Paylaş
Tüm Sayılar      2022      Sayı 206 – Ağustos 2022      Adalar’ın Efsane Sporcuları etkinlikleri üzerine

Adalar’ın Efsane Sporcuları etkinlikleri üzerine


Adalar’ın Efsane Sporcuları organizasyonu düşüncesi, 2021 yılı Ekim ayında ilk buluşmasını yaptığımız Lefter Kupası’nı yeniden canlandırma toplantılarında şekillendi.

2012 yılında, Büyükadalı efsane sporcu Lefter’in ölümünün ardından Adalar Müzesi, aynı yılın Haziran ayında o dönem Adalar Müzesi’nin geçici sergi alanı olarak da kullanılan Büyükada Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi’nde “Lefter: Biz Bu memleketi Seninle Sevdik” başlıklı bir sergi açmış, yine aynı yılın Temmuz ayında da “Lefter Kupası”nı Adalar’daki spor kulüpleri ve Adalar Belediyesi ile birlikte, Kınalıada Jarden-Barsamyan Stadı’nda organize etmişti.

Gerek sergi ve gerekse kupa, büyük ilgi görmüş, sergi bir yıl süreyle açık kalmış, sergi kataloğu Adalı Yayınları tarafından yayınlanmıştı.

2013 yılında Lefter Kupası yine aynı katılımcılar tarafından yine Kınalıada’da tekrarlandı. Sonra da araya uzun bir boşluk girdi.

2022, Lefter’in ölümünün onuncu yılıydı.

2012 ve 2013 yılındaki organizasyonu birlikte gerçekleştirmiş olan Adalar Belediyesi, Adalar Müzesi, Kınalıada, Heybeliada ve Büyükada Adalar Spor kulüplerinin temsilcileriyle, kulübü olmayan Burgazada’nın yine 2013 yılı organizasyonuna katılmış duayen sporcusu Özkan Şendir’in temsil ettiği Burgazada Kültür ve Kalkınma Derneği, Lefter’in ölümünün ve ilk organizasyonun onuncu yılı vesilesiyle bu önemli ama akim kalmış girişimi yeniden canlandırmak amacıyla Adalar Belediyesi’nde ilk toplantılarını yaptılar.

 

Onuncu yılında mezarı başında Lefter’i anma

Organizasyon komitesi üyeleri ilk olarak 2022 yılı Ocak ayında, Lefter’in onuncu ölüm yılında mezarı başında toplandılar.

Sonrası hızlıca geldi.

Başlangıçta, 2012 ve 13 yıllarında yapılan kupa organizasyonunu canlandırmak düşüncesinden ibaretti yapılan konuşmalar.

Bu amaçla yine Kınalıada Jarden Barsamyan stadında buluşuldu. Buluşmaya İBB Sporİstanbul ekibi de davet edildi ve katıldı. Amaç, yine 2012 yılında olduğu gibi, sahanın eksiklerini bu vesileyle tamamlamaktı. 2012 yılında, uzun yıllardır kullanılmayan, tel örgüleri her yerden delinmiş sahası tarlaya dönmüş, soyunma kabinleri olmayan görünümdeki Jarden Stadı Adalar belediyesi ve sponsorların desteğiyle tümüyle elden geçmiş, soyunma üniteleri eklenmiş, saha da futbol oynanabilir hale getirilmişti.

2022 başında da benzer ihtiyaçlar vardı ve kupa organizasyonu bu eksiklerin tamamlanması için de vesile olacaktı.

 

İlk sorun

Sahanın iyileştirilmesi için ilk tespitler yapılmış, İBB Gençlik ve Spor Müdürlüğü ile Sporİstanbul Aş temsilcileri de hareketlenmişti ama tam da bu noktada ilk engel ile karşılaşıldı. Sahanın bir bölümünün mülkiyeti özel şahıslardaydı ve anlaşıldı ki, bu şahıslar sahanın kendilerinden izinsiz kullanıldığı gerekçesiyle Adalar Belediyesi’ne ve Kınalıadaspor Kulübü’ne dava açmışlar, yıllardır devam edegelen mahkeme süreci sorunu tam bir kangrene dönüştürmüştü.

Adalar Belediyesi ile yenileme, tamiratları yapacak İBB ilgili birimleri, hukuki açıdan sorunlu bu alana girmek istemediler.

Arabuluculuk girişimleri de sonuç vermeyince, 2022 Mart ortasında, sahayı uzun yıllardır kullanan Kınalıadaspor Yönetim Kurulu’nun da onayıyla Kınalıada Jarden – Barsamyan Stadı’ndan vazgeçildi.

 

Organizasyon sadece sportif değil kültürel boyut kazanıyor ve Adalar’ın Efsane Sporcuları’na dönüşüyor

Karşılaşılan bu ilk soruna rağmen İBB de organizasyonun bir parçası haline geliyor ve çapı giderek büyüyordu. Organizasyon, 2012-13 yıllarında olduğu gibi sadece iki maçlık bir turnuvadan ibaret kalmamalıydı.  Lefter ismi çok önemliydi ama Adalar’ın spor ve sporculuk geleneği çok daha büyüktü ve öne çıkarılması gereken de bu gelenekti. Futbol kadar ve belki de ondan çok daha öne çıkmış branşlarda sportif başarılara imza atmış isimler bulunmaktaydı ve bu isimler hakkettikleri ilgiyi, hatırlanmayı bulamamışlardı. Dolayısıyla organizasyonun ismi, Lefter’den ibaret olmamalı, efsaneleşmiş tüm spor dalları ve sporcuları içerecek şekilde genişlemeli, kültürel bir boyut da kazanmalıydı.

İşin kültürel boyutu, Adalar’ın Spor ve Sporcu tarihini açığa çıkaracak, adı unutulmuş sporcuları gün yüzüne taşıyacak, hali hazırda büyük başarılara imza atmış ve atmakta olanları da onurlandıracak bir çalışmanın parçası kılınmalıydı.

 

Adalar’ın Milli Sporcuları envanteri hazırlanmayı başlıyor

Adalar Müzesi, tam da bu noktada yeni bir inisiyatif aldı. Adalar’ın bilgi ve verilerine ulaşılabilir son 150 yıllık tarihinde yer bulmuş sporcuları için Adalar Müzesi’nin kuruluşu sırasında bir çalışma yapılmıştı. Adalar Müzesi web sitesinin Adalılar bölümünde bu sporcuların bir bölümünün bilgilerine yer verilmişti. Hemen her branştan çok değerli sporcu yetiştirmişti Adalar. Ama sayı müze envanterinde yer alanın çok üzerinde olmalıydı. Tek başına su sporları kulüplerinin sporcuları arasında bile Türkiye rekortmenleri, uluslararası düzeyde başarılı onlarca sporcu bulunmaktaydı.

Adalar Müzesi, adına Adalar’ın Efsane Sporcuları denilen organizasyonun bu bölümünü üzerine aldı. Spor ve su sporları kulüplerinin temsilcilerinden oluşan ikinci bir hazırlık komitesi oluşturuldu. Heybeliada, Büyükada, Kınalıada ve Burgazada su sporları kulüplerinin temsilcilerinden oluşan komite ilk toplantısını Mart sonunda Burgaz ASSK Kulübü’nde yaptı. Komiteye, rekortmen yüzücü ve su topçular da katıldı.

Yapılacak envanter çalışması, iki alanda değerlendirilecekti. Birincisi, Adalar’ın Efsane Sporcuları organizasyonunun bir parçası olacak sergi, diğeri de serginin ayrılmaz parçası olacak kitaptı. 2022 Mart ayında başlayan hazırlık çalışmaları, 29 Temmuz Cuma günü Büyükada İskele üzerinde açılan Adalar’ın Milli Sporcuları sergisiyle ilk meyvesini verdi.

 

Büyükada Koca Yusuf Stadı’nın organizasyona kapalı kalan kilidi

Adalar’ın kullanılabilir iki stadı bulunmaktaydı. Biri Kınalıada-Jarden, diğeri ise bir süre önce tahsisatı İBB’den alınıp İstanbul Gençlik ve Spor Müdürlüğü’ne bağlanan Büyükada Koca Yusuf Stadı’ydı. Heybeliada’nın inşaat halinde kalan stadı da yapımından itibaren başlayan hukuki sorunlar nedeniyle tam bir kördüğüm halindeydi, kullanılabilir olmaktan uzaktı.

Kalan tek seçenek Büyükada Koca Yusuf Stadı’nın hali ise kötü durumdaydı. Her şeyden önce tribünlere sahip değildi. Seyircisiz kupa ise hiçbir anlam taşımayacaktı. Bakımsızlıktan stadın soyunma odaları dahil çürümüş, suları akmaz, oturma kabinleri kırık dökük ve teller de oradan buradan delinmiş durumdaydı.

İBB ekipleriyle bu defa bu stad için keşif yapıldı. Stadın 2010’lu yıllardaki düzenlemesinde de görev almış Sporİstanbul görevlileri de bu keşfe katıldılar. Stadın kuzey bölümüne geçici tribün kurulması da dahil tüm altyapıyı elden geçirebilecekti. Ama Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün bunun için onayı gerekiyordu. Öncesinde de organizasyon komitesi tarafından ortak imzayla kaymakamlığa bir dilekçe veriliyor, dilekçede Adalar’ın Efsane Sporcuları organizasyonu ve kupası kapsamında, kupa için Büyükada Koca Yusuf stadı, 30-31 Temmuz tarihleri için resmen talep ediliyordu.

Dilekçeyle birlikte aralarında Belediye Başkanı Erdem Gül’ün de bulunduğu organizasyon komitesi, Kaymakamdan randevu talep ediyor, alınan randevu sonucu Nisan ayının ilk günlerinde Adalar Kaymakamı ve İlçe Spor Müdürü’yle buluşuluyor ama bu buluşma pek de sıcak bir havada geçmiyordu. Toplantının başında 2012-13 sonrası neden devamının getirilmediği bile anlamsız şekilde sorgulanmış, böylelikle de geçmişte yapılanlar yok sayılmaya kalkışılmıştı.  Öte yandan stadın ihaleye çıktığı ve yaz boyu bakıma alınacağı, dolayısıyla söz konusu organizasyon için kullanılamayacağı da açık olarak dile getirilmişti.

Kapılar bir bir kapanmaktaydı.

 

İhale iptal ediliyor ve bir umut doğuyor

Nisan sonuna doğru, ilk randevuda yapılacağı açıklanan ihalenin iptal edildiği bilgisi geldi. Kaymakamlık’tan ikinci randevu talep edildi.

İkinci randevuya, Kaymakam ve İlçe Gençlik Spor Müdürüyle birlikte, çağrılı olmadıkları halde Ak Parti İlçe Yönetim kurulu üyesi iki isim de katıldı.

Ve daha toplantının başında, söz konusu organizasyonun Kaymakamlık tarafından yapılacağı, oluşmuş olan komitenin tanınmadığı, gerekiyorsa kaymakamlığın İlçe Spor Müdürlüğü başkanlığında yeni bir komite kuracağı, spor kulüplerinden de ihtiyaca göre temsilci alınacağı üst perdeden dile getirildi.  Artık organizasyonun ayrılmaz parçası haline gelmiş Adalar’ın Milli Sporcuları envanter çalışması ve sergisi de yok sayılıyordu.

Aralarında yaşı 82’yi aşmış eski sporcuların ve sivil toplum insanlarının da bulunduğu hazirunun yüzüne okunan bu tebligat, satır aralarına sıkıştırılmış “kaymakamlığın bu tür organizasyonlarda yancı olmayacağı” açıklamasıyla gerekçelendiriliyordu.

 

Bu son derece üstten, son dönemin tekçi devlet yönetimine, sivil topluma mesafeli-kuşkulu yaklaşımına da pek “yakışan” bu tutum, stadın izni için gelmiş, kaymakamlık ve ilçe spor müdürlüğü ile birlikte çalışmaya da açık hazirunun üzerinde soğuk duş etkisi yaratıyor ve teşekkür edip ayrılmaktan başka seçenek bırakmıyordu.

 

Adalar’ın iki stadı da organizasyona kapanmıştı.

Belki de yapılacak en doğru şey, bu sevdadan vazgeçmekti ama kurulmuş onca hayal, verilmiş onca emek vardı ve o kadar da kolay olmamalıydı.

 

İbre Maltepe’ye kayıyor

Tüm bu gelişmelere karşın, oluşturulmuş her iki komite de çalışmalarını sürdürdü. Yapılan ilk toplantıda, planlanan etkinliklerden saha sorunu nedeniyle adada yapılamayacak olan futbol turnuvasının Adalar’a yakın bir noktada yapılıp yapılamayacağı tartışıldı. İBB Sporİstanbul temsilcilerinin de katıldığı ilk toplantıda adaya en yakın ve en uygun İBB Maltepe Spor Tesisleri gündeme geldi.

İBB Gençlik-Spor Müdürlüğü nezdinde saha için yapılan başvurunun olumlu sonuçlanmasının ardından da etkinliklerin bu bölümünün İBB Maltepe Tesisleri’ne taşınması kararlaştırıldı.

Tarihler Mayıs 2022’yi gösteriyordu.

İBB’nin de artık ilgili tüm birimleriyle katıldığı toplantılar sonucu Adalar’ın Efsane Sporcuları etkinliklerinin içeriği ve takvimi de kesinleşti.

Buna göre, 29 Temmuz 2022 Cuma günü, Adalar’ın Milli Sporcuları Sergisi açılacaktı. 30 Temmuz Cumartesi günü ise, İBB Maltepe Spor Tesisleri’nde Lefter Kupası organizasyonu gerçekleşecek, aynı akşam Büyükada Atatürk Meydanı’nda konser olacak, turnuvanın kupa töreni ise final maçının oynanacağı 31 Temmuz Pazar günü yapılacaktı.

Mayıs ayında yapılan ikinci toplantıdan bir karar daha çıktı.

İBB’ye bağlı Şehir Hatları AŞ, etkinliklere Adalılar’ı ve Adalı sporcuları taşımak için vapur tahsis etme sözü verdi. Tüm Adalar’ı dolaştıktan sonra etkinlik alanına gidecek olan vapur, yeni olanakları da ortaya çıkarıyordu.

Adalar’daki Su Sporları Kulüpleri’nin aktif sporcuları da bir şenlik havasında açılışa katılamaz mıydı? Adalar’ın Milli Sporcuları hazırlık grubu içinde yer alan Su Sporları Kulüpleri’nin temsilcileriyle bu konu tartışıldı ve evet dendi. Maltepe artık sadece futbol karşılaşmaları ve kupa için, yüzlerce Adalı sporcunun da katıldığı bir kortejle görkemli açılışa sahne olacaktı. Heyecan daha da arttı. Hazırlıklar, katılımcı grupların artmasıyla daha da hızlandı.

Bu noktada İBB Adalar Koordinatörlüğü ve ilgili birim yöneticilerinin son derece olumlu katkılarını not etmek gerekir. Gece gündüz hummalı bir çalışmanın içinde hep birlikte olundu ve gruplar da yakinen birbirlerini tanıma olanağı buldu.

Gelecek organizasyonlar açısından son derece önemli bir kazanımdı bu.

 

Aynı adla ikinci organizasyon

Mayıs ayında bir sürpriz daha bekliyordu herkesi. Kaymakamlık ve İlçe Spor müdürlüğü, izin verilmeyen Büyükada Koca Yusuf sahasında, aynı adla ikinci bir kupa organizasyonu yapacağını duyurmuştu. “Adalı Milli Sporcular ve Lefter” anısına yapılacağı duyurulan, iki takımlı tek karşılaşmalı etkinliğe, bir vitrine yerleştirilmiş kupalardan ibaret üç saatlik “sergi” yerleştirmesi de ihmal edilmemişti.

25 Haziran Cumartesi günü yapılan ve Adalar’dan karma bir takımla Galatasaray Veteran takımlarından birinin yaptığı futbol karşılaşmasından ibaret etkinliğin açılışında Adalar Kaymakamı Mustafa Ayhan, “Adalarımızda doğmuş, büyümüş, buralarda top oynamış, koşturmuş, yetişmiş futbolcularımızın, milli sporcularımızın ve onlardan da en önemli önde gelenler Lefter Küçükandonyadis anısına bir anma etkinliği düzenliyoruz. Bunu Adalar Kaymakamlığı öncülüğünde İlçe Gençlik Spor Müdürlüğümüz ve adalarımızın spor kulüpleri, futbol kulüpleriyle birlikte yapıyoruz. Adalılar’la birlikte yapıyoruz. Adamızın yetişmiş değerlerini gelecek nesillere buradan göstermiş olacağız ve adalarımızın yetiştirmiş olduğu bu futbolcuları da bir kez daha buradan anmış olacağız” şeklinde konuşmuştu.

 

Kafalar karışıyor ama yola devam

“Adalar’ın Efsane Sporcuları ve Lefter Kupası” adıyla duyurulması planlanan etkinlikler dizisinden bir ay önce böyle bir organizasyonun kaymakamlık tarafından yapılıyor olması kuşkusuz kafaları karıştırmıştı.  Organizasyon komitesi içinde yer alan su sporları kulüplerinin temsilcileri bile bu kafa karışıklığından etkilenmişti.

Adalar’ın sivil toplumunu temsil etme, sivil toplumun sesini kamu yönetimine taşıma amacıyla oluşturulmuş yarı resmi organ olan Adalar Kent Konseyi Başkanı’nın bu kafa karışıklığı karşısındaki tutuma da manidardı.

İBB ve Adalar Belediyesi ile birlikte, Adalar’da spor deyince akla gelen tüm kulüplerin yer aldığı ve tamamı da Kent Konseyi üyesi olan 11 kuruluşun içinde bulunduğu çok önemli bir organizasyondan bihaber Adalar Kent Konseyi Başkanının, Kaymakamlık etkinliği sonrası Instagram sayfalarından yapılan açıklaması da öyle: “Uzun zamandan sonra Adalar’da düzenlenen bir Lefter anmasına hepimizin ihtiyacı olduğunu gözlemledik. Kent Konseyi olarak  bu etkinliklerin önümüzdeki yıl daha geniş katılımlı ve sivil toplumun eşitlikte aktif olacağı bir şekilde yapılması için çaba göstereceğiz…”

Breh breh…

Aynı Kent Konseyi’nin sayın başkanı, Adalar’ın Efsane Sporcuları organizasyonunun, altında İBB ve Adalar Belediyesi ile birlikte kendi üyesi 11 kuruluşun imzası bulunan davetiyesine bir dönüş yapmayacak, hiçbir etkinliğe katılmayacak ama pek mahir olduğu sosyal medya hesabından da kafaları karıştırmayı ihmal etmeyecekti: “Efendim bu organizasyon neden İBB Maltepe Tesisleri’nde yapılıyormuş, Maltepe’deki anma Lefter adına saygısızlıkmış…”

Büyükada İskelesi üzerinde açılan iki sergiden, 30 Temmuz akşamı Büyükada Atatürk Meydanı’nda yapılan konserden söz etmeyen, Maltepe sahası konusunda habersiz olma ihtimali bulunmayan mücbir sebebi, hadi geçtik Adalar Belediyesi ve İBB’yi, genel kurul üyesi olan kuruluşlardan birine bile sorsa öğrenebilecek bir Kent Konseyi Başkanı!!!

 

Şenlik havasında üç gün

Adalar’ın Efsane Sporcuları etkinlikleri 29-31 Temmuz tarihleri arasında üç gün boyunca büyük bir ilgi ve katılımla tamamlandı.

Büyükada Şehir Hatları iskelesi üzerinde, Kabataş ve Bostancı yolcu kabul bölümlerinde açılan iki sergi, Adalar’ın milli Sporcuları ve Ada Sularında Spor sergileri, sekiz ay boyunca ziyarete edilebilecek.

Adalar’ın Milli Sporcuları sergisi, kendi kısıtlı alanında 230 milli sporcuyu barındırıyor ama arkasında tüm bilgi ve fotoğrafların yüklendiği ve her gün güncellenen veri tabanıyla herkesin kolayca ulaşabileceği bir web sitesi bulunuyor. 228 milli sporcuyla açılışı yapılan siteye yeni girişler sonrasında milli sporcu sayısı daha açılışının ikinci gününde sayı 235’e ulaştı bile. Amaç Cumhuriyet’in Yüzüncü Yılı’nda, tam ve eksiksiz bir dataya ulaşmak ve tüm veri ve fotoğrafları kitaba da dönüştürmek olacak.

30 Temmuz Cumartesi günü yapılan görkemli açılışa, Adalar’ın spor ve su sporları kulüplerinden yüzlerce sporcu katıldı. Bando takımı eşliğinde Şehir Hatları’nın Sami Akbulut vapuru tüm Adalar’dan sporcu ve katılımcıları alıyor, Bostancı’dan İETT otobüsleriyle Maltepe’ye taşınıyordu.  Sporcuların bayrak ve flamalarla İBB Maltepe Spor Tesisleri’ne girişi, sahanın tamamında kortej oluşturup antrenörleri eşliğinde tur atmaları, tribünlerde yer alan yakınlarını ve duayen milli sporculara son derece duygu dolu anlar yaşatıyordu. Organizasyon komitesi ile birlikte İBB’nin ilgili tüm birimlerince aylardır sürdürülen, engellerle dolu hazırlık döneminin aksaksız bir organizasyonla taçlanması ise, emek verenlerce alınabilecek en büyük karşılık olmalıydı.

 


Yayınlanma Tarihi: 04 Ağustos 2022  /  Son Güncellenme: 07 Ağustos 2022


Bu yazı hakkında yazarımıza ve editörlerimize iletmek istedikleriniz mi var?
Aşağıdaki formu kullanarak kendisine ulaşabilirsiniz.
(Bu formdaki bilgiler, yazarımız ve editörlerimizin mail adreslerine iletilecektir.)


Çerezleri Yönetin!

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet verebilmek, güvenlik ve sizi tanımak adına çerezler kullanmaktayız, detayları öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Gizlilik Politikanızı ve KVKK Aydınlatma metnini okumak için buraya tıklayınız.

Eğer sitede gezinmeye devam edersiniz politikamızı onaylamış sayılacaksınız.