçekler standa yerleştirilmiştir. Çiçeklerin bakımı da gönüllüler tarafından yapılmaktadır.

7 -BÜYÜKADA ORMAN BÖLÜMÜNÜN GÖNÜLLÜ TEMİZLİK AKTİVİTELERİ


Ormana atılan günlük çöplerden sigara izmaritleri ve içinde su bulunabilen cam ya da plastik şişeler ayrıca önemli bir yangın tehlikesi oluşturmaktadır Ormanlık arazinin içinde çöp veya yangın tehlikesi ile ilgili herhangi bir uyarı işareti de bulunmamaktadır Dayanışma Grubu üyeleri düzenli aralıklarla ormanlık alanda temizlik faaliyeti gerçekleştirmekte ve topladıkları atıkların geri dönüşüme uygun olanlarını ayırarak, geri dönüşüm toplayıcı ekibine ulaştırmaktadır Bu faaliyetler için görünür olmak, örnek olmak amacıyla Ada Gönüllüsü tişörtü yaptırılmıştır.

8 -ADALAR BELEDİYESİ ÇÖP TOPLAMA ARAÇLARININ TAKİBİ PROJESİ

Dayanışma Gruplarının Adalar Belediyesi’ne bağışladığı on üç adet GPS cihazı her çöp toplama aracına yerleştirilmiştir Bu araçların böylece her hareketi izlenebilecek, yine ücretsiz bir şekilde Belediye’nin kullanımına verilen online uygulama ile araçların hangi konteyneri ne zaman boşalttığı, hangi konteynerin ne süredir boşaltılmadığı bilgilerine ulaşmak öümkün olabilecektir. Ayrıca yapay zeka araçların hareketlerini öğrendikten sonra en verimli rotaları önerecektir. Bu uygulama muhtemelen ülkemizdeki belediyeler içinde bir ilk olacağından örnek proje olarak ayrıca değerlidir.

9 -ÇÖP İHBAR WHATSAPP HATTI

Bu nedenle Adalar Belediyesi Temizlik Şefi’nin de dahil olduğu bir whatsapp hattı kurulmuştur Bu hatta dahil olan gönüllüler uygunsuz gördüğü bir çöp atımı veya müdahale edilmesi gereken konteynerin fotoğrafını çekip konum bilgisiyle birlikte whatsapp hattına gönderdiğinde Adalar Temizlik ekipleri, birkaç saat hatta bazen dakikalar içinde olay yerine yönlendirilmektedir Temmuz ayında kurulan bu sistem halkla Belediye’nin işbirliğinin güzel bir örneği olarak başarıyla yürümekte iken Adalar Belediyesi aniden işbirliğine son vermiştir.

10 -ADALARIMIZ PORTALI

Adalı bilgisayar mühendisi Zeki Sagay tarafından oluşturulan portal ile Adalar’ı açık hava müzesi şeklinde gezmek mümkündür. Adalar Vakfı’nın katkılarıyla sadece Büyükada’da 400 den fazla tarihi kültürel yapı hakkında bilgi girilmiştir Adayı ziyaret edenler uygulamayı açtıklarında yürüdüke yanından geçtikleri bu binalar hakkında açılan pencerede bilgi verilmektedir. Bunun yanında vapur motor tarifeleri, adabuüs sefer tarifeleri gibi bilgilere tek elden ulaşılabilmektedir.

11 –ADALAR BELEDİYESİ FAALİYETLERİNİ YERİNDE İZLEME

Halkın belediye faaliyetlerine hem katkıda bulunması hem de denetim görevini yerine getirmesi amacıyla Eylül 2021 ’den itibaren her ayın ilk Pazartesi günü yapılan Adalar Belediye meclisi toplantılarının her birine dayanışma gruplarımız adına temsilcilerimiz katılmış ve gelişmeleri Adalılar’a iletmişlerdir.

12 -ADALAR ULAŞIMI İÇİN İETT İLE İŞBİRLİĞİ


Ada içi ve adaya ulaşımla ilgili sorunların çözümüne katkı vermek için kurulan Ulaşım Görev Grubu’nun Adalar İBB Koordinatörü ve İETT yetkilileri ile birlikte yaptığı 2 toplantı sonucunda Pazar yerlerinden o güne özel olarak adabüs seferleri yapılması, okul çocukları için okula gidiş ve dönüş saatlerinde özel seferler konulması sağlanmıştır.

13 –ADALAR’IN ATLARININ YERİNDE TAKİBİ


1300 e yakın İBB tarafından satın alınması ile başlayan ve Adalıların çok yakından takip ettiği süreçte Adalar İBB At Barınağı’nda kalan 105 atı her Salı günü dayanışma grubumuz adına gönüllüler 16 Kasım 2021 tarihinden itibaren her hafta ziyaret ediyorlar ve izlenimlerini diğer Adalılar ile paylaşıyorlar.

14 – ADALAR BELEDİYESİ SAHİPSİZ HAYVAN BARINAĞINA VE ORADAKİ CANLARA SAHİP ÇIKMA

Adalar Belediyesi’nin 1 kg mama göndermediği, tek personel görevlendirmediği, veteriner hizmeti vermediği Adalar Belediyesi Hayvan Barınağı’nın tüm ihtiyaçları Adalı gönüllüler tarafından karşılanıyor. Bu barınağa katkıda bulunmak için Dayanışma Grubu üyeleri düzenli olarak ziyaret ediyorlar, Salı ve Cuma günleri oradaki hayvanları ormanlık alanda bir saatlik yürüyüşe çıkararak sosyalleşmelerini sağlıyorlar.

15 – KÜLTÜR-SANAT FAALİYETLERİNİN ORGANİZE EDİLMESİ

Dayanışma Grupları Kültür-Sanat Görev Grubu’nun yaptığı programla, Adalar’da etkinlik yapacak kapalı alan sıkıntısına çözüm olması amacıyla Adalar Müzesi’nde yapılan düzenleme ile Aralık 2021 den itibaren düzenli olarak her hafta sonu tiyatro gösterileri, söyleşiler düzenlendi. Her ayın son Pazar günü Adalı sanatçıların atölyelerini açması ve halkla sanatçıların bir araya gelmesi, deneyimlerini paylaşması sağlandı. Son olarak 27 Mayıs 2022 tarihinde yıllardır Adalar’da eksikliği hissedilen yerleşik bir sinema Adalar Müzesi Sineması açıldı.

16 – SOSYAL ORGANİZASYONLAR

Mahallelerde sosyal ilişkilerin geliştirilmesi için sosyal organizasyonlar düzenlendi.

17 – MAHALLE AFET GÖNÜLLÜLERİ ORGANİZASYONUNUN BÜYÜKADA’DA KURULMASI

Dayanışma Grubumuz tarafından 2021 yılındaki Heybeliada yangınından sonra Büyükada’da Mahalle Afet Gönüllüsü grubu olmadığı anlaşılınca MAG yöneticileri ile iletişime geçilerek Büyükada’da eğitim verilmesi ve bu eğitimlere 32 adalının katılıp sertifika alması sağlandı. Büyükada Mahalle Afet Gönüllüleri halen aktif olarak iletişim halinde çalışmalarına devam ediyor.

18 – AYLIK TOPLANTILAR

İlk toplantıda her ay bir Dayanışma Grubu toplantısı yapılması kararı 2021 sonuna kadar kesintisiz uygulandı. Sonrasında kış döneminde, pandemi koşullarında toplantı yapılacak kapalı mekan olmaması sebebiyle Haziran 2020’ye kadar ara verildi.

19 – ADALAR BELEDİYESİ’NİN TEMİZLİK HİZMETİ İHTİYAÇLARINA KATKI

Adalar Belediyesi’nin temizlik faaliyetlerinde kullanılmak üzere 2 adet yaprak üfleme makinası Dayanışma Gruplarımız tarafından temin edilerek Belediye’ye hibe edildi. 

20 – BAŞARILI ADALI ÖĞRENCİLERE DESTEK

Büyükada 125.Yıl Atatürk Ortaokulu kız Basketbol Takımı’nın Türkiye Şampiyonası’na katılma hakkı kazanması ve aynı okulun öğrencisinin Türkiye Kros Şampiyonası’na katılması üzerine bu öğrencilerin başarılarına küçük bir destek olmak amacıyla her birine dayanışma gruplarımız adına hediye organize edilldi ve Türkiye Şampiyonası giderlerine katkıda bulunuldu.

21 – İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN OKULLARA KİTAP KAMPANYASINA DESTEK VERİLDİ

Adalar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün başlattığı okullara kitap bağış kampanyasına Dayanışma Grubu üyeleri destek verdi ve kısa sürede 500’e yakın kitap toplandı

BEKLEYEN PROJELER

1 – EV EŞYALARININ İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ULAŞTIRILMASI PROJESİ

Adalar’da ulaşımın sadece deniz yoluyla olması sebebiyle, eskimiş eşyaların atılması önemli bir sorun olarak durmaktadır. Yollara izinsiz atılmış bu eşyaların Adaları sahipsiz göstermesinin dışında, bunların ihtiyacı olanlara ulaştırılamaması sorunun ayrı bir boyutudur. Bunların belirlenen günde adalılar tarafından çıkartılması, belediye tarafından ücretsiz alınması, bir alanda muhafaza edilmesi ve adalılar tarafından bu alanın belirlenen zamanda ziyaret edilmesi ve ihtiyacı olana kimlik karşılığı ücretsiz verilmesi şeklinde önerdiğimiz çözüm Adalar Belediyesi’nde halen yanıt beklemektedir.

2 – ADALAR DENİZ ULAŞIM ARAÇLARINDA GERİ DÖNÜŞÜM BİLİNCİ OLUŞTURMA PROJESİ

Adalar’ın çöpe atılan atıklarının %50-60’ının geri dönüşüme uygun materyalden oluşması ve bunların da büyük bölümünün Adalar’ı ziyaret eden günübirlik turistler tarafından üretilmesi, Büyükada’da 100 adete yakın mavi renkli geri dönüşüm konteyneri olmasına karşılık bunlar uygun şekilde kullanılmadığından geri dönüşüme uygun materyali diğer çöplerin içinden ayırmak mümkün olmamaktadır. Deniz ulaşım araçlarına farklı renkte geri dönüşüme uygun şekilde hazırlanmış çöp kutularından koyulması, geri dönüşüme uygun çöplerin uygun yere atılması gerekliliği bilincini daha Ada’ya gelmeden oluşturabilmeyi sağlayacaktır. Mavi Marmara Şirketi üst düzey yöneticisi ile Bostancı’daki merkezlerinde bir görüşme gerçekleştirilmesine karşılık proje ilgilerini çekmemiştir. Şehir Hatları ile görüşülerek ilerlenmesi planlanmaktadır.

3 – MAHALLE BOSTANI PROJESİ

Adalar’da müstakil bir alanı olmayan kişilere Adalar Belediyesi’nin sebze, meyve yetiştirebileceği alanlar ayırması planlanmaktadır. Bu şekilde toprağın uygun şekilde kullanımını Ada halkı uygulamalı olarak görebilecek, burada tecrübe paylaşımı gerçekleşebilecektir. Ayrıca mahalle bostanı alanı ortak kompost yapımı için de kullanılacaktır. Mahalle bostanı bu amaçlarının dışında okulların geri dönüşüm konusunda eğitim alanı olarak da kullanılabilecektir.

4 – GELEN TURİSTLERİN ADALAR’IN KÜLTÜREL DEĞERLERİNE SAYGI GÖSTERMELERİNİN SAĞLANMASI

Adalar kültürel ve tarihi özellikleriyle çok özel bir ilçe olmasına karşılık gelen günübirlik turistlerin bunun farkında olmadan ürettikleri çöpleri uygunsuz şekilde bırakarak adadan ayrılmaktadır. Buna karşılık Adalar’a gelen herkes deniz yolunu ve tarifeli seferleri kullanmak zorundadır. Bundan yararlanarak adaya yaptıkları 30 dakika ile 120 dakika süren yolculuk esnasında bu kişilerin Adalar’ın kültürel değerleri konusunda bilgilendirilmesi ve Adalar’ın mirasına saygı duyacak şekilde hareket etmeleri konusunda uyarılmaları mümkündür. 

5 – ÇOCUKLARI OKULLARDA GERİ DÖNÜŞÜM KONUSUNDA BİLGİLENDİRME PROJESİ

Dünyanın bir çevre felaketine sürüklendiği bu günlerde Adalar’ın bilinçlendirilmesi amacıyla çocuklara bir eğitim programı yapılmıştır. Bu amaçla Milli Eğitim Bakanlığı ile anlaşması olan ÇEVKO ile iletişime geçilmiş ve Ada okulları ile irtibatı sağlanmıştır. Aralık ayı içinde Büyükada’da bütün öğrencileri kapsayacak şekilde eğitimin gerçekleşmesi planlanmasına karşılık 2 kurum arasındaki iletişimsizlikten bu gerçekleşmemiştir. Pandeminin sona ermesiyle proje tekrar gündeme alınabilir.

6 – ÇOCUKLARDA GERİ DÖNÜŞÜM BİLİNCİNİN OLUŞTURULMASI İÇİN KOMPOST BİSİKLETİ PROJESİ

Adalar’da organik atıkların kompost yoluyla toprak haline gelebileceği bilincinin oluşturulmasına ihtiyaç vardır. Kalıcı olarak bunun gerçekleşmesi için okullarda eğitimcilerle işbirliği içinde çalışmak için kompost bisikleti temin edilerek Adalar’ın okullarında dönüşümlü olarak dolaştırılması planlanmaktadır.

7 – ÇOCUKLARDA GERİ DÖNÜŞÜM BİLİNCİNİN OLUŞTURULMASI İÇİN HEDİYE KAMPANYASI

Mavi renkli çöp konteynerlerinin Adalar’da istisnasız yanlış kullanılıyor olması bu konuda bir bilinç eksikliği olduğunu göstermektedir. Bu bilincin oluşturulmasına çocuklardan başlanması hem kısa hem uzun vadede kalıcı yarar sağlayacaktır. Daha önce Ataşehir Belediyesi’nin yaptığı kampanyaya benzer şekilde 670 metal, içecek kutusu getiren her aileden bir çocuğa bisiklet hediye kampanyası hem çocuklarda hem ailelerinde bu bilincin oluşmasına önemli katkıda bulunacaktır. Bu kampanyanın ardından ikinci bir kampanya olarak 1000 adet plastik şişe getiren yine her aileden bir çocuğa tablet bilgisayar hediye edilerek verilen eğitimin birbirini tamamlaması ve pekişmesi sağlanabilir.

8 – PAZAR YERİNDE ve MARKETLERDE POŞET KULLANIMININ KALDIRILMASI

Büyükada’da Perşembe günleri kurulan pazar yerinde ve marketlerde satılan ürünlerin tamamının halka sunumu plastik poşetlerle yapılmaktadır. Plastik poşet kullanımının pazar yerinde ve marketlerde önlenebilmesi için ada kartı olan kişilere 1 ay boyunca ücretsiz bez torba dağıtılması planlanmıştır. Bu şekilde halkın plastik poşet kullanımından vaz geçmesi ve geri dönüşüm konusunda bilinç kazanılmasına yardımcı olunması amaçlanmaktadır.

9 – PAZAR YERİNDE ve BELEDİYE SERASINDA KOMPOST ve SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİM BİRİMİNİN KURULMASI

Organik atıkların geri dönüşüme kazandırılmasının önemli yollarından ikisi olan kompost ve solucan gübresi üretiminin basit, işleyişin dışarıdan görülebildiği düzeneklerle pazar yerinde gerçekleştirilmesi, hem burada meydana gelen organik atıkların değerlendirilmesini sağlayacak hem de burayı ziyaret eden halkın bu konuda bilinçlenmesine katkıda bulunacaktır. Aynı şekilde Pazar yerindeki düzeneğin daha büyük boyda belediye serasında kurulmasıyla Adalar halkının kendi değerlendiremediği organik atıklar burada toprak haline gelebilecektir. Adalar Belediyesi’nin bu vizyonu göstermesi de halktaki bilinçlenmeye katkı sağlayacaktır.

10 – ADALAR İŞLETMELERİNDE ADAKART’A İNDİRİM UYGULAMASI

Pandemi döneminde turizmin sekteye uğradığı dönemde Adalı işletmeler bundan ileri derecede etkilenmiştir. Böyle kriz dönemlerinde Adalar’da yaşayanların yerel işletmeleri kullanma alışkanlığını artırmak, Adalı olma, adaya sahip çıkma bilincini artırmak amacıyla bu proje geliştirilmiştir. Bunun için görüşülen birkaç işletme olumlu karşılamıştır. Bunun yaygınlaştırılması için çalışılması gereklidir.

11 – ADALILAR’IN DENİZE RAHATÇA ULAŞABİLECEĞİ HALK PLAJLARININ DÜZENLENMESİ İÇİN BELEDİYE İLE ORTAK ÇALIŞMA

Adalar’da yerli halkın bedel ödemeden denize girebileceği bir alan kalmamıştır. Halk plajlarının açılması ve mevcut işletmelerden ada halkının cüzi bir ücretle yararlanabilmesi için çalışılması planlanmıştır

12 – ADALILAR’IN SOSYAL İLİŞKİLERİNİN ARTMASINI SAĞLAYACAK SPOR FAALİYETLERİ DÜZENLENMESİ

Adalıların yakınlaşmasını sağlayacak sportif faaliyetlerin 2022 yaz döneminde artırılması planlanmaktadır. Bu amaçla tenis turnuvası ve masa tenisi turnuvası hazırlıkları devam etmektedir.

13 – ADALAR SAHİPSİZ HAYVAN BARINAĞI’NDAKİ GENÇ KÖPEKLERİN SAHİPLENDİRİLMESİ

Adalar Belediyesi Sahipsiz Hayvan Barınağı’nda yaşayan 116 köpeğin hapis hayatından kurtarılması, sevgi dolu birer yuvaya katılması gereklidir.

 

 


Yayınlanma Tarihi: 02 Temmuz 2022  /  Son Güncellenme: 04 Temmuz 2022


Bu yazı hakkında yazarımıza ve editörlerimize iletmek istedikleriniz mi var?
Aşağıdaki formu kullanarak kendisine ulaşabilirsiniz.
(Bu formdaki bilgiler, yazarımız ve editörlerimizin mail adreslerine iletilecektir.)


Çerezleri Yönetin!

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet verebilmek, güvenlik ve sizi tanımak adına çerezler kullanmaktayız, detayları öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Gizlilik Politikanızı ve KVKK Aydınlatma metnini okumak için buraya tıklayınız.

Eğer sitede gezinmeye devam edersiniz politikamızı onaylamış sayılacaksınız.