Paylaş
Tüm Sayılar      2022      Sayı 199 - Ocak 2022      Adalar’da 2021 Günlüğü

Adalar’da 2021 Günlüğü


Ocak

Heybeliada Halk Kütüphanesi’ni Koruma Derneği’nin gelenekselleşen Ada takvimi yayınlandı. Takvimin 2021 teması: Heybeliada’daki Dinî Yapılar. “Araştırmacı yazar Akillas Millas Adalar’ın geçmişini yaşatmaya devam ederken, bu kez de Heybeliada’nın dinî yapılarının çizimleriyle buluşturuyor bizleri…” diye sunuluyor.

Adalar’da denizden haç bu yıl Büyükada’da çıkarıldı. Rum Ortodokslar İsa’nın doğum günü ve vaftizini her yıl 6 Ocak’ta anıyorlar ve bu anmanın bir parçası da denizden çıkarılan haç oluyor. Bu yıl ayin Adalar’da Büyükada Aya Dimitri Kilisesi’nde, etkinlik ise Büyükada sahilde yapıldı. Bu yıl haçı çıkaran kişi Manol Minaoğlu oldu.

Yalçın Oşin Çilingir’i kaybettik. Adalı dergisi yazarlarından, Büyükadalı dostumuz sevgili Yalçın 10 Ocak 2021’de aramızdan ayrıldı. Nadire Mater, ardındanBianet’te yazdı: “Güle güle Oşin Yalçın Çilingir! Çok özleyeceğiz çok.” diye. Adalı dergisi yazı işleri sorumlusu arkadaşımız Semra Uzuner de Adalı’daki yazısında “Onunla hangi birimiz hangi anı ve anıyı paylaştıysak, bunları yüreğimizin en sıcak yerinde saklayacağımız muhakkak. İyi ki seni tanıdım, iyi ki arkadaş olduk ve iyi ki bana hemen her konuda güzel bir perspektif sahibi olmam için yardımcı oldun” dedi.

Büyükada’nın Viranbağ’ı Melike’siz: “Viranbağ Gazinosu” olarak bilinen kır gazinosu, anne ve abisinin ölümünden sonra iki yıldır Kadir Can ve eşi Melike tarafından işletiliyordu. Pandemi, yeme-içme yerlerini ikinci kez tatil etmiş, gazino da Kasım ayında kapanmıştı. “Kadir, ‘çok yorulduk yaz boyunca, dinleniyoruz’ diyordu konuştuğumuzda. Dinlenmeye fırsatları olmadı. Hastalık gelip buldu o güzel yüzlü, ağzından şikayet dökülmeyen kadını; çok acelesi varmışçasına alıp götürdü aramızdan, daha 65 yaşını doldurmadan.”

Hrant Dink, katledilişinin 14. yılında sanal ortamda anıldı. Açık Radyo, Dünya Mirası Adalar 19 Ocak yayınında “onun yaşamından kesitleri, son günlerine kadar süregelen mücadelesini, bu mücadelenin Türkiye’nin toplumsal hayatındaki önemini ve onun Kınalıada’ya, denize ve doğaya olan tutkusunu dostları Necdet Koçtürk ve Fahri Aral anlattı.” 21 Ocak Perşembe günü saat 13.30-15.00 arası ise Kınalıada’da Dünya Mirası Adalar Facebook sayfası üzerinden canlı yayınlanacak bu tur yapılacak. Kınalıada’nın çokkültürlü, çok dilli yapısını yansıtan mekanların hikayelerini Hrant Dink Vakfı’ndan Narod Avcı, Hrant Dink’in Kınalıada’daki anılarını ise yakın arkadaşı Necdet Koçtürk aktardı.

“Vapurlarıyla İstanbul”: Adalı gazeteci-yazar Adil Bali’nin kaleminden, bir yıllık emek ve güzel bir ekip çalışması ile İstanbul’un tarihsel vapur yolculuğunu, şehrin deniz ve vapurlarıyla bağını anlatan “Vapurlarıyla İstanbul” kitabı, yeni yılın ilk günlerinde İBB tarafından yayımlandı.

İBB tarafından yayımlanan kitabın tanıtımı Şehir Hatları’nın kuruluşunun 170. yıldönümünde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından Haliç Tersanesi’nde yapıldı.

Fahrelnissa Zeid SözlüğüFahrelnissa Zeid hem sıra dışı yaşamı, hem çılgın karakteri, hem de giriştiği beklenmeyen deneyleriyle İstanbul, Londra, Paris ve Amman sanat ortamlarında 1945-90 yıllarında adeta fırtına gibi esmiş, arkasında silinmez izler bırakmış yaratıcı bir ressam. Necmi Sönmez, O’nun Büyükada’da başlayan yaşam öyküsü ile ilgili her şeyi, Fahrelnissa Zeid Sözlüğü adlı kitapta toplandı. Kitap Doğan Kitap tarafından yayımlandı.

Adalar Gelişim Derneği, kuruluşu ardından ilk genel kurulunu 05 Ocak 2020 tarihinde yaptı. Dernek, resmi kuruluşu, Adalar Kent Konseyi Eğitim Çalışma Grubunda 2014-2019 yıllarında hizmet veren ve gönüllü çalışan 9 kişinin ısrarla yürüttüğü verimli çalışmaların bir sonucu olarak 2019 yılı sonlarında gerçekleştirmişti. Adalar Gelişim Derneği, Adalardaki çocukların çağın gereksinimlerine uygun olarak her dalda eğitimlerine katkı sağlamak, geleceğe umutla bakabilen, daha donanımlı, öz güveni yüksek bireyler olmaları için destek vermek amacıyla kuruldu.

“Büyükada Fayton Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması Şartnamesi” için halka açık oturum: ” İBB’ye bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA), “Büyükada Fayton Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması Katılım Sürecine dahil olmak ve yarışma şartnamesine ilişkin görüş ve taleplerini iletmek isteyen tüm İstanbulluları 9 Ocak 2021 saat 14:00’da çevrimiçi toplantıda buluşturdu.

İBB şehir Planlama Müdürlüğü, 1/5000’lik KANİP hazırlıkları kapsamında anket çalışmalarına başladı. 11 Ocak’ta online ortamda katılıma açılan anket formları, Ada Sakinleri Kamuoyu YoklamasıAdalar İşletme AnketiAdalar Ziyaretçi Anketi başlıklarını taşıyor. Çevrimiçi Tema toplantılarının ise 19 Ocak’ta başlayacağı bildirildi.

Heybeliada Sanatoryumu davasında ara karar açıklandı. Heybeliada Sanatoryumu’nun Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edilmesine ilişkin işlemin iptali için açılan davada ara karar açıklandı. Mahkeme, işlemin hukuki gerekçelerinin ilgili kurumlara sorulmasına karar vererek, İBB ile Adalar Belediyesi’nden sanatoryum arazisinin imar planlarını istedi. Bu arada davaya Adalar’dan çeşitli sivil toplum kuruluşlarının da müdahil olarak katılacakları öğrenildi.

Marmara Denizi’nin biyolojik laboratuvarı sayılan Büyükada açıklarındaki Neandros adasının (Tavşan Adası) etrafının koruma altına alınarak her türlü avcılığa kapatılması bir kez daha istendi. Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği (ADYSK), bir mil çapında koruma alanı uygulanması için mücadelesini sürdürüyor. Gökhan Karakaş’ın Milliyet’teki haberi burada.

Adalar’da motorlu ve akülü araçların kontrolsüz bir şekilde çoğalması, belirlenen sınırı aşan hızları ve sebebiyet verdikleri kazalar tartışmaya devam ediliyor. Adalar’da Hayat Facebook sayfasında, sık sık bu haberler yer alıyor. Son haber Büyükada’da ambulans altında kalarak can veren Leydi isimli köpekle ilgili. Fotoğraflı haberin başlığı “Bu adama mı canımızı emanet edeceğiz?”

Adalar’da Hayat Facebook sayfasında yer alan iki haber ise, Adalar’da artan kadın istihdamı ve üretimi konusunda. İlk haber Adalar’daki atlı zabıta biriminde artık kadın personelin de görev almasıyla ilgili. İkinci haber ise, el yapımı doğal sabunlar üreten Kübra Alper üzerine. Yada Natürel markasıyla üretime başlayan kimya mühendisi Alper, “şu an sabunla başlayan ürün portföyümüzü de çeşitliliği arttırarak geliştiriyoruz.” diyor. İletişim için İnstagram : @yadanaturel, Facebook : @Yada Naturel hesapları verilmiş.

Hayvan hakları kanun teklifi neden hazırlanmıyor? Hayvan hakları konusunda 5 partinin ve STK’ların üzerinde anlaştıkları bir rapor olmasına rağmen kanun teklifi halen hazırlanmadı. Rapor eğer yasalaşırsa havyanlar “mal” değil “duygulu varlık” olarak tanımlanacak. Doğa ve hayvan hakkı savunucuları Pazar günü Hayvan Hakları İzleme Komitesi’nin (HAKİM) çağrısıyla online bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya çok sayıda sivil toplum örgütü ve gazeteci katıldı. Toplantının ardından DW Türkçe’nin sorularını yanıtlayan HAKİM Koordinatörü Fatma Biltekin, kanunun çıkamamasının sebebinin yapılan lobicilik faaliyetleri olduğunu söylüyor. Milletvekillerinin yunus parkı işletmecilerinden, hayvanat bahçesi ve petshop sahiplerine kadar pek çok faaliyet alanının baskılarına maruz kaldığını anlatan Biltekin, “Ortada büyük bir rant kapısı var. Bu çıkar sahipleri de bu ranttan nemalanmaya devam etmek istiyorlar ve lobi yapıyorlar. Bugün Türkiye’de horoz dövüşçüleri bile meclise gidip lobi yapıp kitapçık verebiliyorlar milletvekillerine.”

Adalar Pandemi Danışma Kurulu haftalık danışma toplantılarını ocak boyunca sürdürdü. Ocak toplantılarında aşı konusundaki bilgi kirliliği ve sonuçta çok yaygın olarak görülen aşı karşıtlığı ele alındı. Sağlık Bakanlığı’nın güven vermeyen yönetim tarzının bunda esas etken olduğu vurgulandı. Bilim insanlarına ve meslek kuruluşlarına kulak verilmesi gereğinin altı çizildi. Sürecin Adalar’da yakın takibi Kurulun gündeminde olacağı duyuruldu. Ayrıca toplantılarda Adalar’da ve İstanbul’da vaka durumu değerlendirildi. İstanbul’da ve Adalar’da vaka sayısı azalmaya devam ettiği, Burgaz ve Kınalıada’da takipte hasta kalmamış göründüğü, sağlık çalışanlarının tamamına yakınının koronavirüs ilk aşılarını tamamladığı, 80 ve üstü yaş gruplarının aşılanması da başlandığı, 90 üstü yaş bireylerin aşılanmasının evlerinde yapıldığı not edildi ve kamuoyuyla paylaşıldı.

Adalar Pandemi Danışma Kurulu koordinasyonunda düzenlenen haftalık sohbetler dizisi Ocak ayında devam etti. Dizinin üçüncüsü 3 Ocak Pazar günü “Pandemide Sokak Hayvanları – Zor bir coğrafyada hayvansever olmak” başlığı ile youtube üzerinden canlı olarak yapıldı. Pınar Satıoğlu, Dr. Müge Özdemir ve Murat Yasa’nın konuşmacı olduğu canlı yayının moderatörlüğünü Benan Müsellim yaptı. Sohbetler dizisinin dördüncüsü, 10 Ocak Pazar günü saat yine 14.00’deydi. Bu defa, “Pandemi ve sonrası: Ekonomi, Politika ve Yaş(ç/l)ılık” canlı yayının konusuydu. Konuşmacıları Zülfü Dicleli ve Gülay Kayacan olan oturumun moderatörlüğünü Sevim Çavdarlı yaptı. Sohbet dizisinin 17 Ocak Pazar günü yapılan beşincisinde, “WhatsApp Olayı ya da 21. yy Kavimler Göçü – Ürün olmak, Büyük Veri ve Haklarımız” konusu ele alındı ve sohbete Bülent Özden, Alp Öztarhan ve Şenol Ünen katıldı. 24 Ocak Pazar günü ise, “Adalar’ın Atları” konuşuldu. Moderatörlüğünü Ali Erkurt’un yaptığı yayına, Büyükada’dan Zekiye Kürkçüoğlu ile İBB Veteriner Hizmetleri Müdür yardımcısı Fahrettin Cerrahi, konuşmacı olarak katıldı.

Şubat

Tarihi Hacopoulos Köşkü (Kaymakamlık) restorasyonu ilerliyor: Büyükada’da yer alan tarihi Hacopoulos Köşkü, İstanbul Valiliği tarafından restore ediliyor. Geçmişi 150 yıl öncesine dayanan tarihi köşk, kalabalık bir restorasyon ekibi tarafından orijinal dokusuna kavuşturuluyor. Çalışmalar tamamlandıktan sonra tarihi bina, kaymakamlık hizmetlerinin yanı sıra, müze olarak da hizmet verecek.

Büyükada’nın tarihi köşkü Edebiyat Müzesi oluyor. Büyükada Çınar Meydanı’na bakan tarihi Haritadonis Köşkü’nde yaklaşık 10 yıldır restorasyon çalışmaları yürütülüyordu. Çalışmaların hız kazandığı ve haziran ayında Edebiyat Müzesi olarak kapılarını açacağı bildiriliyor. Adalar Kaymakamı Mustafa Ayhan, “Müze olarak yapılması gereken çalışmalarla ilgili düzenlemeler yapılıyor. İnşallah 2021 yılı ortasında da bu binamızı hayata kazandırmış olacağız” dedi. Reşat Nuri Güntekin, Sait Faik Abasıyanık gibi önemli isimlerin hayatından kesitler, eserleri, hayat hikayeleri ayrı ayrı odalarda sergilenecek. Her bir oda, bir yazar ya da sanatçıya ait olarak tasarlanıyor.

Kandilli açıkladı: Beklenen deprem, Silivri-Çekmece hattında alarm veriyor. İstanbul’da beklenen olası depreme ilişkin yürütülen çalışmalarda elde edilen bulguları Milliyet’le paylaşan Kandilli Rasathanesi yöneticileri, Silivri-Kumburgaz-Büyükçekmece’yi içine alan fay parçasında anormallik yaşandığını, ‘olası kırılma beklenen alan’ olarak bu hattın öne çıktığını açıkladı.

Dr. Naci Görür: “Kandilli’nin bugün için söyledikleri bana göre doğrudur ve önemsenmelidir”. Görür sosyal medya hesabından, Kandilli Rasathanesi araştırmacılarının İstanbul için uyarıda bulunduğu fay aktivitesi hakkında açıklamalarda bulundu. “Ben senelerdir Marmara’da kilitli olan faylardan birinin de Silivri açıkları ile Yeşilköy açıkları arasında uzanan Kumburgaz Fay kolunun olduğunu söylüyorum. Beklenen depremin büyük bir olasılıkla bu kol üzerinde olacağını ve minimumum 7.2 büyüklüğünde gerçekleşebileceğini ifade ediyorum. Dolayısıyla, Kandilli’nin bugün için söyledikleri bana göre doğrudur ve önemsenmelidir”

Ada çamlarının belalısı çam kese böcekleri keseleri sayısı bu yıl patladı. Orman Şefliği 2021 yılı zararlıyla mücadeleyi şubat ve mart aylarında yapacak. Kese böcekleri, çam ağaçlarının iğne yapraklarını yiyerek ağaçların beslenmesini engelliyor, giderek güçsüz düşen ağaçlar başka zararlılara karşı savunmasız kalıp yıllar içinde kuruyor. Mücadelenin bu yıl da, yıllardır yapılan ama kesin çözüm vermeyen “kese” temizliğiyle yapılacağı anlaşılıyor. Halbuki yıllar önce Adalar Orman Şefliği büyük umutlarla biyolojik mücadeleye başlamış ve bunun için endi bünyesinde laboratuvar kurmuştu. Sonra o laboratuvar kapatıldı. Adalı Dergisi Şubat sayısında Hasan Çetin yazdı: “Adalarda son beş yıldır hem ağaçlardaki keselerin, hem kuru dalların, hem de ormanda yerde yatan kurumuş ağaçların sayısı giderek arttı. Oysa Orman İdaresinin Adalılara kese böceğini unutturalı neredeyse on yıl olmuştu. Şimdi ne oldu da kese böcekleri yeniden ortaya çıktı?”

Adakademi Vakfı’nın Büyükada Mehmetçik Caddesi üzerindeki merkez binasında artık ‘kitap-sahaf birimi’ var. Yayınlar ve kitaplar aracılığıyla iletişim önemli yer tutuyor; Ancak yasaklar nedeniyle, Vakıf şimdilik sadece iş günlerinde 9.30- 17.30 saatleri arasında hizmet vermekte. Ziyaret edebilir, kitapları inceleyebilir, okuyabilir, satın alabilirsiniz. Gel-al modelinde çay – kahvenizi de götürebilirsiniz.

Nihayet! At uzmanı veteriner hekim geldi. “Bugünlerde atlardan güzel haberler var!. Nihayet at uzmanı bir veteriner hekim Adalar’da göreve başladı. Atların sağlığı artık, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi’nden, at sağlığı ve cerrahisi konusunda dersler veren veteriner hekim Doç. Dr. Dilek Olgun Erdikmen’e emanet. Hoş geldiniz Dilek Hoca!” (www.adalarinatlari.org)

“Bir yetimhane nasıl dayanışma pratiği oluşturur? Karagözyan Ermeni Yetimhanesi. “Karagözyan Yetimhanesi 1965’e kadar yılın on iki ayı boyunca İstanbul’un Şişli ilçesinde ikamet etmiştir. 1965 itibariyle yaz aylarında çocukları misafir edebilmek için İstanbul’un en küçük ilçesi olan Adalar’dan Kınalıada’da bir hane daha edinmiştir. Kınalıada’daki Karagözyan Yetimhanesi’nin adı Gazturman Gayan’dır….” Boğaziçi Avrupa Siyaset Okulu’nun ortak çalışması “Memleket Manzaraları: Bir Dayanışma Arkeolojisi” genişletilmiş ikinci baskısı benzer dayanışma öyküleriyle dolu. Bianet’teki dizi yazının ilki burada.

Adalar sakinlerinden varlığı tehdit edilen mimozalar için dayanışma çağrısı. Adalar’da geçen yıl Instagram hesabı üzerinden başlayan @mimozamadokunma hareketi, mimoza mevsiminin başladığı bugünlerde yeniden çağrıda bulunuyor. “Gece baskınlarıyla, keserler ve kazmalarla saldırılan, dalları paramparça edilerek ölmeye terk edilen ağaçlardan toplanan mimozalar satılmak üzere adalardan kaçırılıyor. Mis kokusuyla büyüleyen, rengi ve formuyla kendine çeken mimoza ağaçları, ne yazık ki bahar aylarının gelmesiyle katlediliyor. Mimozalara her yıl talep artarken, bu talebi karşılamak isteyen bazı fırsatçılar, adanın florasını ve mimozaların varlığını tehdit ediyor. Mimozama dokunma.”

Büyükada Fayton Meydanı yarışması şartname taslağı hazırlandı ve tartışmaya açıldı. Yarışmanın iki aşamalı olacağı, ilk aşamada fikir, ikinci aşamada ise uygulama projesinin değerlendirmeye alınacağı belirtildi.

Adalar Pandemi Danışma Kurulu haftalık danışma toplantılarını şubat ayı boyunca sürdürdü. Toplantılarda İstanbul hastanelerinin yoğun bakım servislerindeki son rakamlar paylaşıldı. Pandemiye ayrılmış yoğun bakım ünitelerinde hasta sayısında büyük düşüş kaydedildiği bilgisi verildi. HES uygulamasına göre Adalar’da da takipte hasta kalmamış görünüyor. Toplantılarda ayrıca Adalar’ın sağlık kurumlarında verilen hizmet, yıllara göre hasta ve vaka sayılarının yanısıra, Adalıların sağlık kurumlarından beklentileriyle ilgili yapılacak bir saha ve anket çalışması üzerine konuşuldu. İBB Sağlık ve Halkla İlişkiler daireleriyle işbirliği içinde yapılacak çalışmaya destek verilmesi kararlaştırıldı. Toplantıda ayrıca Koronavirüs pandemisiyle ilgili son veriler de paylaşıldı. İstanbul’daki hastanelerin biri hariç pandemi servislerinde yatan hasta sayısında azalma sürüyor. Şubat ayının üçüncü haftasının değerlendirildiği toplantıda ise “İstanbul hastanelerinden alınan bilgilere göre, COVID-19 pandemisinden yatan hasta sayısı ne artmış, ne de azalmış görünüyor. Vaka sayısı da aynı seviyelerde seyrediyor. Adalar’da geçtiğimiz haftalarda izlenen vaka yok iken, bu hafta Büyükada’da üç ve Burgaz’da ise iki hasta takibe alındı.” denildi. Şubat ayının son toplantısında ise Cumhurbaşkanı tarafından 1 Mart’ta başlayacağı açıklanan normalleşmenin İstanbul ve Adalar’ı da içine alacak şekilde gerçekleşeceği beklentisi, Adalar’daki işletmeleri hareketlendirdiği, İşsizlik ve ekonomik bunalım kıskacındaki çalışanlar için umut olduğu, ama işin çok yönlü belirsizliklerle malul taraflarına ilişkin ne bir hazırlık, ne de tanımlanmış önlemler dizisi bulunduğuna dikkat çekildi. Sağlık Bakanlığı, işletmelerde HES kodu sorgusu, mekanlarda sosyal mesafenin sağlanması, müşterilerinin ateşinin ölçülmesi, lokantalarda yemek servisinin paketli olarak yapılması, temizlik kurallarının sağlanması gibi kriterler belirledi. Adalar Pandemi Danışma Kurulu, Adalı işletmeler ve denetimle görevli kurumları, 2020’den daha sorunlu bir sezona kapı açılmaması için uyardı.

Adalar Pandemi Danışma Kurulu koordinasyonunda düzenlenen haftalık sohbetler dizisi şubat ayında devam etti. 31 Ocak Pazar günü yapılan ohbetin konusu “Pandemi ve Turizm” idi. “Dünya, Türkiye, İstanbul ve Adalar? Neler yaşandı? Gelecek nasıl şekillenecek?” soruları üzerinden Adalar’daki hemen tüm işletmeleri ve çalışanları ilgilendiren bu can alıcı konu ele alındı. Turizm Eski Bakanı Bahattin Yücel ve Büyükada’dan otel işletmecisi Osman Öztürk’ün konuşmacı olarak katıldığı sohbetin moderatörlüğünü Teoman Göral yaptı. 14 Şubat Pazar gününün sohbetinin konusu ise, “Adalar’da Ulaşımın Geleceği” idi. İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan’ın konuk, gazeteci-yazar Oral Çalışlar moderatör olduğu yayın, büyük ilgi gördü, çok sayıda soruyla konu derinlemesine ele alındı. 21 Şubat Pazar gününün sohbeti “Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül ile Adalar’ın Son İki Yılı ve Geleceği” başlığı ile gerçekleşti. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Haluk Eyidoğan’ın yaptığı ve Adalıların da sorularıyla katıldığı sohbette Adalar’ın son iki yılı ve geleceği farklı başlıklarda konuşuldu. 28 Şubat Pazar günü de, “Adalar’ın Mimarı Mirasını Yoketmeden Güçlendirmek” konuşuldu. Mimar Ali Erkurt’un moderatörlüğündeki sohbete, Dr. Gülsün Tanyeli (İTÜ Öğr. üyesi, Burgazada) ve Prof. Dr. Feridun Çılı (İTÜ Em. Öğr. üyesi, Heybeliada) konuşmacı olarak katıldı. 28 Şubat pazar günü de, “Adalar’ın Mimarı Mirasını Yoketmeden Güçlendirmek” konuşuldu. Mimar Ali Erkurt’un moderatörlüğündeki sohbete, Dr. Gülsün Tanyeli (İTÜ Öğr. üyesi, Burgazada) ve Prof. Dr. Feridun Çılı (İTÜ Em. Öğr. üyesi, Heybeliada) konuşmacı olarak katıldı.

Mart

“Yüksek riskli” İstanbul’da normalleşme “kısmen kısıtlamalarla” başladı. Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane çay bahçesi gibi sabah 7 ile akşam 19.00 arasında yüzde 50 kapasiteyle çalışacak şekilde açıldı. Cumartesi sokağa çıkma kısıtlaması kaldırıldı. Tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8. ve 12. sınıflarda yüzyüze eğitim-öğretime başlanıyor. Sokağa çıkma saatleri sınırlı olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı grubundaki vatandaşların sokağa çıkma süresi üç saatten dört saate çıkarıldı.

“Kontrollü normalleşme”, sonrası Adalar’da hemen tüm işletmeler açıldı. Havaların iyi gittiği günlerde, yaz başı kalabalığı vardı. Adalar Pandemi Danışma Kurulu, vaka sayısının hızla yükseldiği bugünlerde, kalabalıklardan ve kapalı mekanlardan uzak durulmasını öneriyor, Adalar içi özdenetime işaret ediyor.

Diyanet, Heybeliada Sanatoryumu’nda ısrarcıDiyanet İşleri Başkanlığı, tahsisin iptali istemiyle açılan davaya sunduğu dilekçede, sanatoryumun ‘din görevlilerine mesleki bilginin verilmesi, geliştirilmesi, Kuran eğitimi ve gençlik faaliyetlerinin karşılanması’ amacıyla kullanılacağını belirtti. İptal davası, Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası, İstanbul Barosu, Türk Toraks Derneği ve İstanbul Tabip Odası tarafından açılmış, Adalar Vakfı ve Adakademi Vakfı da davaya müdahil olarak katılmıştı.

Adalar mimozasına sahip çıkıyor. Adalar Kaymakamı Dr. Mustafa AYHAN başkanlığında; İlçe Tarım ve Orman Müdürü Dr. Feramis ÇİFTÇİ, İlçe Emniyet Müdürü Gülseda TORUN, İBB Adalar Koordinatörü Eyüp KARATAŞ, Adalar Belediyesi Başkan Yardımcısı Engin ÇELİK, Zabıta Komiseri İhsan KILIÇ katılımlarıyla toplanan Adalar İlçe Komisyonu, Adalar’ın doğal ve kültür mirası mimoza ağaçlarının, hoyratça koparılıp kırılmasına ve ada dışına çıkartılmasına dur diyen bir karar aldı.

VETBÜS Adalar’ı taradı. İstanbul Gönüllülerinin İBB Veteriner İşleri Müdürlüğü işbirliği ve Adalar Belediyesi desteğiyle hayata geçirdiği VETBÜS tarama çalışmaları, 3-4 Şubat tarihinde Kınalıada’da başladı. İstanbul Gönüllüleri ve adalı hayvanseverlerin desteğiyle 165 kedi ve köpeğin iç – dış pazit ve kuduz aşısı yapıldı, tüm sahipsiz hayvanlara chip takıldı. Koç Sistem’in İBB ile işbirliğiyle Göktürk ilçesinde pilot proje olarak hayata geçen Semtpati uygulanmasında Adalar ikinci ilçe olarak seçildi ve çalışmalar Vetbüs çalışmasıyla eş zamanlı uygulanmaya kondu. 9-10 Şubat tarihinde Burgazada’da çalışan Vetbüs iki günde gönüllülerin desteğiyle 198 kedi ve köpeğe hizmet verdi. Vetbüs aracında İBB Veteriner işleri müdürlüğünden veteriner hekim Sertaç Duymaz ile dönüşümlü olarak bir veteriner teknikeri ve iki yardımcı personel görev yapıyor. Vetbüs 1 – 5 Mart tarihleri arasında Büyükada’da, mart ortasında da Heybeliada’da hizmet vermeyi sürdürdü.

Eski Bakan Hüseyin Çelik, Bakanlığı döneminde İstanbul’daki Heybeliada Ruhban Okulunun açılmasını çok istediğini açıkladı. Rum Ortodoks Ruhban Okulu olarak bilinen, Türkiye’de kısaca Ruhban Okulu şeklinde de adlandırılan okulla ilgili konuşan Çelik, “Ruhban Okulu haksız bir şekilde kapanmıştır. Bakanlığım döneminde Rumların Heybeliada’daki Ruhban Okulunun açılmasını da istedim” dedi.

İlçe ilçe İstanbul’un hava kalitesi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı Hava Kalitesi İndeksi (HKİ) verilerine göre, İstanbul’da hava kalitesinin en düşük olduğu yer Aksaray. En iyi hava ise Kandilli’de bulunuyor. Adalar iyi yerler arasında. İşte 38 merkezde yapılan ölçümlere göre İstanbul’un hava kalitesi verileri.

Büyükada Fayton Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması Başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, sosyal medya hesabından tasarımcıları yarışmaya davet etti. Yarışmanın ilk kademesi için son başvuru tarihi 18 Nisan.

İkibin deprem konteynerinden 505’i kullanılabilir durumda: Günümüzde bakım ve onarımları ilçe belediyelerini bırakılan bu konteynerlerle ilgili olarak Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, bazı ilçelerde gönüllü olarak çalışan, konteynerlerin bakımlarını üstlenen mahalle afet gönüllüleri olduğuna dikkat çekerek, “Arama kurtarma, ilk yardımla ilgili mahallelerde afet konteynerlerinin olması lazım. Ama bu konteynerlerle ilgilenecek, bakacak gönüllülerin organize edilmesi ve desteklenmesi lazım” dedi.

Nazım Hikmet Adalar Kampı Çevrimiçi buluşması: Toplum Gönüllüleri Vakfı, Adalar Vakfı ve Gündüz Vassaf’ın katkılarıyla bu yıl altıncı kez düzenlenen ve pandemi nedeniyle çevrimiçi yapılan kampa, Ankara, Gaziantep, Manisa, Kayseri, Kocaeli, İstanbul, Diyarbakır, Hatay, Konya, Mardin, Bursa, Van, İzmir, Mersin, Erzincan, Balıkesir, Antalya, Muş illerinden 24 genç katıldı. 4-7 Mart tarihleri arasında gerçekleşen 12 oturumda edebiyat alanında Sibel Oral, pandemi sürecinde eve bakışı, evin edebiyatta nasıl bir yer tuttuğunu; Mehmet Hikmet üzerine yazmakta olduğu kitabını; Burcu Aktaş, Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın 102 yıl önce yayımlanmış, ‘Hakka Sığındık’ romanının İspanyol Nezlesi’nin dünyayı kırıp geçirdiği yılların günümüz İstanbul’unda izlerini; Haluk Oral, son kitabı ‘Nâzım Hikmet’in Yolculuğu’nda şairin izlerini arayışının öyküsünü; İnan İzci, eve kapanış sürecinde gençlerin yaşadıkları şehirlerde kent hakkı ve aktif yerel yurttaşlık anlayışıyla kendi hayatları üzerinde söz sahibi olmalarına dönük çalışmalarını, Kuzey Ormanlar Savunması, küresel iklim değişikliği karşısında farkındalık yaratmayı ve yaşamı dönüştürme etkinliklerini kampçılarla paylaştılar.

41 haftadır kesintisiz yayınlanan haftalık KORUNADA bülteni, son sayısıyla veda etti: Pandemiye karşı dayanıklılığı artırmak için, alanının önde gelen uzman hekimlerinin de içinde bulunduğu Adalar Pandemi Danışma Kurulu, İstanbul’un en küçük ilçesi Adalar’da yaklaşık bir yıldır faaliyet gösteriyor. Kurul, 50’inci toplantısında 41 haftadır, dünyadan, Türkiye’den, İstanbul’dan ve Adalar’dan haber, uyarı ve araştırmaları okuyucularla paylaştığı KORUNAda bülteninin yayınına son verme kararı aldı. 41 hafta sadece pandemi üzerine değil, Adalar’daki gelişmeleri de okuyucalara duyuran bülten, çok önemli bir işlevi yerine getirmiş oldu. Pandeminin yalnızlığında ilaç gibiydi, her bülten. Her sayısı beklendi, ilgi gördü. Katkıda bulunanı çok oldu. Fotoğraflarıyla, haberleriyle, yazıları ve tarifleriyle. Daha şimdiden özlendi bile denebilir.

Büyükada Fayton Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması, yarışma takvimi açıklandı. İlk kademe son teslim 19 Mart, yarışma sonuçları için kolokyum 3 Temmuz’da. Yarışma hakkında tüm bilgi ve belgeler burada.

Atlar ait oldukları adada yaşasın: Heybeliada ve Burgazada’da kalan son birkaç atın ahırları yıkılmak üzere olduğunu belirten “Adaların Atları” grubu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) “İBB ahır yap atların evini yıkma” diye seslendi. Açıklamada şöyle denildi: “Atları kurtardık, iyi bakıyoruz” diyen İBB’ye, “Atlar adada kalacak” diye söz veren Ekrem İmamoğlu’na sesleniyoruz. Atları ve adayı İBB’nin kepçelerinden korumak, korkuluklara mı kalmalı? Adalar sadece Büyükada’dan ibaret değil. Heybeli ve Burgaz’da neden at kalmasın? Büyükada’da İBB’ye satılmamış atlar neden zorla İBB İspark Ahırı’nda tutuluyor?

Heybeli Abbas Halim Paşa Köşkü arsasına dört villa: Abbas Halim Paşa’nın 1897’de Heybeliada’da yaptırdığı köşk, taşları Malta’da kesildikten sonra gemiyle Heybeliada’ya getirilmişti. Mimar Hovsep Aznavur’un tasarladığı Mısırlı Abbas Halim Paşa Köşkü, türünün ender örneklerindendi. Köşk; 1945’te, tıpkı yapıldığı gibi, parça parça sökülüp Mısır’a taşındı. Köşkün Heybeliada’daki arsasına ise gizemli bir iş adamının talip olduğu ve dört villa yaptırmak istediği söyleniyor… Takvim’in haberi burada.

İstanbul Salon Atletizm yarışlarında dereceye girdiler

1 Mart Pazartesi günü Ataköy atletizm salonunda yapılan U12 ve U14 İstanbul Salon Atletizm il birinciliği yarışmasında, Adalı 12 yaş gurubu atletlerden Ömer NAMA U12 yarışmasında 600 metreyi 2.00.46 koşarak İstanbul salon şampiyonu oldu.

Yusuf ÇİFTÇİOĞLU ise U14 yarışmasında 600 metreyi 1.55.51 koşarak İstanbul salon 3’üncülüğünü elde etti.

Adalar Gelişim Derneği tarafından kurulu; desteklenen Adalar Kros Takımı’nda yetişen iki sporcumuzu, ailelerini ve desteklerini esirgemeyen Adalı gönüllüleri kutluyoruz.

Adalar Pandemi Danışma Kurulu haftalık danışma toplantılarını mart ayı boyunca sürdürdü. İlk toplantıda, Cumhurbaşkanı tarafından 1 Mart’ta açıklanan normalleşmenin, beklendiği gibi İstanbul ve Adalar’ı da içine alacak şekilde gerçekleştiği ve Adalar’daki işletmelerin 2 Mart Salı günü açılmaya başladığı, Haziran 2020 başındaki açılımdan farklı olarak, koronavirüs önlemlerine yönelik bir hazırlığın göze çarpmadığına dikkat çekildi. “Kontrollü normalleşme, İl Pandemi Kurullarıyla, İlçe Hıfzıssıhha kurullarına daha fazla yetki tanıyor. Kurullar alana hakimiyetleri kanıtlanmış yereldeki uzmanlarla takviye edilip güçlendirilebilir. İlk dalgada yapılamayan, şimdi yapılabilir. Kazanan herkes olacaktır.” denildi.

Adalar Pandemi Danışma Kurulu 14 mart toplantısında “kontrollü normalleşme”nin vaka artışlarına ve yeni varyantlara karşın devam ettirilmesi kararı üzerine Adalıları ve Adalı işletmeleri uyardı: “Havalandırması iyi olmayan, hava akımı bulunmayan kapalı ortamları kullanmayın, kullandırmayın.”

Adalar Pandemi Danışma Kurulu koordinasyonunda düzenlenen haftalık sohbetler dizisi şubat ayında devam etti. Adalı dergisi YouTube kanalından 7 Martda yapılan sohbet buluşmasında Adalar’ın yaz döneminin en önemli sorunlarından sivrisinek ve Adalar’a da musallat olan yeni türler ve bugünlerde yoğunlaşan mücadele konuşuldu. Sohbetin konuğu, İBB Sağlık Dairesi Başkanı Uzman Dr. Önder Eryiğit idi. 14 mart Pazar günü yapılan sohbette Şehir Hatları Aş Genel Müdürü Sinem Dedetaş ile “Şehir Hatları ile Adalar’ın Deniz Ulaşımı” konuşuldu. Adalıların çok sayıda öneri, talep ve sorularıyla katıldığı toplantının moderatörlüğünü Halim Bulutoğlu yaptı. Söyleşi öncesi ve sırasında gelen tüm soru, talep ve öneriler ayrıca yazılı olarak Şehir Hatları Genel Müdürlüğü’ne iletildi. Mart ayının üçüncü YouTube yayınında Pandeminin ilk yılını ve gelecek günleri, Türk Toraks Derneği 2. Başkanı Prof.Dr.Oya İtil ile birlikte değerlendirildi. 21 Mart, pazar günü, saat 14.00’da Adalı Dergisi Youtube Kanalı’ndan yapılan canlı söyleşinin moderatörü Benan Müsellim idi. Mart ayının son konuğu ise, 28 Mart 2021, Pazar günü, saat 14.00’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor İstanbul Genel Müdürü İzzet Renay Onur idi. Adalar’da Spor, Sorunlar ve Çözümleri üzerine konuşuldu.

Nisan

Pandemide 13’üncü ay: Martta durum daha da kötüleşti…1 Mart tarihinde açıklanan normalleşme-açılma kararlarının etkisi beklendiği gibi 10-14 gün içinde bütün ülke haritasının kırmızıya boyanmasına yol açtı. Prof. Dr. Benan Müsellim, durumu Adalı’ya yazdı: “Bilimsel verileri kullanmadan alınan günlük kararların, ikinci dünya savaşından sonra dünyanın en büyük mücadelesi olan pandemiye karşı işe yaramadığını ne yazık ki bir kez daha gördük. İstanbul’da COVID-19 için ayrılmış yataklar dolup yeni servisler açılmaya başlandı, kasım ayında olduğu gibi yoğun bakımlarda yatak bulmak çok önemli bir sorun haline geldi.”

“Büyükada Fayton Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması” süreci devam ediyor.

Çalışmaları 2020 yılı aralık ayında başlayan “Büyükada Fayton Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması” için ilk adımlar atıldı ve yarışma şartnamesinin www.konkur.istanbul/fayton meydani sitesinde yayınlanmasıyla resmi süreci de başlamış oldu.

Sitede, hem yarışmacılar ve hem de ilgililer için gerekli tüm bilgiler, dokümanlar bulunuyor. Sitede yarışma takvimi de açıklandı.

Buna göre iki kademeli olacağı belirtiler yarışmanın fikir projelerinden oluşacak ilk kademesinin son proje teslim tarihi 19 Nisan olacak.

Adalar Müzesi’nden yeni sergi: “Büyükada’nın ve Arabacılar Meydanı’nın 150 yılı”

Adalar kent yaşamının önemli parçalarından biri olan Büyükada Fayton durağına neredeyse 150 yıldır ev sahipliği yapan meydan, faytonların kaldırılması sonrasında, İBB tarafından yeniden düzenleniyor. 2020 son günlerinde meydan düzenlemesinin yarışmayla yapılacağı açıklanmış ve sürece Adalıların da katılımı öngörülmüştü.1/5000’lik Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı çalışmalarına paralel olarak gündeme gelen meydan düzenleme süreci, Adalıların da katılımıyla çok çeşitli yönleriyle tartışılmış, yarışma şartnamesi de bugüne kadar olanlardan farklı olarak, katılımın bir parçası haline getirilmişti.

Şartname, yarışmaya konu alanın tarihi geçmişine, adaya çıkış noktası olan iskeleden başlayarak, hemen yanı başındaki Saat Meydanı, çarşı ve nesillerdir süregelen zanaatkârlıklarla birlikte vurgu yapıyor, tarihten taşınan bu bütünselliğe dikkat çekiyordu. Bu amaçla bir almanak da hazırlanmıştı.

İstanbul’un halen biricik kent müzesi olan Adalar Müzesi, bu tarihi meydanın düzenlenmesi sürecine kayıtsız kalamazdı.

“Büyükada’nın ve Arabacılar Meydanı’nın 150 Yılı” sergisi böyle ortaya çıktı.

Adalar Müzesi tarafından, İBB, Şehir Hatları İşletmesi ve Adalar Belediyesi işbirliği ile hazırlanan sergi, başlığa ve temasına son derece uygun bir yerde, Büyükada’nın tarihi vapur iskelesinin yolcu giriş bölümünde Nisan ayında açılacak ve yarışmanın takvimine uygun olarak 2 ay kadar açık kalacak. Sergi için İBB tarafından oluşturulacak yeni sergileme sistemiyle Adalarımız, eksikliği duyulan yeni bir sergi alanına da kavuşmuş olacak.

Yalım Eralp’in Adalı Yayınları’ndan ikinci kitabı çıktı: “Pandemi ve Kırılgan Demokrasi”

Emekli Büyükelçi, yazar Yalım Eralp, üçüncü kitabını pandemi döneminde yazdı. Yüzyılın salgını Covid-19 pandemisi, dünya çapında yoksulluğun ve savaşların tetiklediği göçmenlik dalgasının, tüm ulusal sınırları yeniden yükselttiği, içe kapanmacılığı, otoriterliği tetiklediği bir dönemde yaşamımıza girmiş ve sorunları keskinleştirmişti. Dünyayı iyi izleyen yazarlardan biri olan Yalım Eralp, eve kapandığımız bu dönemde olup biteni, son derece özlü bir üslupla okuyucularına aktardığı kitabı kaleme aldı. 50 sayfalık, hızla okunabilen ama yüzlerce sayfada anlatılabileceklere eşdeğer olan kitap, adına taşınan üç kelimeyle tam da bu dönemi yansıtıyor: Pandemi ve Kırılgan Demokrasi.

Adalar Pandemi Danışma kurulu koordinasyonundaki sohbetler dizisi Nisan ayında devam etti. Adalı dergisi YouTube kanalından yayınlanan sohbetler dizisinin 4 Nisan Pazar gününün konusu “Hayvan Hakları Yasası hazırlanırken; Atlar ve Faytonlar” idi. Adalar’da faytonların kaldırılmasının üzerinden 15 ay geçmişken yapılan söyleşiye, iki farklı kanadın görüşlerini temsil eden Mahir Başdoğan ve Abdullah Onay katılıyor ve oturum Ali Erkurt tarafından yönetiliyordu. 11 Nisan Pazar günü ise, konu, Adalar’ın Motorlu Deniz Ulaşım araçları idi. Oral Çalışlar’ın yönettiği oturumun konukları Kartal Prens tur Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin İnce ve Mavi Marmara Yönetim Kurulu başkanı Fahrettin Tellioğlu ile yönetim kurulu üyesi Sina Şen idi. Oturumda güvenlikten tarifelere sorular yanıtlandı. Tüm oturumlara olduğu gibi Adalılar da YouTube üzerinden sorularıyla canlı yayına katıldılar. 25 Nisan Pazar günü de canlı yayın konuğu Adalar Belediye Başkan yardımcısı Engin Çelik oldu. Ali Erkurt ve Adalılar sordu Engin Çelik hemen her konuda soruları yanıtladı.

Mimarlar Odası, Adalar’da “Geçiş Dönemi Yapılaşma”nın önünü açan karara iptal davası açtı. 1/5000’lik mahkeme kararıyla iptali sonrasında Adalar’daki yapılaşmayı düzenlemek üzere İstanbul 5. Numaralı Koruma Kurulu’nun kararıyla yürürlüğe giren “geçiş dönemi yapılaşma”nın, daha önce de örneği yaşanmış olduğu gibi telafisi mümkün olmayacak yıkıma yol açabileceği endişesi gündeme gelmiş ve Mimarlar Odası idare mahkemesinde iptal davası açmıştı. Davayı yürüten mahkemenin atadığı bilirkişi heyeti Adalar’da incelemelerini yaptı ve rapor hazırladı. Uyarılarla dolu rapor, koruma kurulu kararının iptal edilebileceğine ilişkin bir değerlendirme olarak yorumlandı. 1 nisan tarihli gazetelerde konuya ilişkin haber vardı: “Bilirkişiden ‘geçiş dönemi’ uyarısı” başlıklı haberde “Raporda, yapılaşma koşullarında ‘parsel odaklı bir yaklaşımın geliştirildiği, kararlardaki belirsizliğin alanın kendine özgü dokusu ile uyumsuz yapılaşmanın oluşmasına neden olabileceği”nin belirtildiği not ediliyordu.

Heybeliada’nın son ahırı yıkıldı: ‘Şimdi atlara ne olacak?’: Heybeliada’da kalan son ahır, bugün 3 Nisan sabah saatlerinde yıkıldı. Ada sakinleri “Şimdi atlara ne olacak?” diye soruyor.

Oktay Akbal Edebiyat Ödülü Adil İzci’ye verildi. Seçici kurulun yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Adil İzci, ‘Canım Ada’ adlı kitabında Heybeliada’daki doğal yaşama ve adalılara ilişkin gözlem ve izlenimlerini, geçmişle de bağlantı kurarak öyküleştirmekteki ustalığı, dile gösterdiği özen, yalın ve içtenlikli anlatımı nedeniyle ödüle değer bulunmuştur.”

1/5000’lik plan anket sonuçları yayınlandı. “Çalışma kapsamında 545 tane haneyle Adalar İlçesi Hane Halkı Anketi (BİMTAŞ, İPA(İstanbul İstatistik Ofisi),808 tane çevrimiçi Ada Sakinleri Kamuoyu Yoklaması,202 tane yüz yüze Ada Sakinleri Kamuoyu Yoklaması (İBB Halka İlişkiler Müdürlüğü), 541 tane çevrimiçi Ziyaretçi Anketi, 94 Adalar İlçesi İşletme Anketi (İBB Halka İlişkiler Müdürlüğü) gerçekleştirilmiştir.”

Büyükada’da atlar için eylem: “130 civarında at hapis hayatı yaşıyor“: Büyükada’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İSPARK ahırlarındaki atların hapsedildiği ve ölümlerin yaşandığı iddiasıyla eylem yapıldı. Adaların Atları Platformu gönüllüsü Dolunay Varol, “Büyükada İBB İSPARK ahırlarında 100-130 civarı at bizden ve bahardan uzak, hapis hayatı yaşıyor. Oysa 2019’un sonunda Adalar’da bin 700 civarında at yaşıyordu” dedi.

Adalılar, ‘nostalji’ için atlı fayton da istiyor: İstanbul’un turistik ilçesi Adalar’da atlı faytonların yerine geçen elektrikli araçlar, bazılarını memnun ederken bazılarının eskiye özlem duymasına neden oluyor. Ada sakinlerinden bazıları elektrikli araçlardan memnun olduklarını ancak nostalji için atlı fayton olması gerektiğini söylüyor.

‘Proti Adası’nın Esrarı’ Raflarda Yerini Aldı…: Yazar Zeynep Bugay’ın ‘Proti Adasının Esrarı’ büyülü, sırlarla dolu farklı bir dünyaya yolculuk etmek isteyen okurlar için, yazarın yaşadığı Kınalıada’dan yola çıkarak, gizemli ve ilham veren ada coğrafyasında terkedilmiş bir kedinin; hayat yolunu, annesini ve kaybettiği sevgiyi arayan naif hikayesini bizlerle buluşturuyor.

Büyükada davasında 3 hapis cezasına bozma, 1’ine onama talebi: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Özlem Dalkıran, İdil Eser ve Günal Kurşun’a verilen hapis cezalarının bozulmasını, Taner Kılıç’a verilen hapis cezasının ise onanmasını istedi.

Neandros (Tavşan) Adası Cumhurbaşkanlığı Kararı ile “Kesin Korunacak Hassas Alan” ilan edildi: Haber, bu konuda Adalar’daki sivil toplum kuruluşlarıyla ortak mücadele veren DYK (Deniz yaşamını Koruma Derneği) instagram hesabı üzerinden duyuruldu. Duyuruda “Tüm çalışmaların nihayetinde gelecek deniz yaşamının sürdürülebilirliği için, alanında uzman bilim insanlarının danışmanlığı ve ilgili tüm Sivil Toplum Kuruluşları ve gönüllüleri ile birlikte yapmış olduğumuz başvurunun ardından; öncelikle Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğümüz ve Çevre Şehircilik Bakanlığımız ve ardından Sayın Cumhurbaşkanımızın kararı ile Neandros (Tavşan) Adası koruma altına alınmıştır.” Denildi.

‘Neandros gerçek bir laboratuvar’: Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kesin koruma alanı ilan edilen Neandros, yani Tavşan Adası Prens Adaları için ilk adım oldu. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü yetkilisi Turan, biyolojik laboratuvar olan 5 Prens adası için çalıştıklarını açıkladı.

Fayton Meydanı yayaların olacak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Taksim, Kadıköy ve Bakırköy meydanları için düzenlediği tasarım yarışmalarının ardından, Büyükada’daki Fayton Meydanı’nı tamamen yayalaştıracak yeni bir tasarım yarışması başlatıyor. İki kademeli yarışmanın ilk kademesi Büyükada’daki Fayton Meydanı için yapılacak. İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Çakır, meydana kimlik kazandıracak fikirlerin günün şartlarına göre değerlendirileceğini belirtti. Çakır, faytonlardan arındırılan meydanın tamamen yayalara özel tasarlanacağını söyledi ve “Elektrikli araçların da orada yeri yok” dedi.

Adalar’da bahar temizliği: Geçen yıl çöp yığınları ile gündeme gelen Adalar’da bu yıl aynı görüntülerin yaşanmaması için koordinasyon ekibi oluşturulacak.İstanbul’un Prens Adaları, geçen Kurban Bayramı’nda ziyaretçi akınına uğrayarak 5 günde 700 bin kişiyi ağırlamıştı. Ziyaretçilerden ise geriye çöp yığınları kaldı. Adalar Belediyesi’nin sınırlı sayıdaki personeli yetersiz kalınca atılan çöpler ada sakinlerinin yardımlarıyla toplandı. Duruma tepki gösteren vatandaşlar, topladıkları 300 torba çöp ile ‘Utanın’ yazısıyla mesaj verdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), bu yıl da aynı görüntülerin yaşanmaması için düğmeye bastı. İBB iştiraklerinden İSTAÇ AŞ. Genel Müdürü M. Aslan Değirmenci, çöplerin ivedi bir şekilde toplanması için İSTAÇ Kent Temizlik ekibinin de içinde bulunduğu bir koordinasyon ekibinin oluşturulacağını duyurdu.

Sevgili arkadaşımız Zeynep Zihli’yi 20 Nisan Perşembe günü kaybettik. Üzüntümüz büyük. Söylenecek her şey kifayetsiz. Hele kendi veda mektubunu buraya bıraktıktan sonra. Sevdikleri, yakınları, arkadaşları O’nu Büyükada’nın Tepeköy’deki o güzel mezarlığa, bir çam ağacının altına defnettiler. Sonra da Maden-Kumsal’da evinde buluştular.

Arkadaşları, Zeynep için yazdılar. Yalım Eralp, Nilgün Refiğ Pala, Asu Aksoy, Ali Erkurt ve Halim Bulutoğlu, 20 Nisan 2021 günü yitirdikleri sevgili arkadaşları Zeynep Zihli için yazdılar.

Kayıp atlarla gündeme gelmişti, istifa etti: Hatay İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Adalar’dan toplayıp MHP’li Hatay Dörtyol Belediyesi’ne hibe ettiği ve üzerindeki çiplere rağmen kaybolan 99 at, istifa getirdi.

100 ata ne oldu? Adalar’da faytonların kaldırılmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin satın aldığı ve Hatay Dörtyol Belediyesi’ne hibe ettiği 100 atın kayıp olduğu ortaya çıktı. Adaların Atları Platformu, uzun süre beklemekten ve stresten çok sayıda atın hasta olup öldüğünü söyledi. Burgazada’da yaşayan sanatçı Lale Mansur, “Ada dışına gönderilen atlar kontrol edilmedi, atlar zincirle bağlanmaktan öldü” sözleriyle isyan etti.

Adalar’da Kalan 114 Attan Güzel Haber: Özel Bakımla Artık İnsanlardan Ürkmeden Mutlu Bir Yaşam Sürüyorlar: İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) satın alarak Adalar’da bakımını sürdürdüğü 114 atın, veteriner hekimler ve seyisler eşliğinde verilen yakın ilginin ardından artık çok daha mutlu olduklarını ve insanlardan ürkmeden mutlu bir yaşam sürdürdüklerini açıkladı.

Adi Bali, Büyükada’nın görsel hafızası fotoğrafçı Mustafa Karaduman’ın kaybı üzerine yazdı: Çocukluğumuzun efsane ismi Mustafa Karaduman Büyükada’nın görsel hafızasıydı. Çektiği vesikalık ve diğer önemli fotoğraflarıyla uzun yıllar adalılara hizmet etti. Kimler onun taburesine oturup objektifine poz vermedi ki, vesikalık fotoğraf çektirip, hayırlı bir işinde kullanmadı. Adada yaşayanlar önemli günlerinde okula, iş yerine, evine, düğün dernekleri, doğum günlerine nişan, düğünlerine fotoğraf çekmesi için hep onu çağırdılar.

‘Ekolojik tahribat yaratabilir’ uyarısı: Balık sezonunu erken kapatan müsilaj (deniz salyası) yoğunluğu Marmara Denizi’nin en büyük tehdidine dönüştü. Müsilajın Marmara Denizi’nde dalış yapan balık adamların kameralarına yansıyacak şekilde çoğaldığı görülüyor.

Büyükada’yı “salya” sardı: Büyükada’yı deniz salyası da olarak bilinen müsilaj sardı. Dibe çökmesi halinde deniz canlıları için büyük tehlike oluşturan deniz salyası, adalıları endişelendirdi. Kokusundan rahatsız olan adalılar, sahile hava almaya bile gidemediklerini belirtirken, adayı saran deniz salyası havadan drone ile görüntülendi.

Mayıs

Adalar Pandemi Danışma kurulu koordinasyonundaki sohbetler dizisi mayıs ayında devam etti. Adalı dergisi YouTube kanalından yayınlanan sohbetler dizisinin 2 Mayıs Pazar günü yapılan canlı yayınının konusu “Daha Temiz Adalar için birlikte ne yapabiliriz” sorusu idi ve konuk da, bu yıl Adalar’ı temizliğine destek için koordinasyon ve çalışma gekipleri oluşturma kararı alan İBB’ye bağlı iştirak İSTAÇ’ın genel müdürü M. Aslan Değirmenci oldu. Söyleşiyi Leyla Özalp yönetti. 9 Mayıs Pazar günü ise, Adalar’ın Muhtarları canlı yayın konuklarıydılar. Adalar’ın 5 mahallesinin muhtarları, Rafet Garip – Maden Mh. Muhtarı Şerif Ali Coşkuner – Nizam Mh. Muhtarı Hüseyin Yay – Heybeliada Muhtarı Mustafa Biçer – Burgazada Muhtarı Erdal Aydın – Kınalıada Muhtarı’nın katıldığı canlı yayını Haluk Eyidoğan yönetti. 16 Mayıs’ta da, Marmara ve Adalar’ı saran deniz salyası-müsilaj konusu, canlı yayında ele alındı. DYK Başkanı Volkan Narcı’nın yönettiği oturuma, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesinden Prof. Dr. Mustafa Sarı ve İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı

Prof. Dr. Ayşen Erdinçler katıldı. 23 Mayıs Pazar günü, Büyükada’da geçen ödüllü “Aşk, Büyü, vs.” filminin Büyükadalı yönetmeni Ümit Ünal ile, oyuncular Ece Dizdar ile Selen Uçer, Fikret Parlak’ın konuğu oldular. Mayıs ayının son canlı yayını ise, 30 Mayıs Pazar günü, 3 hafta önce canlı yayını yöneten Leyla Özalp arkadaşımızın Büyükada’da yolda yürürken başına damperli atık toplama kamyonunun çarpması sonucu ağır yaralanmasına neden olan hadise üzerineydi. “Yavaşlayın, Ölüyoruz” teması ile yapılan ve forum ortamında gerçekleşen canlı yayına tüm Adalar’dan yaklaşık 10 davetli katıldı, izleyenler de soruları ve açıklamalarıyla bu olaya tepkilerini dile getirdiler.

Son 15 yılın en büyük müsilaj patlaması: Balık sezonunu erken kapatan müsilaj yoğunluğu Marmara Denizi’nin en büyük tehdidi. Marmara’nın her yerinde yüzeyden görülebilen müsilaj, dalgıçların indikleri derinliklerde bile yoğun yapısıyla canlı yaşamına zarar veriyor. Prof. Dr. Yelda Aktan Turan, doğal olmasına rağmen müsilajın karada ve denizde bozulan ekosisteme etkileriyle olumsuz etkisini gösterdiğini söyledi. Prens Adaları etrafında dalış yapan Türk Balık Adamlar Spor Kulübü üyeleri ise derinliklerde yoğunlaşan maddenin dalış turizmine engel olacağını belirtti.

Adaların Atları Platformu: Atların kaybedilmesi alay konusu, siyaset malzemesi olamaz; #860AtNerede? Adaların Atları Platformu, atların akıbetine ilişkin kullanılan ifadeleri eleştirerek; “Melih Gökçek’in bunu alay konusu yapması,1 Mayıs 2021’de attığı tweet’lerde “atlar itlaf edilmiştir” – “sucuk yapılmıştır” diye anket yapması ve sadece Ekrem İmamoğlu’nu aşağılamak için, komik olduğunu zannettiği görsellerde atları kullanması için söylenecek söz bulamadık.” dedi.

Platform, “Devlet ve belediye yetkilileri eliyle atların kaybedilmesi, 4000 liraya alınıp bedavaya verilerek, sonra alıcılar tarafından 10.000-15.000 gibi fiyatlarla yeniden satılarak peşkeş çekilmesi, vicdan sahibi her insanın korkunç bulduğu bir olay” diyerek şu açıklamaları yaptı ve taleplerini sıraladı.

İBB, sahiplendirilen atlara dair açıklama yayımladı, “Sorumluluk sahiplenende” dedi

Adaların Atları Platformunun “860 at nerede?” sorusunu sormasının ardından İBB, “224 at çeşitli sebeplerle ölmüştür, 115 atın bakımı İBB bünyesinde sürdürülmektedir” dedi.

Marmara Denizi’ni salya kapladı: Ocak ayından beri Marmara’da, deniz yüzeyinde görülmeye başlayan müsilaj (deniz salyası), etkinliğini arttırdı. İstanbul’un birçok yerinde ve Tekirdağ, Bursa, Balıkesir gibi illerde de görülen deniz salyasının görüntüsü vatandaşları endişelendiriyor.

Adalar’da tarihi dokuyu bozacak yapılaşmaya ‘dur’: İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Adalar’da tarihi dokuyu bozacak yapılaşmanın önünü açan ‘geçiş dönemi yapılaşma koşulları’nın planlama ilkeleri ve şehircilik esaslarına uygun olmadığına karar vererek, yürütmenin durdurulmasına hükmetti. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin Adalar’da tarihi dokuyu bozacak yapılaşmanın önünü açan ‘geçiş dönemi yapılaşma koşulları’nın durdurulması ve iptal edilmesi istemiyle açtığı davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Kınalıada’daki eski dispanserin ihyasına başlandı. Nilgün Akbal’ın adı yaşatılacak: 14 yaşında hayatının baharında gencecik bir kız iken yakalandığı amasız hastalığa yenik düşerek aramızdan ayrılan Nilgün Akbal’ın adı Kınalıada’da ihya edilecek sağlık ocağı binasında yaşatılacak.

Marmara Denizi’nin dibi de salya ile kaplanmaya başlandı: Akdeniz ve Marmara Denizi’nde çeşitli bölgelerde görülen deniz salyasının (müsilaj) yoğunluğu, su altındaki canlıların yaşamlarını da tehdit ediyor. Deniz salyasının orta suda parça parça olduğuna dikkati çeken profesyonel dalgıç Hakan , “Zemin tamamen salyaya bürünmüş. Deniz atları, yengeçler, küçük balıklar, kum üzerinde yaşayan canlıların solungaçları tıkandığı için ölüyorlar. Buna acil çözüm bulunması lazım.” diye konuştu. Sait Sancak ise, “Ben 15 senedir Büyükada ve Heybeliada’ya gider gelirim, ben böyle bir durumla karşılaşmadım.” dedi.

Sait Faik Abasıyanık’ın vefatının üzerinden 67 yıl geçti. Son Kuşlar, Semaver, Sarnıç, Şahmerdan, Kumpanya ve Mahalle Kahvesi’nin arasında bulunduğu pek çok eseriyle hafızalarda yer bulan yazar Sait Faik Abasıyanık, kaleme aldığı hikayeleriyle çağdaş hikayeciliğinin köşe taşı olarak anılıyor.

67. Sait Faik Abasıyanık Hikâye Armağanı sahibini buldu… Yazar Sait Faik Abasıyanık anısına her yıl bir öykücüye verilen ve Darüşşafaka Cemiyeti ile İş Bankası Kültür Yayınları işbirliğiyle düzenlenen Sait Faik Hikâye Armağanı’nın 67’ncisi açıklandı. Şermin Yaşar Deli Tarla adlı kitabıyla ödüle layık görüldü.

Adalar şairi Tahsin Nahit, vefat yıl dönümünde anılıyor: Yazar ve çevirmen Mina Urgan’ın babası olan Tahsin Nahit’in vefatının üzerinden 102 yıl geçti. Tahsin Nahit, 1909’da Fecri Ati topluluğuna katıldıktan sonra Cağaloğlu’ndaki ve Büyükada’daki evlerini bu grubun şair ve yazarları için edebi bir ortam durumuna getirdi

Kayıp at tartışması devam ediyor… İBB’den cevap geldi Adalar’daki atların akıbeti ile ilgili tartışmada son olarak İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun sorumluluk sahibi olarak adres gösterdiği Tarım Bakanlığı’nın da atlarla ilgili sorumluluğu üstlenmemesi üzerine İBB’den yeni açıklama geldi.

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden İmamoğlu’na ‘kayıp atlar’ yanıtı
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Adalar’daki sahiplendirilmiş atların denetim ve kontrolünün İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun iddia ettiği gibi İl/İlçe Tarım Orman Müdürlükleri yetkisinde olmadığını, atların İBB tarafından alındığını ve onların uhdesine geçtiğini açıkladı. Adaların Atları Platformu gönüllüleri de, yetkililere atların durumunu takip etmeleri için çağrıda bulundu.

Marmara Denizi’nde müsilaj: Balıkçılığı vurdu, turizmi de vurabilir. Marmara Denizi’nin ekosistemini tahrip eden müsilaj (deniz salyası) deniz canlılığını da turizmi de tehdit ediyor. Bandırma, Erdek, Avşa, Ekinci’de denize girmek hayal olabilir.

Kira fiyatlarının yüzde 70 arttığı Adalar’da boş ev kalmadı. Koronavirüs salgını ‘izole hayat’ sürmek isteyenlerin konut tercihini değiştirince, Marmara Denizi’nin incisi Adalar’da ev kiraları yüzde 70 arttı. Büyükada’daki yazlıkların sezonluk kira fiyatları 40 bin ile 120 bin lira arasında değişirken, emlakçılar, “Kiralayacak ev kalmadı” dediler.

Adaların Atları için denetim gecikmemeli! Sahiplenme taahhüdü süresi dolmak üzere..

Adaların atları için gereken denetimin gecikmemesi gerektiğine dikkat çeken Adaların Atları Platformu, durumun aciliyetine dikkat çekti

TÜDAV’dan “müsilaj” açıklaması: Birçok tür yok olacakTürk Deniz Araştırmaları Vakfı yaptığı açıklamada, Marmara kıyılarını kaplayan müsilajın su yüzeyinde azalmasına karşın suyun altındaki canlılar için tehdit olmaya devam ettiğini belirtti.

Bakan Pakdemirli: “Ekoturizmden genel turizm sektörü kadar gelir elde ederiz” Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Orman Genel Müdürlüğünün belirlediği 2021-2025 Ekoturizm Eylem Planı tamamlandığında, ekoturizmden genel turizm sektörü kadar gelir elde edileceğini bildirdi. Günübirlik veya konaklamalı deneyim arayışına çözümler üreten çalışmalarıyla şu ana kadar Türkiye genelinde planlaması yapılan 39 ekoturizm yönetim alanı olduğunu aktaran Orman Genel Müdürü Karacabey, İzmit Kartepe, Yalova Termal, Bursa Oylat, Adana Aladağ, Karabük Yenice, Bartın Ulukaya, Zonguldak Süzek, Konya Derbent, Muğla Köyceğiz, Kavakarası ve Çandır, İzmir Nazarköy, Kahramanmaraş Başkonuş, İstanbul Büyükada, Eskişehir Odunpazarı, Kütahya Osmanlı Göç Yolu, Amasya Merkez Şehzadeler Yolu, Artvin Çoruh, Denizli Çameli ve Antalya Sapadere alanlarının doğaseverlerin istifadesine sunulduğunu, kalan ekoturizm alanlarının da bu yıl hizmete sunulacağını ifade etti.

Büyükada’nın ve Arabacılar Meydanı’nın 150 Yılı Sergisi açıldıAdalar Müzesi’nin Büyükada Şehir Hatları iskelesi ve Arabacılar Meydanı’ndaki sergileri, temmuz sonuna kadar gezilebilecek. Bu süre boyunca sergilere paralel kültürel etkinlikler de düzenlenecek. İlk etkinlikler 2 Haziran haftasında başladı. Toplantılar, konserler, geziler, sohbetler, film ve temsillerle dolu haftalık programlar yaz boyunca devam edecek. Şiddetli yağmur altında gerçekleşen açılışa, Adalar Belediye Başkanı Erdem GÜL, Başkan Yardımcısı Engin Çelik, İBB / İstanbul Planlama Ajansı – Bimtaş Kooperasyon ve Etkinlik Şefliğinden Nagihan Kavaklı ve ekip arkadaşları, Meclis Üyelerinden Rıza Çiftçioğlu ve Metin Önal, CHP İlçe Başkanı Ercan Akpolat, HDP İlçe eş başkanı Mehmet Taha Deniz, İstanbul Kent Konseyi Başkanı Tülin Hadi, Adalar Kent Konseyi genel sekreteri Hovsep Özacar, Adalar’ın STK başkan ve yöneticileri, sanatçılar ve Adalılar katıldı.

Faytonlar çekip gitti hikâyeleri kaldı yadigâr
“Büyükada’nın ve Arabacılar Meydanı’nın 150 yılı” adlı sergi, hem Adalar’da yasaklanan faytonların hikâyesini anlatıyor hem de artık var olmayan bir dünyayı fotoğraf, gravür ve Akilas Millas’ın çizimleriyle bugüne taşıyor.

‘Demokrasi ve Özgürlükler Adası’ 27 Mayıs’ta yapılacak anma törenine hazırlanıyor. Türk demokrasi tarihinde “kara bir leke” olan 1960 askeri darbesinin ardından yargılamaların yapıldığı ve geçen yıl da tarihi sürece ışık tutacak şekilde yeniden düzenlenerek açılan Demokrasi ve Özgürlükler Adası, 27 Mayıs’ın 61. yılında anma programına ev sahipliği yapacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin 60. yılında açılan “Demokrasi ve Özgürlükler Adası”nı, 27 Mayıs Perşembe günü ziyaret edecek.

Büyükada’da hız isyanı: Büyükada’da hurda toplamak için gelen kamyonun kapağının çarpması sonucunda Leyla Özalp’in ağır yaralanmasına Adalılar isyan etti. Ada sakinleri, motorlu taşıtların ada içerisinde çok hız yaparak tehlike oluşturduklarını dile getirdiler.

Yassıada’nın Hafızası: Yassıada’nın bize hatırlattığı bunca şey ne olacak?

Marmara Denizi’ndeki “Prens Adaları”nın küçüklerinden Plati’ye Türkçe “Yassıada” demişiz. Adanın zaten yassı olan topoğrafyasını daha da yassılaştırdı son yılların hareketliliği. Artık askeri bir ada değil, 1960 sonrası Demokrat Partililerin yargılandığı ve idam edildiği ürpertici bir ada da değil. Ülkenin yeni muktedirleri orayı bir “demokrasi ve özgürlükler adası” haline getirme iddiasında.

Marmara Denizi’ni kaplayan deniz salyasi: Cesedin çürümesidir bu: (Söyleşi: Anıl Olcan, Siren İdemen)

Gözümüzün önünde, adım adım büyük bir cinayet işlendi. Dünyanın en genç, en bereketli, en ilginç denizlerinden Marmara taammüden öldürüldü. Birkaç aydır yoğunlaşarak, gitgide yayılarak suyun yüzeyini ve derinlerini saran müsilaj, ya da balıkçıların deyişiyle deniz salyası, ölümün ilanı oldu. Marmara Denizi’nin yok edilişinin tarihini, nedenlerini, nasılını, kahreden hakikati MAREM (Marmara Environmental Monitoring –Marmara Çevresel İzleme) projesi yürütücüsü, hidrobiyolog Levent Artüz anlattı.

Haziran

Adalı Yayınları’ndan yeni bir Heybeliada kitabı: Evler, Aşklar, Göçler…

Kiltablet yazarlarının kaleme aldığı Heybeliada öykülerinden oluşan Evler, Aşklar, Göçler okurla buluştu.

Adalı Yayınları ile Heybeliada Halk Kütüphanesini Koruma Derneği’nin iş birliğiyle hazırlanan ve önsözünü Ayşe Sarısayın’ın yazdığı kitapta; Arif Kâmil Olgun, Billur Akgün, Canan Kuzuloğlu, Dilek Yılmaz, Elvan Arpacık, Meltem Uzunkaya, Nezir Suyugül, Nurdan Atay, Özkan Binol, Sultan Deliklitaş, Yasemin Pforr, Yeşim Narter, Yurdagül Şahin ve Zeki Paralı’nın öyküleri yer alıyor.

Kiltablet yazarları – Heybeliada Kütüphane derneği – Adalı yayınları yöneticileri kitabı anlattı.

Adalı Yayınları’ndan İstanbul Adaları’nın en küçük ve güzeli Burgazadası için yeni kitap: Burgazadası…Canlı Bir Etnografik Müze: Ada’dan İnsan Manzaraları

Kitap, “Adalılık” kavramı ve İstanbul Prens Adaları’ndan hareketle, bu toprak parçalarının yegâneliğini altını çizerek başlıyor, Burgazadası’nı kısaca tanıttıktan sonra söyleşilere geçiyor. Toplam 83 kişinin Ada ve Adalılık hakkındaki görüşleri alınıyor, Burgazadası’nda niye yaşamayı yeğledikleri irdeleniyor. Bu geniş kapsamlı çalışmanın sonunda ise tarihi ve günümüze ait zengin bir fotoğraf bölümü yer alıyor.

Hüseyin Rahmi’ye sahip çıkalım
Uzun yıllardır ziyarete kapalı olan ve bakımsızlığa terk edilen Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Heybeliada’daki müze evi kurtarılmayı bekliyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü, gerekli onarım ve ihya sürecinin başlaması için tarihi yapıyı restorasyon çalışma programına aldığını söylüyor ancak müzenin ne zaman ziyarete açılacağı hâlâ belli değil

ORHAN VELİ BURGAZADA’DA: Açık havada tiyatro izlemeyi özleyenlere… Yaz aylarında İstanbul’un vazgeçilmez açık hava etkinlik mekânı Burgazada Cennet Bahçesi, sezonu Reha Özcan’la açıyor. Reha Özcan Kumpanyası’nın sahnelediği Bir Garip Orhan Veli, 5 Haziran’da seyirciyle buluşuyor.

Salya ölçüm cihazlarına bile engel oldu… Prof.Dr. Sarı: Kırmızı mercan yatakları da ölmeye başladı. Marmara Denizi’ni yok olma tehlikesiyle karşı karşı bırakan deniz salyası olarak bilinen müsilaja en çarpıcı görüntü Erdek Körfezi’nden geldi. Deniz salyasının su üzerinde oluşturduğu tabaka, ölçüm cihazının su altına inmesine izin vermedi. Deniz salyalarının arasından yürümeye çalışırken çekilen görüntüsünü sosyal medya hesabından paylaşan Prof. Dr. Mustafa Sarı ise, korkutan gerçeğe dikkat çekti. Sarı, “Marmara Denizi’nin canlı kalmasının bileşenleri kırmızı mercan yatakları da ölmeye başladı” dedi.

İBB, yaklaşan tatil sürecini de dikkate alarak Adalar’da kapsamlı bir temizlik çalışması yaptıÇalışmalarda basınçlı suyun yanı sıra yerli dezenfektan da kullanıldı. Toplam 22 personel ile kıyı ve deniz temizliği de tamamlanarak Adalar’a yaz mevsimine hazır hale getirildi.

Sekiz başlıkta Marmara Denizi’ni kaplayan müsilaj hakkında her şey. Balıkçılar kasımdan bu yana şikayet ediyordu. Biz yeni duyduk ve gördük. Deniz tabanındaki canlı hayatın oksijenle bağını koparan müsilaj ne? Marmara’ya yapılan kötülüğün faturası mı? Buradan geri dönüş olur mu?

Kara parçasıyla dalmak ürküttü!: Su altında karşılaşacağımız yıkıcı etki hakkında fikir sahibiydik ama ilk metrelerden itibaren beyaz bir örtünün kâbus yaşatacağını düşünmemiştim. 6 metreden sonra tabakanın halıya dönüştüğünü görmek beni resmen ürküttü. Suyun altında seyyar bir kara parçasıyla ilk kez dalıyordum. (Gökhan Karakaş yazdı)

İBB, Adalar için 45 yeni elektrikli araç alacak
45 adet 14 kişilik elektrikli araç alımı için ihale tarihi 29 Haziran 2021.

Utku Cihan UKOME Kararlarını anlattı.

4 Haziran Cuma günü, UKOME (İstanbul-Ulaşım Koordinasyon Merkezi) toplandı ve Adalar için çok önemli kararlar aldı. Adalar içi ulaşım düzeni nasıl oluyor? Bireysel Akülüler kaldırılıyor mu? Bisiklet kiralama düzeni nasıl olacak? Tümüyle yayalaştırılmış alanlar ve tüm yollarda yaya önceliği sağlanabilecek mi? İBB Ulaşım daire Başkanı Utku Cihan, Adalar Pandemi Danışma Kurulu koordinasyonunda düzenlenen ve Adalıdergisi YouTube kanalından canlı yayınlanan sohbet programında anlattı.

İBB’den ‘bisiklet’ ayarı: Baştan aşağı her şey değişti

İBB, bisiklet kiralama ile ilgili yeni düzenleme getirdi. Buna göre, Adalar’da ‘Bisiklet Kiralama Hizmet Lisansı’ olmayan hiçbir işletmeye hak verilmeyecek. Bisikletler İBB’nin belirlendiği kriterlere uygun ve sarı renkte olacak. 15 yaşını bitirmemiş olanlara bisiklet kiralanması yasaklandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ‘Bisiklet Kiralama Yönergesi’nde değişiklik yaptı. ile Adalar’da bisiklet kiralamaya yeni düzenleme getirdi.

Buna göre, Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada’dan oluşan Adalar ilçesinde bisiklet kiralama daha da zorlaşacak.

Müsilaj kabusu devam ediyor! İncelemeler dehşete düşürdü

Gelen bir son dakika haberine göre; İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi’nden uzman ekip, Müsilaj kâbusuna çözüm bulabilmek için R/V Yunus S gemisiyle Marmara’ya açıldı. Milliyet ekibi de gemideydi. Bilim insanları ilk incelemelerinde denizde çözünmüş oksijenin bitmek üzere olduğunu tespit etti ve atık suların Marmara’ya derin deşarjının hemen sona erdirilmesi çağrısı yaptı.

İmamoğlu, Adalar’da açılan İBB ek hizmet binası önünde konuştu: Başka sürprizlerimiz de var

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Adalar ilçesi tarihinde ilk kez hizmete alınan ve açılışı geçtiğimiz günlerde yapılan, “İBB Adalar Koordinatörlük ve Ek Hizmet Binası” önünde konuşarak “Burada, tarihinde ilk defa İBB’nin bir koordinasyon merkezi var. Bunu özellikle bazı ilçelerimizde uygulayacağız. Çünkü hizmetlerin rutin bir şekilde yürüyüp yürümediğine, kurumsal olarak bakacağız. Başka sürprizlerimiz de var. Yeni hizmet alanlarını da Adalar’a kazandıracağız” dedi.

İdil Eser’in Büyükada davasında tutuklu yargılanmasını AYM hak ihlali saydı
Hak savunucusu İdil Eser’in Büyükada davasında tutuklu yargılanmış olmasının hak ihlali olduğuna hükmeden AYM, 40 bin lira tazminata karar verdi.

“Ada’ya Yolculuk”: Adalı dergisi yazarlarından H. Can Yücel, 7 yıllık bir çalışmanın ardından “Ada’ya Yolculuk” adıyla bir kitabı yayımlandı. Adalı Yayınları’ndan çıkan kitap, sevgili Yücel’in Marmara Adası üzerinden denizciliğimizin tarihi olarak okunabilir. Büyük boy, 360 sayfalık kitap, önemli bölümü kendisine ait çok sayıda fotoğraf, bilgi-belge, doküman ve özel söyleşiyle sadece Marmara Adası için değil denizciliğimiz için de bir kaynak eser olmaya aday.

Marmara Denizi’ndeki müsilaj havadan görüntülendi

Marmara Denizi’nde görülen müsilaj (deniz salyası) havadan görüntülendi.

Marmara Denizi’ni etkisi altına alan müsilaj, İstanbul’un Anadolu Yakası’ndaki sahil ilçelerinde görülmeye devam ediyor.

Anadolu Yakası’nda Kartal ve Maltepe sahillerini kaplayan müsilaj, Heybeliada, Kınalıada, Burgazada ve Büyükada açıklarında beyaz tabaka halinde havadan görüntülendi.

Bakan Murat Kurum açıkladı! Hangi ilden ne kadar müsailaj temizlendi?

Hollanda Başkonsolosluğu’nun yağmur suyu geri dönüşüm sistemi sanatla renklendi
Hollanda İstanbul Başkonsolosluğunca konsolosluk bahçesine kurulan yağmur suyu geri dönüşüm sistemi, projeye estetik katan mozaik çalışmasıyla çevre bilinci ve sanatı buluşturdu. Hollandalı sanatçı Lier de Burgazada’dan topladığı atık malzemelerden yaptıkları mozaiklerin projeye estetik kattığını dile getirdi.

Bade İşçil’den Ekrem İmamoğlu’na çöp mesajı
Bade İşçil, Büyükada’da yaşayan annesi Kadriye Gündüz’ün yanına gidip, adanın keyfini çıkardı. Her anını paylaşan oyuncu, çöplerin toplanmadığını görünce Ekrem İmamoğlu’na seslendi.

Deniz Poyraz Büyükada’da anıldı
Burgazada, Heybeliada ve Kınalıada’dan çok sayıda kişi HDP Adalar yönetiminin ziyaret etti: “Saldırının amaçladığı yalnızlaştırmaya izin vermeyeceğiz.”

Af Örgütü: Türkiye’de çıkarılan yeni yasa STK’lara baskıyı artırdı
Af Örgütü’ne göre yasada birçok nokta belirsiz ve bu durum sivil toplum kuruluşlarına karşı istismar olarak kullanılabilir.

4.2’lik depremin ardından Naci Görür’den önemli hatırlatma: Bu fay için uyarmıştım

Bugün (19 Haziran) öğlen saatlerinde İstanbul’da meydana gelen deprem hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, fay hattı üzerindeki yerleşim alanlarının özenli olması gerektiğini ve bunun için de uyarıda bulunduğunu dile getirdi.

Balıkçılar müsilajın etkilerini anlattı: Marmara’da bu yıl balık olmayacak
Müsilaj sorununu konuştuğumuz balıkçılar, denizde balığın, hareketin, devinimin kalmadığını belirten balıkçılar “Bu yıl balık olmayacak, balıkhanelerin yarısından fazlası kapalı” diyor.

Marmara 50 yıldır uyarıyor, dinleyen var mı?

Müsilaj konusuyla yeniden gündemimize düşen Marmara’daki kirlilik ve kirleticiler meselesi bugünün konusu değil aslında. Marmara 1970’li yıllarda hızla kirlenmeye başladı ve imdat çığlıklarını rengi, netliği ve barındırdığı canlı türleriyle dile getirdi.

Marmara Denizi’ni sivil inisiyatif kurtaracak!

Marmara Denizi, uzun yıllardır görmezden gelinen kirliliğin ve çevresel sorunların sebep olduğu müsilaj ya da deniz salyası nedeniyle nefes almaya çalışıyor. Marmara’nın sessiz çığlığına kayıtsız kalmayan Marmara Adalar Platformu’nun, önemli isimlerin katılımıyla 29 Haziran Salı günü düzenlediği “Marmara Denizi’nde Çevresel Tehditler ve Deniz Kirliliği” çalıştayında konu tüm yönleri ile ele alındı. Bilim insanlarının daha önce de uyarılarda bulunduğu müsilaj ile su yüzüne çıkan sorunların derinde yatan sebepleri ve çözüm yollarının ortaya konduğu çalıştayda, kapsayıcı bir sivil platforma ve şeffaflığa ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

Ada Sahilleri’nde bekliyorum…
İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 5. İstanbul Tasarım Bienali, kurulumu pandemi sebebiyle ertelenen Büyükada Şarkı Hatları başlıklı yeni yerleştirmeyle şehre veda ediyor.

Büyükada Fayton Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması Sonuçlandı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından iki kademeli düzenlenen Büyükada Fayton Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması’nda ödül alan projeler açıklandı.

Kaan Müjdeci’den ilk dizi: Hamlet,
Yönetmen Kaan Müjdeci, Shakespeare’in ölümsüz eseri “Hamlet”ten uyarladığı ve yönetmenliğini üstlendiği dizisinin Büyükada’da gerçekleşen çekimlerini tamamladı.

Temmuz

İbb Çocukları Davet Ediyor: Çık Dışarıya Oynayalım

İBB, pandemi döneminde okullardan ve sokaklardan uzak kalan çocuklar için eğlenceli ve öğretici temalardan oluşan “Çık Dışarıya Oynayalım” etkinlikleri düzenliyor. İstanbul’un park ve meydanları yeniden çocuk kahkahalarıyla şenleniyor.

Kınalıada’da görülen su samuru vatandaşların ilgi odağı oldu

Kınalıada’da sahilinde bulunan bir sandalın üzerinde görülen su samuru vatandaşların ilgisini topladı. Su samurunu gören vatandaşlar heyecan içerisinde cep telefonlarına sarılarak davetsiz misafiri görüntülemeye çalıştı.

Böcü mü tuhaf yoksa İstanbul mu sürprizlerle dolu?
Yönetmen ve yazar Ümit Ünal’ın çocuklar için yazıp resimlediği “Ada ile Böcü” tüm okurlarını farklı duygularla sarmalayarak keyifli bir vapur yolculuğuna çıkarıyor.

Büyükada’da elektrikli araçlar önünde uzun kuyruklar oluştu

Kısıtlamasız ilk pazar gününde vatandaşlar Büyükada’ya akın etti. Adayı gezmek isteyenler ise elektrikli araçların önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Ada’da tecavüz davası: Beraat bozuldu, sanığa 12 yıl hapis
Avukat Rozerin Seda Kip, “Müvekkilim mücadele etti ve kazandık. Müvekkilim üç buçuk yıl sonra yeniden doğmuş gibi” diyor.

Büyükada Bisiklet Rotası
Bisiklet İnisiyatifi, bisiklet turizmi kapsamında başlattığı adalar turları için pedal çevirmeye devam ediyor

Yarım asırlık kapanma: Heybeliada Ruhban Okulu
Heybeliada Ruhban Okulu bundan tam 50 yıl önce eğitime kapatılmıştı. Özellikle son 10 yılda okulun açılmasına yönelik çok sözler verildi, fakat kadim eğitim kurumunun kapısı öğrencilerine açılmadı.

Üç kuşağın aşk hikâyesi, Ay Parçasının Güz Yaşları

Elif Ebru Batı Wibrew, üç kuşağın aşklarını, mücadelesini ve düş kırıklıklarını anlattığı Ay Parçasının Güz Yaşları ile hem geçmişe hem de kendimize bakma şeklimize meydan okuyor. Ay Parçasının Güz Yaşları, 18 Haziran’dan itibaren raflarda.

Zeynep Kakınç yazdı: Yayamın Mutfağı’ndan Kalpazankaya’ya
Adalar, İstanbulluların nefes alma durakları, aynı zamanda lezzet noktalarıyla da öne çıkıyor. Enfes tatlara bir vapurla yolculuk mümkün

Gaya balığı geldi madame!

Yakalandı mı çabuk bozulurdu bu balıklar, bu sebeple içinde deniz suyu olan leğenlerde satılırdı. Kahverengi, kaygan derisinin içinden beyaz yumuşacık bir et çıkardı. (Lian Penso Benbesat yazdı)

Adalar eziyeti: Bedensel engelli menajer Serkan Yakın’ın Adalar seyahati, engelli tuvaleti bulamadığı için eziyete döndü. Burgazada’da itfaiye erlerinin yardımıyla normal bir tuvaleti kullanmak zorunda kalan Serkan Yakın isyan etti.

İBB’nin Çocuk Tiyatro Festivali Başlıyor: 14 Temmuz’da Büyükada Atatürk Meydanı’nda

Herkes birbirine benzer
Kadıköy Emek Tiyatrosunun yeni oyunu “Herkes Kocama Benziyor” 16 Temmuz’da Burgazada Cennet Bahçesi Açıkhava Sahnesi’nde.

BBP Genel Başkanı Destici: Adalardaki kiliselerde Rum ibaresini kaldıralım

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, kiliselerdeki ‘Rum’ ibaresinin kaldırıp yerine “Ortodoks okulu veya kilisesi ifadesini asalım” dedi.

‘Adalar’da İşgal Altında Olmayan Kıyı Şeridi Yok’

Heybeliada’da iki senedir Sadıkbey Plajı olarak bilinen bölgede inşaat devam ediyor. “Artık karşımızda kamu yok, kamu imkanlarını, gücünü kullanan imtiyazlı çıkar grupları var. Bu her yönüyle Adalar’ı, canlılarla, cansızlarla ilişkileri, birlikte yaşama imkanlarını tahrip eder nitelikte.” Dünya Mirası Adalar Girişimi ile Heybeliada Sadıkbey Plajı’nda SİT alanı olmasına rağmen basit onarım izniyle iki yıldır süren inşaatın adalardaki deniz kültürüne ve kıyı peyzajına verdiği tahribatı konuştuk.

İBB Atatürk’ün Bindiği Faytonu Sergiye Açtı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 87 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk’ün Büyükada’da bindiği faytonu satın alarak İSPARK Genel Müdürlüğü’ne sergilemeye açtı.

İstanbulun 220 yangın gönüllüsü iş başında
İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde eğitimlerini tamamlayan yangın gönüllüleri, Heybeliada da düzenlenen tatbikat sonrası kimliklerini aldı.

Büyükada Yetimhanesi’nde rölöve çalışması tamamlandı
İstanbul’un en etkileyici yapılarından Büyükada Rum Yetimhanesi’nin dijital belgeleme ve rölöve çalışmaları tamamlandı.

Adalar’da Masal Akşamları / BİR YOL KAVŞAĞINDAYIZ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Adalar’da masal gezileri gerçekleştiriyor. 4,5 ve 6 Ağustos tarihlerinde Burgazada’da saat 18.00’de başlayacak Az Gidip Uz Gidelim: Bir Masal Gezisi etkinliğinde; belirlenecek rotada gerçekleştirilecek doğa yürüyüşü ile birlikte bazen büyük bir ağacın gölgesinde bazen bir çeşme başında ya da patikada masal anlatıcıları Judith Liberman ve Öykü Tekşen heybelerindeki masalları katılımcılarla paylaşacak.

Eminönü’nde Adalar seferlerinde yoğunluk

9 günlük Kurban Bayramı tatilinde İstanbul’da kalanlar günü birlik tatil için yine Adalar’ı tercih etti. Eminönü’nde adalara sefer düzenleyen tur şirketlerinin tekneleri doldu. Adalar’da gezmek ve denize girmek isteyenlerin Eminönü’nde oluşturduğu yoğunluk drone ile havadan da görüntülendi.

İstanbul’un adalarında gezi

İstanbul’da kaldıysak hayatın dışında kalmadık herhalde, bizim de şöyle bir bayram eğlencesine ihtiyacımız ve hakkımız var.

Kapalı mekân hıncahınç dolu, hava gelsin diye kapıları açmışlar, yetmedi, gemiye giden yolu da açtılar ki, rahmetli Kadir Topbaş’ın mirasıdır, beğenilmediği için yarım bırakılan Martı projesi, gemiye gitmek için salı pazarına kadar yürüyorsun! Kapıyı açtılar ya, Orta Asya ve Ortadoğu’dan gelen, bebek arabalı ve çocuklu kalabalık aynen şöyle bağırıyor: “Ya Allah, Hücuuum!” Sanırsınız Viyana kapısına dayanacağız! Bütün heyecan gemide açık alanda yer kapmak için.(Yazgülü Aldoğan yazdı)

Melih Aşık yazdı: AFAGANLAR BASTI

Peyk konser takvimini açıkladı: Denizdeyiz konserleri başlıyor
Alternatif rock grubu Peyk, yaz konser takvimini açıkladı. İlk konser, 31 Temmuz’da Burgazada Cennet Bahçesi’nde gerçekleşecek.

“Heybeliada Ruhban Okulu Yeniden Açılmalı” ABD, 50 yıldır kapalı olan Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması için Türkiye’ye tekrar çağrıda bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Heybeliada Rum Ortodoks Ruhban Okulu’nun kapatılışının 50’nci yıldönümü nedeniyle bir açıklama yayınladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç’ten ABD’li mevkidaşı Price’ın ‘Heybeliada Ruhban Okulu’ açıklamasına yanıt
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, “Fener Rum Patrikhanesi’nin, Türk mevzuatına uygun olarak İstanbul’da bir ilahiyat fakültesine bağlı Heybeliada Ruhban Okulu’nu açmayı reddetmesinin üzerinden 50 yıl geçti.” dedi.

Büyükada’nın artık bir romanı var
İrfan’ın “Münzevi Adası” adlı romanı Heyamola Yayınları etiketiyle yayımlandı.

‘Meşru Yoldan Fon Alan STK’lar Üzerinde Şaibe Yaratılıyor’

Türkiye’de sınırlı kaynaklarla faaliyetlerini sürdürmeye gayret eden STK’ların fon kullanımının şaibeli ve yasadışı gösterilmesi sivil topluma zarar veriyor. Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV), fonların kötüye kullanılmasının ilgili mercilerin sivil toplumu destekleyici bir yaklaşımla ve gerekli tedbirleri alarak önlenmesi gerektiği uyarısında bulunuyor. Aktivist- yazar Nurcan Baysal ise fon almanın yasadışılaştırılmasını sivil toplum üzerindeki yoğun baskının devamı ve kötüye gidişin habercisi olarak görüyor.

Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi ve 28 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yeni kanunun, tam da Manavgat-Marmaris yangınlarıyla Türkiye’nin sarsıldığı günlerde yayınlanması, bir dizi tartışmayı da beraberinde getirdi. Her orman yangınının ardından, yanan alanların imara açılacağına ilişkin hiç te haksız olmayan kuşku, yeni teşvik kanununun son derece sorunlu maddelerinin açığa çıkmasıyla daha da pekişti. Bu maddelerden biri, “turizm hareketleri ve faaliyetleri açısından öncelikle geliştirilmesinde kamu yararı bulunan orman vasıflı olanlar dahil, Hazine taşınmazları ile tescili mümkün olan devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerde yeri, mevkisi ve sınırları, Cumhurbaşkanı kararıyla tespit ve ilan edilen alanları” tanımlıyor olması. Kısacası Cumhurbaşkanı kararıyla, orman alanları turizme açılabilecek.

Sıcak günler

Geçtiğimiz Temmuz ayında, bugüne kadar kaydedilen en yüksek üçüncü hava sıcaklıkları ortalamasını yaşamış dünyamız. Gazete haberi böyle diyordu.

Buna benzer haberleri artık sıkça duyar olduk.

“Yaşadığımız en sıcak kış”, “bir tarafta seller, öte yanda kuraklık”, “alışılmışın dışında hortum vakası… vurdu”… Son bir yıla baksak, böyle nice başlık buluruz. Dünyada, ülkemizde.

Geçtiğimiz temmuz ayı, bunların hepsini bir araya getirdi.

Karadeniz her yaz alışık olduğumuz seller ve heyelanlarla gündeme düştü yine. Bu sefer saatte düşen yağmurun miktarı rekor kırmıştı. Dereler önüne ne kattıysa götürdü. Sadece Karadeniz mi, orta Avrupa da sellere teslim olmuştu. Can kayıpları yüzleri bulmuş, yerinden olanlarsa onbinleri aşmıştı.

Ülkemiz de, son iki haftadır orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Önce Manavgat, sonra Marmaris ve Bodrum, ardından Köyceğiz-Fethiye… Turizm merkezlerinin kıyıcığında, hatta göbeğinde yaşanan, müdahale yetersiz kaldıkça büyüyen ve yerleşim yerlerini de tehdit eden orman yangınları her yönüyle çokça konuşuldu, konuşulmaya da devam edecek.

Memleketimizde orman yangınları ve Adalar için çıkarılacak dersler

Önce Manavgat, ardından Marmaris, Bodrum, Milas ve Köyceğiz’den yangın haberleri peşpeşe geliyor. Marmaris ve Bozburun Yarımadası arasında, cennet görünümlü ormanlık alanlardaki yangın da, tıpkı Manavgat gibi birkaç saat içinde çok geniş bir alana yayıldı ve yerleşim yerlerini de yaktı kavurdu. Bu yangınlar da sürüyor.

Adalarımızdaki Mahalle Afet Grubu (MAG) gönüllülerinin öncülerinden Zeynel Meriç, İstanbul MAG ekibiyle Marmaris yangınına koşan isimlerden. Sahadaki koordinasyonsuzluğu anlatıyor ve Adalarımıza dikkat çekiyor.

Adalar’da eksikler giderildi mi?

Geçtiğimiz yaz, önce Büyükada, ardından Heybeliada ormanları yanmıştı. Büyükada Hristos Tepesi yakınlarındaki yangın fazla büyümeden hızlı müdahale ile kısa zamanda söndürülmüş, ama Heybeliada Çam limanı tepelerinde başlayan yangın öyle olmamıştı bilindiği gibi. Hızlı ve etkili müdahaleye rağmen yaklaşık 5 hektarlık kızılçam ormanı küle dönmüştü.

Adalı’nın 2020 Kasım sayısının sunuş yazısında “Aslında devlet yönetimi ve bağlı yerel kurumlar ile yerel yönetim ve sivil toplum arasında olması gereken ilişki, iletişim ve işbirliğinin artık esamisinin bile okunmadığı günlerdeyiz. Partili cumhurbaşkanlığı sistemi, aynı partiden olmayan yerele hayat hakkı tanımamak üzere inşa ediliyor ne yazık ki. Dün hepimizi birleştiren afetler bile yetmiyor arada işbirliği ve dayanışma bağının kurulmasına. Sekizinci ayı doldurduğumuz pandemi günlerinde bunu yeterince deneyimledik. İstanbul’da da, Adalar’da da bu anlayışı kıramadık. Tüm iyiniyetli girişimler sonuçsuz kaldı ve kalıyor.” demişiz.

Yazdıklarımızın üzerinden 1 yıla yakın bir süre geçmiş olmasına rağmen, durumun daha da kötüye gittiğine hep birlikte şahitlik etmiyor muyuz?

Orman Yangınında Linç!

Diyorum ki yangını mümkün olan en kısa süre içinde denetim altına almak lazım. Çünkü orman yangını denetim altına alınmazsa önü de alınamayabilir. Söndürüp söndürmemek yetkililerin ve uzmanların bileceği iş. Hatta bazı orman yangınlarını denetim altına aldıktan sonra bir müddet daha yanmasına izin verilebilir. Bireysel olarak ne yapabiliriz? Tedbiri elden bırakmayalım, kurallara uyalım. Buna ilave olarak şüpheli gördüğümüz kişi ve hareketleri polis, bekçi, korucu ve ormancılara ihbar edelim. Ama delirmiş gibi endişeli, hırslı, üzüntülü de olmayalım. Sorumluğumuzu bilelim yeter. Mesela bizim Burgazada’daki mahalle meclisinin değerli azaları kaç gündür bir an bile ormanın etrafını boş bırakmadılar, devriye gezip durdular. Onlarla iftihar ediyorum, bense ancak masa başında ahkam kesebiliyorum.(Teyfur Erdoğdu yazdı)

İstanbul’da ormana giriş yasağı

İstanbul Valiliği, ormanlık alana girişlerin bir süreli ile yasaklandığını duyurdu.

Valilik’ten yapılan açıklamada “Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında, 30 Temmuz-31 Ağustos tarihleri arasında ormanlara girmek, orman çevresinde ve içinde mola vermek, orman alanlarında piknik yapmak yasaklanmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Ağustos

Adalarda ormanlar denetlendi

İstanbul’da ormanlara girişlerin yasaklanmasının ardından Adalar Kaymakamlığı tarafından adalarda bulunan ormanlarda denetim yapıldı.

Büyükada’da ‘bidon’ alarmı

Büyükada’da “Elinde benzin bidolu olan şahıs” alarmı yaşandı. ‘Sabotajcı’ şüphesiyle ifadeleri alınan ve bidon için “Denizdeydi çıkardık, yol kenarına götürdük” diyen şahıslar ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Orman yangınları ve sabotaj paranoyası: Denizde bidon buldular, günü karakolda geçirdiler

İstanbul-Büyükada’da kamp yapan üç kişi ve felçli kedileri, deniz kenarında buldukları bidonu çöpün yanına bıraktıktan sonra günü karakolda geçirdi. Salıverilme tutanağına “ellerinde bidon bulunması, ülke gündemimizde orman yangılarının olması sebebiyle haklarında Terörle Mücadele Şubesi’ne bilgi verildiği” yazıldı.

“Büyükada’da bidonla sabotaj” haberi gerçek değil

Avukat Jiyan Kaya, “Üç kişi Büyükada’da bidonla yakalandılar, terör bağlantıları var” haberlerinin gerçeği yansıtmadığını belirtti, yayından kaldırılmasını istedi. Ancak mahkeme, “Basın özgürlüğü var” diyerek talebi kabul etmedi.

Cansız bedeni denizin 6 metre derinliğinde bulundu

Denizin 6 metre derinliğinde Burak Yılmaz’ın cansız bedenini gören sahilde denize giren vatandaşların haber vermesi üzerine olay yerine emniyet görevlileri, deniz polisi, Sahil Güvenlik ekiplerine bağı dalgıçlar ve sağlık görevlileri sevk edildi. Sahil Güvenlik dalgıç ekipleri tarafından 6 metre derinlikteki Yılmaz’ın cansız bedeni karaya çıkartılarak savcılık incelemesi için Kınalıada morguna kaldırıldı. Burak Yılmaz’ın annesi ve babasının Ordu’da olduğu belirtildi. Gözaltına alınan şezlong kiralayıcı bir şahıs, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Peyk solisti İrfan Alış ve onlarca kişi, vapurda saldırıya uğradı

Peyk grubunun solisti İrfan Alış ve onlarca kişi, Burgazada-İstanbul Vapur Hattı’nda maske takmadıkları için uyarılan bir grubun saldırısına uğradı.

Heybeliada yeniden yeşilleniyor

12 Temmuz 2020’de Heybeliada’dan yükselen dumanlar İstanbul semalarını kaplamıştı. O yangında 6,8 hektar ormanlık alan zarar gördü. Yanan bölgelerin rehabilite çalışması başarıyla sürüyor. Bugüne kadar yanan ağaçların yerine 6 bin 759 fidan dikildi.

SSK Yelken takımı birinci oldu
Sportsboat Trofesi 4. ayak HSSK/Quick Sigorta Kupası Yarışları 1 Ağustos 2021 tarihinde Heybeliada Su Sporları Kulübünde gerçekleşti. Quick Sigorta sponsorluğundaki HSSK Yelken takımı ise bir kere daha şampiyon oldu.

İstanbul’da kaybolan Rus öğrencinin babası: Kaybolduğu gün Büyükada’da bulunuyordu

İstanbul’da kaybolan Rus öğrenci Makar Ragin’in babası Fyodor Ragin, Makar’ın kaybolduğu gün Büyükada’da bulunduğunu söyledi.

Büyükada Sinagogunda özel bir Şabat
Büyükada Hesed Le Avraam Sinagogu çocukların ve gençlerin ön planda olduğu özel bir Şabat deneyimi için hazırlıklarını tamamladı.

Türkiye’nin ilk oyma gravür kadın sanatçısı: Aliye Berger
Türkiye’nin ilk kadın gravür sanatçılarından biri olan ressam Aliye Berger’in vefatının ardından 74 yıl geçti.

Kayıp Rus öğrenci Burgazada’da ölü bulundu

İstanbul Fatih’te kaldığı otelden ayrıldıktan sonra kayıplara karışan, ailesi bulmak için İstanbul’a gelen 20 yaşındaki Rus öğrenci Makar Fedorovich Ragin, Burgazada’da bir koyda ölü bulundu. Konuyla ilgili Gencin kesin ölüm nedeni Adli Tıp incelemesinden sonra belli olacak.

Geleneksel üzüm bayramı, Büyükada Ermeni Kilisesi’nde, 14 Ağustos Cumartesi günü saat 10.30’da.

Büyükada Talmud Tora etkinlikleri devam ediyor

Büyükada Talmud Tora, geçtiğimiz hafta pandemi şartlarından taviz vermeden açık havada gerçekleşen ´Beraha´ etkinliği ile şükretmenin önemi konusunu ele aldı.

Hoşça Kal Raffi Can

Raffi, gurur duyuyor ve sıkça dillendiriyordu, ‘Ermeni-Türk diyaloğunu biz başlattık’ diye. Ben de ‘abartma!’ diyordum. ‘Ben Ermeni tarafındayım!’ diye devam ediyordum. (Rağıp Zarakolu yazdı)

Günlerden 12 Ağustos babamın ölüm yıldönümü
Bu aralar yıllar önce Heybeli’de yaptığımız pikniğin resmini yapıyorum. Sizi özlemişim, belki de boşlukları doldurmak için yapıyorum. (Su Yücel yazdı)

Burgazada’da caz rüzgarı esecek
‘Cennet Bahçesi Açık Hava Sahnesi, ‘Bestem Yuvarlak Quartet’ ve Şenay Ocak ile Baki Duyarlar’ı konuk ediyor. Konser, 15 Ağustos’ta gerçekleşecek.

Büyükada İskelesi’ndeki yoğunluk havadan görüntülendi

Sıcak yaz günleri devam ederken hafta sonunun yaklaşmasıyla vatandaşlar Adalar’a akın etti. Ada vapuru yerli ve yabancı turistlerle doldu. Büyükada İskelesi’nde oluşan yoğunluk havadan da görüntülendi.

Müsilajlı denizden çıkan balıklar yenmeli mi?

Etrafında yaklaşık 20 milyon kişinin yaşadığı Marmara Denizi’ni tehdit eden müsilaj tehlikesi devam ediyor. Vatandaşlar, “Müsilajlı denizden balık yenir mi?” diye merak ediyor. İşte uzmanların verdiği cevaplar…

Her şey dahil Yassıada!

27 Mayıs darbesinden sonra Bayar, Menderes ve DP’lilerin tutuklu kaldığı ve yargılandığı, geçen yıl Demokrasi ve Özgürlük Adası olarak açılan Yassıada’ya kongreler için inşa edildiği söylenen otel misafirlerini ağırlamaya başladı. Katre Island Hotel adı verilen otelde kapalı havuzlar, spa merkezi bulunuyor. 1300-2000 TL arasında değişen oda fiyatlarıyla turistlerin ilgi gösterdiği otel “küçük bir kaçış için gelen misafirlerine rahatlama şansı, ada içerisinde sunduğu deneyimlerle eğlenceyi bir arada yaşatmak ve deniz tarafından sarmalanmanın huzurunu iliklerinize işlemesini” vaat ediyor.

İstanbul’un altüst olduğu gün: Küçük Kıyamet Depremi
Türkiye fay hatlarının en çok konuştuğu ülkelerden! Tartışmasız bir deprem ülkesi. 17 Ağustos Marmara Depremi’nin üstünden 22 yıl geçti. 512 yıl önce ise İstanbul küçük kıyameti yaşamıştı

Yaralar sarılmıyor
Bir buçuk aydır süren “normalleşme” süreci de müzisyenlerin yaralarına merhem olamadı. Müzik emekçileri kısıtlı sayıdaki konserlerin bilet fiyatlarındaki yansımasından şikâyetçi, mekân sahipleri ise 12 yasağından.

Müzisyenliğinin verdiği ilhamı edebiyata taşıdı! Alman yazardan türkçe roman: Münzevi Adası

Daha önce müzik çalışmalarıyla tanınan müzisyen Stefan Pohlit bu kez bir romanla takipçilerinin karşısına çıkıyor. Müzikten aldığı ilhamı edebiyata yansıtan Stefan Pohlit’in “İrfan” müstear ismiyle yayımladığı Münzevi Adası romanı raflardaki yerini aldı.

Hüseyin Rahmi Gürpınar 157. doğum gününde Heybeliada’da anıldı

157. doğum gününde Hüseyin Rahmi Gürpınar’ı bir dizi etkinlikle anan Adalar Sanat İnisiyatifi ve Uluslararası PEN Türkiye Merkezi, Gürpınar’ın mezarının restore edilmesini ve kapatılan müze evinin yeniden açılmasını talep ediyor.

Hahambaşı Rav Haleva´nın Büyükada´da dostluk ziyaretleri
Türkiye Musevileri Hahambaşı Rav İsak Haleva, 16 Ağustos Pazartesi günü Büyükada yetkili kurumlarını ziyaret etti.

Kürşad Oğuz, Petros Markaris ile konuştu. “Benim tek vatanım var, o da İstanbul”
Yazdığı politik polisiyelerle Avrupa’da üne kavuşan, Yunan yönetmen Angelopulos’la çalışmaları ödül üstüne ödül alan Petros Markaris Heybeliada doğumlu bir Rum. Çok eskiye döndüğümüzdeyse Heybeliadalı bir Ermeni. Bunlar karmaşık hikâyeler zira içinde aşk var. Markaris’le Atina’da buluştuk.

“Açık Havada Sinemada” Adalar’da başlıyor: Etkinlik 9 gün sürecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) düzenlediği ‘Açık Havada Sinemada’ etkinliği, 28 Ağustos’ta Adalar’da başlıyor. Birçok film gösteriminin yanı sıra yönetmenlerle söyleşilerinin de yer aldığı etkinlik 9 gün sürecek.

Heybeliada’da orman yangını!

Heybeliada’da orman yangını çıktı. Yangına karadan ve havadan müdahale edildiğini duyuran İstanbul Valiliği, yangının çıkış sebebiyle ilgili de soruşturma başlatıldığını açıkladı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya yangının 14.55’te kontrol altına alındığını açıkladı. (21 Ağustos, 2021)

Heybeliada Yangınının Verdiği Zarar Belli Oldu
Heybeliada’da cumartesi günü çıkan yangında, yaklaşık 6.9 hektarlık ormanlık alanın zarar gördüğü bildirildi.

Heybeliada’daki orman yangını drone ile havadan görüntülendi

Heybeliada’da yangın nedeniyle zarar gören alan havadan görüntülendi

Heybeliada’da yangın nedeniyle oluşan hasardan kareler

Heybeliada’da ormanlık alanda üç gün arayla ikinci yangın
Heybeliada’da ormanlık alanda gece yarısı çıkan yangın kısa sürede söndürüldü.

Heybeliada’da üç yıl üst üste üçüncü yangın. Bu kez 7 hektar kaybedildi.

Her yaz afetlerle anılmaya devam ediyor Adalar’da. Bu yıl da öyle oldu ve Heybeliada’da 21 Ağustos öğle saatlerinde, Hüseyin Rahmi Gürpınar evinin hemen yanıbaşındaki ormanlık alanda başlayan yangın, şiddetli poyrazın da etkisiyle hızla yayıldı ve Çam Limanı’nın eteklerine kadar inerek 7 hektarlık ormanlık alanı kül etti.

Heybeliada ormanları nasıl yandı? Nelerin düzeltilmesi gerekiyor?

Bu rapor, hataların tekrarlanmaması umuduyla yazılmıştır. Rapordaki bilgiler yangına yerinde müdahale eden mahalle afet gönüllüleri, orman gönüllüleri, ada sakinleri ile yetkililerin deneyim ve gözlemlerine, ayrıca bilim insanlarının önerilerine dayanmaktadır.

Adalar’da orman yangınları: Sorunlar ve öneriler

Bu raporda, en son Heybeliada’da 21 Ağustos 2021’de yaşanan büyük orman yangını ile ilgili tespit ve öneriler yanı sıra, diğer Adalarımızda da yaşanmış orman yangınları ile ilgili bugüne kadar yazılmış rapor, makale ve yapılmış söyleşilerden alıntılar rapora eklenmiştir. (Haluk Eyidoğan yazdı)

2004 Ağaçlandırması sonrası Burgazada’nın yabanıl hayatı fakirleşti!

2003 yılında İstanbul’un gözbebeklerinden biri olan Burgazada’daki ormanın neredeyse tamamı yanmıştı. Akabinde hemen İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’ndeki “uzmanlar” nezdinde dört yüz elli dönüm üzerinde ağaçlandırma yapıldı. Ağaçlandırmanın netice verdiğini görüyoruz. Gerçekten de aradan geçen on sekiz sene sonra resme baktığımızda ada yemyeşil! Ama bu yeşillik nasıl bir yeşillik? (Teyfur Erdoğdu yazdı)

“Ağaçlandırma olmasaydı, o alan çalılık olurdu.”

2003 Ekim ayında Burgazada ormanlarının tamamına yakını yanmıştı.

Adanın yeniden ağaçlandırılması için yapılan çalışmalar, o dönemde tartışmalara neden olmuştu.

Oktay Akbal edebiyat ödülü töreni 28 Ağustos’ta

Büyükada Rum Yetimhanesi’nin kaderi farklı görüş ve sponsorlarla belirlenecek

Avrupa’nın en büyük ahşap yapısı olan, 57 yıldır hizmet vermeyen Büyükada Rum Yetimhanesi’nde, restorasyon çalışmaları öncesinde son hazırlıklar tamamlandı.

Dijital belgeleme ve rölöve çalışmalarının tamamlandığı Büyükada Yetimhanesi Restorasyon Projesi Koordinatörü Laki Vingas, binanın fiziksel durumu dikkate alındığında tamamının restorasyona uygun olmadığını, bir bölümünün yıkılarak, tekrar yapılabileceğini söyledi.

Kızılay’ın Kadın Tematik Çalışma Kampı

Kızılay Kadın Teşkilatının Türkiye genelinde şubelerde faaliyet gösteren 115 Kadın Teşkilatı Başkanının katıldığı Tematik Çalışma Kampını 2-14 Ağustos tarihlerinde Heybeliada’da gerçekleştirdiği bildirildi.

27 Ağustos 2021 Yetimhane buluşması

İstanbul Rum Patrikhanesi davetiyle, 27 ağustos 2021 Cuma akşamı 18.00-20.00 saatleri arasında Büyükada Rum Yetimhanesi bahçesinde önemli bir toplantı düzenlendi. “Büyükada Rum Yetimhanesi’ni İstanbul’a Yeniden Kazandırmak” başlığıyla düzenlenen toplantı için günlerce süren hazırlık yapıldı.

Büyükada Rum Yetimhanesi’nin restorasyon sürecinde ortak hareket çağrısı

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan,”Bu süreç, başından beri Cumhurbaşkanımızın liderliğinde mülkiyeti çözülmüş ve belli bir yapım aşamasına gelmiş. Burada yapılan iş Kültür ve Turizm Bakanlığının asli işidir.” dedi.

Avrupa’nın en büyük ahşap yapısı olan ancak 57 yıldır hizmet vermeyen yetimhanenin bahçesinde, Fener Rum Patriği Bartholomeos’un ev sahipliğinde, restorasyon sürecine ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Foto galeri: Tarihi Büyükada Rum Yetimhanesi yeniden ayaklanacak

Yetimhane’nin sessiz direnişi

Özlem Yüzak yazdı: Büyükada Rum Yetimhanesi için yeni sayfa

Sait Fehmi Ağduk yazdı: Ünlünün köşkü, ünsüzün yuvası: Ali Fethi Okyarların evinde

Elbette ünlü dede Ali Fethi’den, eşi Galibe Hanım’dan ve dönemin önemli isimlerinden bahsedeceğim sana. Yolumuz Malta’ya kadar uzanacak. Yani bu yazı sadece dedeye ilişkin olmayacak…

Heybeliadalılar: Yeter, yanmak istemiyoruz!

Heybeliadalılar, üç yıldır peş peşe çıkan yangınlara dikkat çekerek, “Artık yeter yanmak istemiyoruz. Yüreğimiz ağzımızda yaşamak istemiyoruz” dedi.

Oral Çalışlar yazdı: Rum Yetimhanesi’nin tuşları kırık piyanosu

Hakan Çelik yazdı: Avrupa’nın en görkemli ahşap binası hayata dönmeyi bekliyor

Büyükada Rum Yetimhanesi’nin korunmasında bir eşik aşıldı mı?

Yirminci Yüzyılın başlarından 1964’te kapatılana kadar yetimhane olarak işlev görmüş bu tarihi miras varlığının korunması konusunda uzunca bir süredir Patrikhane tarafında izlediğimiz hareketsizliğin değişeceği yönünde bir beklenti doğduğu açık. (Asu Aksoy yazdı)

“Yetimhane’nin restorasyonu, alışılagelmiş basmakalıp restorasyon sürecinin dışında bir mimari koruma meselesi olarak düşünülmelidir. ”

Burçin Altınsay’ın 27 Ağustos 2021 tarihli Büyükada Rum Yetimhanesi toplantısında yaptığı konuşmanın tam metni.

Büyükada Rum Yetimhanesi ve Adalar’ın sivil toplumu

Adalar Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu’nun 27 Ağustos 2021’de yapılan Büyükada Rum Yetimhanesi toplantısında yaptığı konuşmanın tam metni.

‘’Burası hem acının hem de mutluluğun tarifi’’
Dünyanın önde gelen yapılarından Büyükada Rum Yetimhanesi’ni tarihinin, öneminin, biriktiği anılarının, sahneye yansımasının ekseninde tiyatro sanatçısı, yazar, mitolog, diyalekt uzmanı Kosta Kortidis ile konuştuk. Yapının canlı halinin son tanıklarından olan Kortidis, kucak açtığı çocukların ve öğretmenlerinin gözünden de yetimhaneyi dinleyenlerden.

Yüksek Kahve market mi oluyor?

Şimdilerde Yüksek Kahve’nin süper market zincirinin halkasına dönüştürüleceği konuşuluyor. Çarşı Caddesi olarak bilinen caddeye sağlı sollu sıralanan irili ufaklı süpermarketlerin tarihi meydana, tarihi önemi yüksek bir binalara da taşmasının kamu vicdanındaki yerini sorgulayacak kimse var mı, kaldı mı bilmiyorum ama bunun konuşulması bile acı veriyor, bu kadarına da pes diyesi geliyor…

HSSK / Quick Sigorta Takımı ORC Sportboat Avrupa Şampiyonu oldu.

Bu yıl kuruluşunun 37. yılını kutlayan Heybeliada Su Sporları Kulübü (HSSK) yüzlerce başarısı arasına ORC SPORTSBOAT AVRUPA ŞAMPİYONLUĞUNU da eklemeyi başardı.

Adalar Çocuk Orkestrası yeniden sahnede

Adalar Çocuk Orkestrası, uzun süre sonra ilk kez 29 Ağustos pazar günü, Anadolu Klübü evsahipliğinde “Açık Prova ” gerçekleştirdi. Vivaldi, Mozart ve Beethoven grubundan öğrencilerin katıldığı provayı veliler, Adalılar ilgiyle izledi.

Eylül

İstanbul Valisi Yerlikaya duyurdu! Ormanlara giriş yasağı uzatıldı

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında uygulanan ormanlara giriş yasağının 30 Eylül’e uzatıldığını açıkladı.

Ressam Tiraje’ye vefasızlık
Bir sanat mirası, ilgisizlik ve yağmacılıkla yok ediliyor; İstanbul Üniversitesi’ne miras bırakılan Dikmen Köşkü otel yapılmak üzere kiralanıyor.

Heybeliada’da 1700 ağaç yandı: Yeşillendirme çalışması başladı
7 hektarlık alanda bin 700 ağacın zarar gördüğünü belirten İstanbul Orman Bölge Müdür Yardımcısı Erdal Şahan, “11 Kasım’a kadar ağaçlandırma çalışmalarını tamamlayıp yanan alanı vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız” dedi.

Viktor Albukrek´in imza gününe büyük ilgi

Adalar Vakfı bünyesinde kitap yayınlayan Adalı Yayınları geçtiğimiz günlerde Viktor Albukrek’in 2013 yılında kaleme aldığı ‘Bir zamanlar Büyükada 1931-1961 anıları’ adlı kitabının 4. baskısını gerçekleştirdi. Bu vesileyle 28 Ağustos akşamüstü Adalar Vakfı ile Anadolu Kulübü’nün ortak organizasyonuyla Anadolu Kulübü üst terasta bir imza günü düzenledi. Konser öncesi 17.00-18.30 saatleri arasında düzenlenen imza günü gösterilen ilgiden dolayı bir saat uzatıldı.

İstanbullular Ada Şarkıları ile Şenlenecek
Rûhî Ayangil yönetimindeki Faslı Meşk Topluluğu Büyükada’da “Ferâhnâk Faslı ve Ada Şarkıları”

Yarın 6, Salı günü 7 Eylül!

Bundan 66 sene evvel, 1955 yılı 6 Eylül Salı günü İstanbul’un Beyoğlu semtini, kazıktan kurtulmuş davar sürüsüne benzer bir çapulca sürüsü bastı, yağma ve yıkım 7 Eylül Çarşamba günü de devam etti; “

Türkiye tarihinin kirli hatırası: 6-7 Eylül pogromu
Bugün, İstanbul’da yaşayan azınlıklara yönelik saldırıların düzenlendiği ve “tarihi utanç” olarak nitelendirilen 6-7 Eylül’de yaşanan pogromun 66’ıncı yıl dönümü.

Heybeliada yangınında ihmal iddiası! ‘Ada 2 saatte yanar’

Heybeliada Mahalle Afet Gönüllüleri, 7.2 hektarlık alanı küle çeviren orman yangınının sabahı erken müdahale su tankerlerinin adadan götürüldüğünü, belediyeye ait çıkartma gemisinin bozuk olduğunu ve İSKİ’nin yangın musluklarının da çalışmadığını iddia ettiler. Raporda, şiddetli rüzgâr varken çıkacak bir yangında Büyükada’nın 4 saatte, Heybeliada’nın ise 2 saate tamamen yanacağına dikkat çekildi. Adalar Belediye Başkan Yardımcısı Çelik ise çıkartma gemisinin arızalı olduğunun kısmen doğru olduğunu söyledi.

Kınalıada açıklarında denizde fenalaşan iş insanı hayatını kaybetti

İstanbul Kınalıada açıklarında demir attığı teknesinden denize giren iş insanı Ahmet Hamdi Can, denizde fenalaştı. Tekneye çıkarıldıktan sonra hastaneye kaldırılan Can, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı

2 günde 4 tekne Kıyı Emniyeti ekipleri tarafından kurtarıldı!
4-5 Eylül tarihlerinde Türkiye’nin farklı konumlarında çeşitli nedenlerle manevradan aciz kalan tekneler Kıyı Emniyeti ekipleri tarafından kurtarıldı!

Meclis Araştırma Komisyonu, müsilajı yeniden gözlemleyecek

Meclis Araştırma Komisyonu, 7-10 Eylül tarihlerinde Marmara Denizi’nde ve Marmara Denizi’ne kıyısı olan illerde yeniden müsilaj sorununu gözlemleyecek.

Marmara Denizi olmak üzere denizlerdeki müsilaj sorununun sebeplerinin tespit edilmesi, detaylı bir şekilde analiz edilmesi ve gerekli önlemlerin alınabilmesi için çözüm önerilerinin ortaya konması amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu, 7-8-9-10 Eylül 2021 tarihlerinde müsilaj sorununun yerinde gözlemlemeye karar verdi.

Yalım Eralp’ten Pandemi ve Kırılgan Demokrasi

Emekli Büyükelçi Yalım Eralp Büyükada’da “Pandemi ve Kırılgan Demokrasi” kitap söyleşisinde okurlarıyla buluştu. Gazeteci Aslı Öymen moderatörlüğünde kitabını tanıtırken katılanların da sorularını yanıtladı. Göçmen politikasıyla ilgili olarak 1950 yılında çıkarılmış bir yasanın bulunduğunu belirten Eralp o yasanın bile uygulanmasının yeterli olacağını kaydetti. Eralp Türkiye’nın diplomasi alanında dışlanmakta olduğunu anlattı.

Stefan Pohlit: Bu kitap tüm adalıların romanı
Türk kültürüne olan ilgisiyle bilinen Stefan Pohlit müzisyenliğinin verdiği ilhamı bu kez edebiyata taşıdı. Alman batı müziği bestecisi, kültürlerarası müzik uzmanı ve şimdi de kitap yazarı olan Stefan Pohlit yeni kitabı Münzevi Adası ile ilgili merak edilenleri yanıtladı.

İşte Memet

Nâzım Hikmet’in Münevver Andaç’la birlikteliğinden olan tek çocuğuydu Mehmet. Annesi Münevver Andaç’la hayatının büyük bir bölümünü Paris’te geçirdi ve 15 Ekim 2018’de vefat etti. Gazeteci-yazar Sibel Oral yakın çevresindeki dostlarının tanıklıkları ve arşiv belgelerine dayanarak Mehmet Nâzım’ın hayatını ‘İşitiyor musun Memet?’ adıyla kitaplaştırdı. Oral’ın bir gazeteci titizliği ve yazar duyarlılığı ile oluşturduğu kitabının en önemli anlatıcısı Mehmet Nâzım’ın yakın dostu, yazar Gündüz Vassaf. Kitapta ayrıca Güllü Aybar, Komet, Ali Güreli, Zeynep Irgat, Sera Sade, Utku Varlık, Mehmet Güleryüz, Murat Morova, Josephine ve Max Mikorey, Andrea Fabbri ve Eva Baigorri gibi Mehmet Nâzım’ın yakın çevresinin tanıklıklarına da yer veriliyor. (İhsan Yılmaz yazdı)

Tek isteği Nâzım’ın eserlerini korumaktı
Nâzım Hikmet’in oğlu Mehmet’i anlatan “İşitiyor musun Memet”teki Memet Fuat’a yönelik iddialar tartışma yarattı. Memet Fuat’ın oğlu Kenan Bengü, babasının hayatı boyunca Nâzım’ın eserlerinin doğru biçimde yayımlanması için çalıştığını söyledi

Madam Marta Koyu kiralama yoluyla özel kişilere devredilecek
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından, Burgazada’daki 1. Derece Doğal Sit alanı olan Madam Marta Koyu için açık artırma yoluyla ihale ilanı açıldı. Kullanım şekilinde ‘açık çay bahçesi, restoran, turistik tesis’ yazan ihalenin muhammen bedeli 17.500 TL olarak açıklandı. Marta Koyu Dayanışması da Koy’un dokusunun bozulmaması için mücadeleye devam edeceklerini dile getirdiler.

Barış Derneği Davası’nın 9 aydını Büyükada’da buluştu
12 Eylül’deki Barış Derneği davasından yargılanıp bugün hala hayatta olan 9 aydın Büyükada’da buluştu.

Ali Srmen yazdı: 12 Eylül’de ne yaptınız­?
“12 Eylül’de ne yaptınız” diye sorulunca akla iki şey geliyor: Birincisi bütün bir darbe döneminde ne yaptınız, ikincisi de üç gün önce 12 Eylül 2021 Pazar günü ne yaptığınız?
Ben bu pazar, Büyükada’da Anthea Hotel’de kimi Barışçılar ve bazı dostlar ile bir aradaydım.

Miyase İlknur yazdı: Barış Derneği Genel kurulu olaylı geçti
Dünya basınında “barışın yargılanması” olarak haberleştirilen, Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilen Barış Derneği davası sanıkları 12 Eylül’ün 41. yıldönümünde buluştular.

Ataol Behramoğlu, ‘Barışçılar’ buluşmasını değerlendirdi
12 Eylül; idam, kötü muamele ve insan hakları ihlalleriyle zihinlerdeki yerini koruyor. 12 Eylül’ün mağdur aydınları, bir araya geldi.

Mutfak Dostları Derneği’nden “Paylaşımlık Ada Lezzetleri” yemeği
Mutfak Dostları Derneği (MDD), Burgazada’nın iki dost işletmecisi İskele Çardak ve Barbayani’nin ev sahipliğinde “Paylaşımlık Ada Lezzetleri” başlıklı bir yemek düzenledi.

Sevim Ak: “Yeryüzünün ortak sahipleriyiz hepimiz.”

Çocuk edebiyatında 30 yıl gibi uzun ve önemli bir zamanı geride bırakmış olan Sevim Ak’la son kitabı “Sen, Ben, Elma Ağacı”nı konuştuk. (Söyleşi: Mehmet Özçataloğlu)

Burgazada Madam Martha Koyu için yapılan ihale iptal edildi
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Burgazada’daki 1. Derece Doğal Sit alanı olan Madam Martha Koyu için açık artırma yoluyla ihale ilanı açıldı ancak 15 Eylül günü gerçekleştirileceği duyurulan ihale iptal edildi.

Hidrobiyolog Artüz: Marmara Denizi’ndeki tür çeşitliliği 250’den 21’e indi

Marmara Denizi’ndeki kirlenmeyi RS FM’de değerlendiren Hidrobiyolog Levent Artüz “Balıklar olması gereken boyutlarda değil, karaciğerlerinde ve üreme ile ilgili kısımlarında deformasyon oluyor. Marmara Denizi’nin biyoçeşitlilik açısından en zengin olan bölgesinde geçtiğimiz senelerde 250 tür bulunurken, bu yıl 21’e indi” dedi.

Ahmet Rasim külliyatı edebiyatımıza kazandırılıyor
VakıfBank Kültür Yayınları yazar, gazeteci ve milletvekili Ahmet Rasim’in eserlerini edebiyatımıza yeniden kazandırıyor. Prof. Dr. Yılmaz Daşcıoğlu’nun başkanlığında gerçekleştirilen araştırma çalışmalarında 800’ü aşkın süreli yayın ve 117 bin nüsha incelendi. 30 cilt olarak okurla buluşturulması planlanan külliyatın ilki ise “Ahmet Rasim Kitaplığı 1 – İlk Sevgi” adıyla yayımlandı.

Adalar’da “Felsefe ve Siyaset” konuşulacak
Yeditepe Üniversitesi ve Adalar Kent Konseyi 25 Eylül’de “Prens Adaları Felsefe Sempozyumu: Felsefe ve Siyaset” başlıklı bir sempozyum düzenliyor.

Dileklerinin kabul olması için 202 metre yokuştan Aya Yorgi’ye tırmandılar

Büyükada’nın en yüksek noktasındaki Aya Yorgi Kilisesi’nde, dileklerin kabul olduğuna inanılan geleneksel 24 Eylül yürüyüşü, bu yıl da gerçekleştirildi. Sağlık, para ve aşk dileyenlerin yanı sıra pandemi sürecinin bitmesini dileyenler ağaçlara maske bağladı.

Adalar’da akülü araç tartışması

Adalar’da 5 Ekim’den sonra akülü araç kullanmak yasak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), UKOME kararını içeren afişleri Adalar’da çeşitli noktalara asarak uyarıda bulundu. Akülü araç yasağı Adalar’da tartışmaya neden oldu. Ada’nın E-5’e döndüğünü söyleyen Faika Ayça, “Ada, ada olma niteliğini çoktan kaybetti. Akülü araçların Ada’dan tamamen kalkması gerekiyor” dedi. Ada sakinlerinden Özkan Atak ise “Ben akülü aracımı korsan olarak kullanmıyorsam, kimse benim akülü aracıma dokunamaz. Böyle bir hakları yok. 5 Ekim’de bu akülü araçları toplarlarsa büyük bir kargaşa olur” diye konuştu.

Her zaman bekleriz başpiskopos! Yunanistan’dan ‘Türkevi’ne niye gittin’ tecridi

Amerika Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Elpidoforos’un Türkevi’nin açılışına katılması Atina ve Kıbrıs Rum Kesimi’ni ayağa kaldırdı. New York’ta bulunan Kıbrıs Rum lideri Anastasiadis görüşmesini iptal etti. Yunan medyasında özür çağrısı ve “Başpiskopos tecrit edildi, Elpidoforos karantinada” yorumları yapıldı. (Yorgo Kırbaki yazdı)

Kılıçdaroğlu: Pek çok sanatçımızı hapishanelerde çürüttük

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul’da; Adalar Belediyesi’nin düzenlediği “Prens Adaları Felsefe ve Siyaset Sempozyumu”nda “Acaba sanata ve dolayısıyla felsefeye ne kadar değer veren bir toplumuz, bunun sorgulanması lazım. Pek çok sanatçımızı hapishanelerde çürüttük. Bilimi, felsefeyi unuttuk” diye konuştu.

Adalar Belediye Başkani Gül: Düşünce ve eleştiri, en büyük ihtiyaçlarımız

İstanbul’da Adalar Belediyesi’nin düzenlediği “Prens Adaları Felsefe ve Siyaset Sempozyumu” büyük katılımla yapıldı. Sempozyumunun fikir babasının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu söyleyen Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül; “Düşünce ve eleştiri, en büyük ihtiyaçlarımız. Felsefe, akıl ve eleştiri için söylenmiş. Soru soracağız. Düşünce ve ifade özgürlüğünü sonuna kadar savunacağız. Eleştireceğiz. Küfretmeden eleştireceğiz. Felsefeden bunları anlıyorum” dedi.

Elektrikli araçların kaldırılması kararına Adalar sakinlerinden tepki

Faytonların kaldırılmasının ardından Adalar’da akülü araç kullanımı yaygınlaştı. Ancak UKOME kararıyla 5 Ekim’den itibaren Adalar’da akülü araç kullanımının yasaklanması ada sakinleri tarafından tepkilere yol açtı. Adalılar ihtiyaç duydukları durumlarda araç kullanamayacaklarını dile getirerek karara tepki gösterdi. Öte yandan Büyükada’da yolu barikatla kapatan İBB zabıta ekibi ile vatandaş arasında tartışma yaşandı.

Zeid’e saygı duruşu
20. yüzyılın en önemli kadın sanatçılarından Fahrelnissa Zeid’in hayatı ve sanatını anlatan “Fahrelnissa Zeid, Fırtınaya Doğru” sergisi Bozlu Art Project’te ziyarete açıldı

Adalar’da yasak öncesi ”korsan akülü taksi” denetimi

Adalar’da izinsiz yolcu taşıyan ‘korsan’ akülü araçlara denetim yapıldı. Adalar Trafik Denetleme Büro Amirliği ekiplerinin yaptığı denetimlerde sürücülere 3 bin 156 lira ceza kesildi.

Doğan Kuban’ı kaybettik. Anısına saygıyla: “Yassılaşan kültürün Yassıadası”

Ekim

Kaşık Adası ve Sedef Adası’nın bir bölümü “kesin korunacak hassas alan” ilan edildi

1 Ekim 2021 tarihli Resmi Gazete’de, 30 Eylül 2021 tarihli iki ayrı Cumhurbaşkanı Kararı ile, Sedef Adası ve Kaşık Adası’nın bir bölümünün “koruma statüsünün yeniden değerlendirilmesi sonucunda”, “kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesine” karar verildi.

Adalar’da bireysel akülü araç kullanımı: Nereden nereye?

Adalar’da bireysel akülü araç kullanımı yeniden düzenleniyor. UKOME’nin Haziran 2021’de aldığı karar 5 Ekim’den itibaren yürürlüğe giriyor. Peki bu noktaya nasıl geldik? İşte bireysel akülü araç kullanımının yaklaşık 20 yıllık geri planı…

Büyükada sakinleri akülü araçların kaldırılmasını protesto etti

üyükada sakinleri, Adalar’da akülü araç kullanımının yasaklanmasını protesto etti. Adalar Belediyesi önünde toplanan ada sakinleri yarın uygulanacak olan yasaya karşı çıktı.

Adalar’da akülü araç kullanımının yasaklanmasını Büyükada sakinleri protesto etti. İlk olarak Adalar Belediyesi İlçe Meclis Toplantısı’na gelen Adalılar, toplantıda Adalar Belediye Başkan Yardımcısı Engin Çelik konuşmasını yaparken tepki gösterdi. Tartışmanın çıktığı toplantıda Adalılar, alkışlar ve bina girişinde bulunan turnikelere vurarak toplantı salonunu terk etti. Belediye binası önünde toplanan Adalılar, “Ada’ya kayyum istiyoruz, başkan istifa” sloganlarıyla yarın uygulanacak olan yasaya tepki gösterdi.

Adalı bir grup: ‘Başkan istifa, kayyum istiyoruz’

Adalar Belediyesi önünde toplanan adalı bir grup uygulanacak olan yasağa karşı çıktı. Belediyesi İlçe Meclis Toplantısı’na gelen Adalılar, toplantıda Adalar Belediye Başkan Yardımcısı Engin Çelik konuşmasını yaparken tepki gösterdi. Tartışmanın çıktığı toplantıda Adalılar, alkışlar ve bina girişinde bulunan turnikelere vurarak toplantı salonunu terk etti. Belediye binası önünde toplanan Adalılar, “Ada’ya kayyum istiyoruz, başkan istifa” sloganlarıyla yarın uygulanacak olan yasaya tepki gösterdi.

Adalar’da akülü araç kullanım yasağı başladı

Adalar ilçesinde bugünden (5 Ekim) itibaren akülü araç kullanımı yasaklandı. Engelliler için özel tahsis edilmiş, manuel ya da elektrikli araçlar bu yönerge kapsamı dışında tutulurken, Büyükada’da caddeler ve sokakların boş olduğu görüldü.

Bilal Erdoğan’ın yönetimindeki TÜGVA’nın mülk tahliyesine ‘polis’ engeli

Bilal Erdoğan’ın Yüksek İstişare Kurulu üyesi olduğu TÜGVA tarafından kullanılan Büyükada iskelesinin üst katı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) geçti. TÜGVA çalışanları ise mahkeme kararına rağmen polis desteği ile tahliyeye karşı çıktı.

Büyükada muharebesi

2018’de aylık 2 bin TL’ye TÜGVA’ya kiralanan Büyükada İskelesi’nin üst katı üçüncü kişilere devredilince İBB tahliye başvurusu yaptı. Ancak mahkeme kararına rağmen mekan boşaltılmadı. Anlaşmazlık son olarak devlet görevlilerini de karşı karşıya getirdi. Binanın tahliyesi için gelen belediye çalışanlarını polis darp etti.

Büyükada’da İskele Vakası

Son dönemde Büyükada, hukuk tarihine geçecek vakalarla anılıyor. Önce Büyükada Davası, şimdi de Büyükada İskele Tahliye Vakası.

Büyükada Davası, 2017 yazında insan hakları savunucularının, Büyükada’daki bir oteldeki toplantıları sırasında yaka-paça gözaltına alınmasıyla başlayan hukuksuzluklar dizisinin adıydı. Sonunda uzun süren tutuklulukları sonucu açılan davadan tamamına yakını beraat etti ve dava tarihe, son dönemin sembol davalarından biri olarak geçti.

Şimdi de bir başka benzeri, yakın gelecekte Türkiye’de daha neler yaşanabileceğine ilişkin tipik örnek olarak, Büyükada Şehir Hatları İskelesi üzerinde gerçekleşiyor. Ve bu örnek de tarihe, Mehmet Y. Yılmaz’ın deyimiyle Büyükada Vakası olarak geçmeye aday.

Büyükada iskele krizi üzerine 8 Ekim tarihli basından haberler

Büyükada iskele krizi üzerine 9 Ekim tarihli basından haberler

Büyükada iskele krizi üzerine 10 Ekim tarihli basından haberler

Büyükada iskele krizi üzerine 13 Ekim tarihli basından haberler

Büyükada iskele krizi üzerine 14 Ekim tarihli basından haberler

Büyükada iskele krizi üzerine 16 Ekim tarihli basından haberler

Büyükada Mahalle Afet Gönüllüleri yeniden aktif

Nizam Mahallesi’nde yaşayanların, mahallelerinin ve adanın sorunlarının çözümüne yardımcı olmak için kurdukları sivil bir inisiyatif olan Nizam Mahallesi Dayanışma Grubu’nun, Büyükada’da MAG eğitimi talebinin ardından, adaylara yönelik gönüllü eğitimi 6 Eylül’de başladı. Hafta içi, saat 20.00-23.00 arasında, haftanın 3 günü, üç hafta verilen teorik eğitimlerde ülkemizdeki afetler, MAG yapılanması, afetlere hazırlık, ateş kimyası, yangına müdahale yöntemleri, temel bina yapıları, yıkım tipleri, arama kurtarma temel bilgileri, ilk yardım prensipleri, afet psikolojisi ve afetlerde haberleşme anlatıldı. Büyükada’da Çelik Gülersoy Kültür Merkezi bahçesinde yapılan teorik eğitimlerin ardından 26 Eylül, Pazar günü, Beylikdüzü’ndeki MAG Eğitim Merkezi’nde sabah 9.00-17.00 arasında uygulamalı eğitimler yapıldı. 27 kişinin katıldığı bu eğitimde enkazda yaralı arama, enkaz kaldırma, ekip olma, halatla yüksek bir yerden güvenli iniş çalışmaları ve en önemlisi ekip olarak çalışmanın önemi uygulamalarla gösterildi. (Benan Müsellim yazdı)

Heybeliada Halk Kütüphanesini Koruma Derneği’nden iki etkinlik

Heybeliada Halk Kütüphanesini Koruma Derneği, son iki yıldır pandemi nedeniyle ara verdiği etkinliklere yeniden başladı. İlk etkinlik yaşamının son yıllarını Heybeliada’da geçiren, mezarı da Heybeliada’da olan gazeteci, yazar ve bestekâr Ahmet Rasim için 21 Eylül 2021 günü düzenlendi.

Evler, Aşklar, Göçler söyleşisi ise 9 Ekim 2021 Cumartesi günü yine Kütüphane bahçesinde yapıldı. Kiltablet grubu yazarlarının Derneğin 2018 yılı takviminde yer alan Akillas Millas’ın “Heybeliada’nın Yitip Giden Evleri” çizimlerinden esinlenerek yazdıkları öykülerin derlendiği Evler, Aşklar, Göçler kitabı birkaç ay önce Adalı Yayınları tarafından okurla buluşturulmuştu.

Adalı Sanatçılar’dan Sergi: “Karşı Kıyıya Mektup ”

Kadın sorunlarına dair evrensel bir fikir, sanat ve diyalog platformu olmayı hedefleyen ve bu yıl “Küresel Bir İnsanlığın Şafağında” manifestosuyla yol çıkan FeminİSTANBULfestivali’nin beşincisi 1-3 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirildi.

estivalin ikinci günü ise Adalı sanatçıların ‘Karşı Kıyıya Mektup’ sergisi ile başladı. Sergide, sanatçılar; Gül Bolulu, Zeynep Soref, Pelin Özer, Vardal Caniş, Gülce Kuter ve Sevgi Çekiç’in eserleri yer aldı. Sergi açılışına, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i temsilen, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Umut Veli Develi katıldı ve Gül Bolulu ile Sevgi Çekiç’e birer teşekkür çiçeği verdi.

Adalar’da turizm işletmeleri 2021’de, 2020’ye göre kayıplarının bir bölümünü telafi etti.

Adalar’ın otel-lokanta vb. İşletmeleri, 2020-2021 sezonunu değerlendirdiler. Verdikleri yanıtlardan yapılan derleme Adalı dergisi Ekim sayısında yer aldı.

Adil İzci’den yeni kitap: Hangisi Sait Faik?

Edebiyat tarihince arşivlenmiş ama birçoğu kitap dergi sayfaları arasında ayrı kalıp unutulmuş, şimdilerde ise bir araya gelmenin ışıltısıyla gün yüzüne çıkan bir dolu anı… Dönemin edebiyat ortamı, edebiyat insanları, sanat, gazete kişileri… İstanbul, Beyoğlu, arka sokakları, Burgazada, vapur iskeleleri, gündelik hayat… Tüm bunlarla birlikte, çağın hem Türkiye’sine hem dünyasına mercek tutan bir kitap Anılarda Sait Faik (Varlık Yayınları).

Anadolu Kulübü’nde mevcut başkan fark attı
Bir dönem Ankara siyasetinin kalbinin attığı Anadolu Kulübü’nde seçim heyecanı yaşandı. Bugün gerçekleşen kongrede mevcut başkan, CHP kökenli Metin Cizreli ve DYP kökenli Mehmet Gazioğlu yarıştı. Seçimleri farkla mevcut başkan Cizreli kazandı.

Karadan umudu kesenlere: Deniz taksi

İstanbul’da bu ay itibarıyla Boğaz’ın sularına açılmayı bekleyen deniz taksiler hakkında merak edilenleri Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş’a sorduk

Türkiye’nin cennet köşelerine fotoğraf yolculuğu
Sararıp dökülen yapraklar her yeri sarı ve turuncuya boyuyor. Ormanların, dağların, park ve bahçelerin fonu yeşilden kızıla dönüyor. Bu büyülü geçiş en çok fotoğraf meraklılarını heyecanlandırıyor. Jürimize bu mevsimde fotoğraf çekmek için en iyi adresleri sorduk… (Hürriyet Seyahat)

4 metrekare atölyede 33 yıldır Büyükadalıların ayakkabılarını tamir ediyor

Büyükada’da kundura tamirciliği yapan Ali Tepe, kahvede arkadaşının ayakkabısını tamir etmesiyle başladığı mesleğini şevkle sürdürüyor. 4 metrekare atölyesinde 33 senedir Büyükada halkına hizmet vermeye devam eden Ali usta, Sultanbeyli’deki evinden çıkıp her gün Büyükada’ya giderek dükkanını açıyor.

Marmara’ya özel koruma kalkanı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, müsilajla boğulan Marmara Denizi için kritik bir adım attı. Hürriyet’in edindiği bilgiye göre Bakanlık, Marmara Denizi’nin, Haliç, Boğazlar, Adalar dahil olmak üzere Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) ilan edilmesi için Cumhurbaşkanı’na sunmak üzere teklif hazırladı.

Kaşık adalarının SİT statüsü değişti: Madencilik dahi yapılabilecek

Doğası ve ormanlarıyla İstanbul’un en güzel köşelerinden Sedef Adası ve Kaşık Adası’yla ilgili “kontrollü kullanım” kararı çıktı. Düzenlemeyle, Sedef ve Kaşık adalarında düşük yoğunluklu yerleşim planlanabilecek, yat limanı, turizm tesisi, tekne imal ve çekek yeri yapılabilecek hatta madencilik dahi yapılabilecek.

Rum Yetimhanesi’nin restorasyonu: Bartholomeos başkanlığında uluslararası çalıştay toplandı
Türkiye’den ve yurtdışından pek çok uzman, mülkiyeti 2010’da Patrikhane’ye devredilen Büyükada Rum Yetimhanesi’nin restorasyon çalışmaları için bir araya geldi.

TÜGVA andı: Biz Adalar’dayız, Başkomutanımız Erdoğan

Bilal Erdoğan’ın da katıldığı TÜGVA toplantısına katılanlar ‘Biz TÜGVA erleri” sözleriyle başlayan bir metni okudu. Metinde Adalar’a özel vurgu yapıldı, “Başkomutanımız Erdoğan” ifadesi yer aldı.

İtalya’da düzenlenen yelken şampiyonasında Türk bayrağı dalgalandı
Yerli savunma sanayi alanında faaliyet gösteren şirket CANİK, İtalya’da düzenlenen Sailing Champions League Şampiyonlar Ligi finalinde Heybeliada Su Sporları Kulübü’nün bayrak sponsorluğunu üstlendiğini duyurdu.

Sibel Horada’nın “Kesinti ve Akış” Adlı Sergisi Versus Art Project’te

Sibel Horada’nın “Kesinti ve Akış” adlı kişisel sergisi, 4 Kasım- 11 Aralık tarihleri arasında Versus Art Project’te izleyiciyle buluşuyor. Sanatçının geçmiş çalışmalarından beri süregelen kentsel, arkeolojik ve ekolojik kültürler arasında ilişki kurma pratiği bu sergide de kendini gösterirken, güncel çalışmaları bellek ve hafıza üzerine sorgulamalarına farklı bir boyut katıyor. Taksim, inşaat, ulusal kimlik, hafıza, su yolları, meydanlar ve yıkımlar serginin başlıca referans noktalarını oluşturuyor.

STK’LARA YÖNELİK DÜZENLEME -1-“Düzenlemeler dernekleri kriminalize ediyor”
2020 sonunda kabul edilen sivil toplum kuruluşlarına yönelik kanun, yeni düzenlemeleriyle derneklerin faaliyetleri açısından pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Mini dizinin ilk günü, soru işaretlerini KAOS GL Hukuk Koordinatörü Kerem Dikmen’den dinliyoruz.

Patrikhane Türkiye’nin yumuşak gücü olmalı

İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi Ekümenik Patriği ve İstanbul Başpiskoposu I. Bartholomeos’un Amerika Birleşik Devletleri’ne gerçekleştirdiği ziyareti takip ediyorum. Patrik, göreve seçilişinin 30. yılı vesilesiyle ABD’ye davet edildi. (Hakan çelik yazdı)

Cumhuriyet döneminden bugüne imara açılmayan Kaşık Adası’nda büyük tehlike
İktidarın Kaşık Adası’nda yapılaşmanın önünü açmasından önce Akkök Holding tarafından adada turizm yatırımlarının planlandığı ve “Ak Turizm” isimli şirket dahi kurulduğu ortaya çıktı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda genç dalgıçlardan anlamlı hareket! Denizden kilolarca çöp topladılar

İstanbul Aydın Üniversitesi Su Altı Kulübü ve Trakya Üniversitesi Su Altı Topluluğu’ndan dalgıçlar, İstanbul Büyükada Anadolu Spor Kulübü’nde yaptıkları su altı temizliği kapsamında denizden kilolarca çöp çıkardı. Dalıcıların gerçekleştirdiği su altı temizliğinden kilolarca cam, plastik ve benzeri atıklar toplandı.

Cem Gürdeniz, “Mavi Vatan” için vakıf kurdu
Mavi Vatan kavramının teorisini yazan Emekli Amiral Cem Gürdeniz ve arkadaşları, deniz yetki alanları hakkında kamuoyu bilincinin gelişmesine katkı sağlamak için vakıf kurdu. Heybeliada’daki bir ev bu amaçla vakfedildi.

Kasım

Yahya Kemâl Beyatlı
Bugün bir Usta öldü dostlar… Bugün; asıl adı, Ahmed Agâh olan, Nâzım’ın ilk hocası ve annesi Celile Hanım’la yolu, 1916’da bir Bektâşi dergâhında kesiştiği ve ilişkisi olduğu düşünülen, Yahya Kemâl BEYATLI öldü…

Akdeniz! Aşkdeniz!
“Adalardan Bir Aşk Gelir Bizlere” oturumunda Girit, Tinos, Procida, Büyükada, Kıbrıs buluşmasında “şu ada senin bu ada benim” demeden, adaları da karalar gibi bölmeden “toprak, güneş ve ben/bahtiyarım” diyebilmenin mutluluğunu yaşayacağız. (Haydar Ergülen yazdı)

Sabancı Holding gönüllüleri ÇEVKO Vakfı iş birliğiyle Büyükada’yı temizledi
Sabancı Holding’in iştiraklerinde çalışan gönüllülerin katılımıyla başlattığı Sabancı Cumhuriyet Seferberliği kapsamında, 400 gönüllü Büyükada’da çevre temizliği gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Yat Yarışları’nda HSSK Quick Sigorta yeniden birinci oldu
Quick Sigorta Genel Müdürü Ahmet Yaşar, “İki yıl üst üste genel klasmanında birincilik kupasını kaldıran takımımızla gurur duyuyoruz. Onların her anında yanında olmaya ve çalışmalarını desteklemeye devam edeceğiz” dedi

Heybeliada öyküleri…
Evler, Aşklar, Göçler – Heybeliada Öyküleri (Adalı Yayınları) Heybeli’nin yitik evlerini üzerine Nalan Barbarosoğlu’nun lokomotifliğinde Kiltablet’in gönüllü yazarları tarafından yazılan yetkin öykülerle dile getiriyor. Önsözünü Ayşe Sarısayın’ın yazdığı, çizimlerini Akillas Millas’ın yaptığı, geliri Heybeliada Kütüphanesini Koruma Derneği’ne bağışlanan çalışma, “gönüllü unutkanlıkları” gönüllü anımsamalara dönüştürmeyi amaçlıyor.

Büyükada Davası’nda suçlanan KHK’lı akademisyen Günal Kurşun: Türkiye’de insan hakkı demek suç oldu

İBB’ye bir engel daha: Adalar’da plan yapma yetkisi elinden alındı
Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Marmara Denizi ve Adalar “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edildi. İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün karara tepki göstererek Adalar’da plan yapma ve onaylama yetkisinin İBB’nin elinden alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçtiğine dikkat çekti.

Müsilaj gerekçesi oldu: Adalar’ın Planlama ve İmar yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredildi…

5 Kasım 2021 tarihinde Marmara Denizi, kıyı kenar çizgisinin içinde kalan bütün adaları ve bir yarım adası ile birlikte Özel Çevre Koruma Alanı ilan edildi. Yedi ilin üç ilçesinin belediyeleri (Prens Adaları, Erdek ve Marmara ilçeleri) bu kararla kendi ilçe sınırları içindeki imar yetkilerini Özel Çevre Koruma Kurumu’na devredecekler. Bu ilçelerin bağlı bulundukları büyük şehir belediyelerinin plan yetkileri de ellerinden alınmış oldu. (Ali Erkurt yazdı)

Adalılar soruyor: “Özel Çevre Koruma Bölgesi” Adalar’ı gerçekten koruyor mu?

5 Kasım 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı’yla Marmara Denizi, kıyı kenar çizgisinin içinde kalan bütün adaları ve bir yarımadası ile birlikte Özel Çevre Koruma Alanı ilan edildi. Kocaeli, Bursa, Balıkesir ve İstanbul gibi Marmara’yı kirleten il ve Marmara’ya kıyısı olan ilçeler dururken yedi ilin sadece üç ilçesinin belediyeleri (Prens Adaları, Erdek ve Marmara ilçeleri) bu kararla kendi ilçe sınırları içindeki imar yetkileri, Özel Çevre Koruma Kurumu’na devretmiş oldu. Henüz uygulamaya ilişkin genelge yayınlanmamış olsa da bu devir, alınan kararın gerçekten de koruma amaçlı mı yoksa, kirlilik gerekçesi altında başka hesaplar mı yapıldığı konusunda kuşku uyandırdı ve bu üç belde başta olmak üzere, konuyu yakından takip edenler arasında da tepki yarattı.

Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın evi çürüyor
Heybeliada’da bulunan 3 katlı tarihi ev, tadilat gerekçesiyle yıllardır kapalı durumda. Ada sakinleri, binanın tekrar müze olarak kullanılması için imza kampanyası başlattı.

Kendi küçük, tarihi büyük adada
Ülkemizin siyasi tarihinde çok önemli yeri olan bir dönemin Yassıada’sı Demokrasi ve Özgürlük Adası olarak kapılarını ziyaretçilerine açtı. Bizanslılardan günümüze uzanan Marmara’nın ortasındaki bu küçük adada neler var, neler yok gidip baktım. Yeni haliyle beni şaşırtan ada bazı konulardaki önyargılarımı da yıktı.

Vali Ali Yerlikaya: ‘El birliğiyle 8 bin 900 fidanı toprakla buluşturacağız’

11 kasım Milli Ağaçlandırma Günü münasebetiyle Heybeliada’da Geleceğe Nefes, Dünya’ya Nefes etkinliği kapsamında 8 bin 900 adet fidan dikimi gerçekleştirildi.

Başrahip Anuşyan’ın ardından: Narlıkapı’da başlayan bir hayat

14 Kasım Pazar günü hayatını kaybeden Başrahip Tatul Anuşyan, İstanbul Narlıkapı’da dünyaya gelmişti. Başrahip Anuşyan küçük yaşlardan itibaren gerek kilise gerekse de toplum hayatının içinde yer aldı.

Başrahip Tatul Anuşyan’ın zamansız gidişi Türkiye Ermenileri için büyük bir kayıp

Türkiye Ermenileri en az rahmetli Patrik Mesrop Mutafyan kadar yeri doldurulamaz, önemli din adamı; Patriklik Ruhani Meclis Başkanı Başrahip Tatul Anuşyan’ı kaybettiler. Ve ne yazık Mutafyan gibi o da benim dostumdu. Hem de çocukluğundan beri tanıdığım ve sevdiğim bir dost. Din adamı olmadan önceki adı olan Aret’ti o benim için. (Bercuhi Berberyan yazdı)

Jak Esim: ‘Kulüp’ dizisinden sonra herkes bizim şarkılarımızı paylaştı
Yalnızca Türkiye’ye değil, dünyaya Sefarad müziğini tanıtan Janet ve Jak Esim çiftiyle Sefarad Yahudilerinin kültürlerini, Ladino dilini ve ‘Kulüp’ dizisiyle ilgili düşüncelerini konuştuk.

Sait Faik Abasıyanık’ın 115’inci doğum günü
Bugün Sait Faik Abasıyanık’ın 115’inci doğum günü… Uçurtmalar adlı ilk öyküsü 9 Aralık 1929’da Milliyet gazetesinde yayımlanan ‘Adalı öykücü’ Sait Faik Abasıyanık, yaşamı boyunca çok sayıda öykü, roman, şiir ve çeviriye imza attı. Hişt Hişt, Semaver gibi unutulmaz kitapların yazarını saygı ve özlemle anıyoruz.

Akillas Millas’ın Büyükada kitabının ikinci baskısı çıktı

Anayasa Mahkemesi kararı tanınmıyor; 32 yıldır Kaşık Adası’ndaki imar ısrarı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kaşık Adası’nda yapılaşmanın önünü açmasının ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle adalardaki yetkinin İBB’den alınmasının ardından Kaşık Adası’yla ilgili 30 yıl öncesi dair AYM kararı ortaya çıktı

Patrikliğinin 30. yılında Patrik Bartholomeos’la özel bir nehir söyleşi

Elçin Macar’ın “Patrik Bartholomeos” nehir söyleşisi Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı.

Leonardo Padura: “Küba’da bugün bile Troçki hakkında konuşmaktan uzak dururuz!”
Lev Troçki’nin sürgün yıllarını ve peşindeki NKVD (Sovyetler Birliği İçişleri Halk Komiserliği) ajanının suikast planları ile İstanbul’dan Meksika’ya sürükleyici bir polisiye kurgusuyla sunduğu; Troçki’nin Büyükada, Paris ve Meksika’daki sürgün yılları hakkında az bilinen gerçekleri ortaya koyarak tartışmalı konulara girdiği siyasi gerilim romanı Köpekleri Seven Adam’ı (Bilgi Yayınları / Çev. Volkan Ersoy) çıktı. Volkan Ersoy, Kübalı yazar Leonardo Padura ile konuştu.

Deniz Kıyı Koruma Çalıştayı, Büyükada’da gerçekleştirildi

Türkiye ve AB arasında Sivil Toplum Diyaloğu 6 Hibe Programı desteği ile WWF-Türkiye tarafından yürütülmekte olan Deniz Kıyı Diyaloğu Projesi kapsamında Deniz Kıyı Koruma Alanları İşbirliği Çalıştayı düzenlendi.

Aralık

Büyükada Dayanışma grupları önemli işler başarıyor.

ivil bir insiyatif olarak kendiliğinden gelişen Büyükada Nizam Mahallesi Dayanışma Grubu’na son 2 ay içinde Maden Mahallesi Dayanışma Grubu da eklendi. Toplamda 360 Büyükadalı çözüm odaklı olarak Adalar’daki yaşam standardının yükselmesi için gönüllü olarak çaba gösteriyorlar. Bu amaçla uzmanlık ve ilgi alanlarına göre birçok görev grubu oluşturuldu. Bu grupların ilki olan “Çöp ve Geri Dönüşüm Görev Grubu” Temmuz ayında faaliyetine başladı. Buna Ağustos ayında “Veri toplama ve değerlendirme Görev Grubu”, Eylül ayında “Organik Atıkları Değerlendirme Görev Grubu”, “Ulaşım Görev Grubu” ve “Çöpe Atılan Ev Eşyalarını İhtiyacı Olanlara Ulaştırma ve Yeniden Değerlendirme Görev Grubu“ eklendi. Son olarak ekim ayında iki görev grubu daha kuruldu; “Kültür-Sanat” ve “Spor”. (Benan Müsellim yazdı)

Büyükada Nizam ve Maden Dayanışma Grupları’nın Atık Yönetimi ve Geri Dönüşüm Projeleri

Hüseyin Rahmi Evi mülkiyet çıkmazında

Heybeliada Hüseyin Rahmi Gürpınar Evi, restorasyon amacıyla kapatıldığı 2016 yılından bugüne yeniden belirsizlikler içinde çürümeye bırakılmış görüntüsü veriyor. Tıpkı ünlü romancının evinin 1964 yılında İl Özel İdaresi tarafından müze yapılmak şartıyla satın alınıp, müze olarak açıldığı 2000 yılına kadar geçen yaklaşık kırk yıllık dönemde olduğu gibi.

İlk kadın takımı 1969’da kuruldu

Kınalıada Kız Futbol Takımı Türkiye’de kurulan ilk kadın futbol takımıdır. 1969’da kurulan takım daha sonra İstanbul Kız Futbol Takımı adını aldı. Ancak başka bir kadın futbol takımının olmaması sebebiyle genç erkek takımları ile maçlar yapmak zorunda kalırlar.

Nazım Hikmet’in mirası Yapı Kredi’ye mi kaldı

Nâzım’ın mirası kime kaldı

Mehmet Hikmet son olarak düzenlediği vasiyetinde Türkiye’deki telif haklarını dostu, yazar Gündüz Vassaf’a, Büyükada’daki evini de Vassaf’ın oğlu Osman Vassaf’a bıraktı. Fransa’daki varlıkları ise üvey kızı ve ondan olan torununa kaldı.

Ağaçlar fidana, fidanlar ormana, ormanlar Önder’e

Nisan 2019’da gerçekleştirilen 57’nci Genel Kurul’da Önder İmam Hatipliler Derneği Genel Başkanı seçilen Kamber Çal’ın listesinden Disiplin Kurulu Yedek Üyesi olan Aydın Baran, Eylül 2019’da danışmanlık şirketi kurdu. Kısa sürede “büyük” işler başaran Baran’ın şirketi, orman yangınlarıyla mücadelede zafiyeti sorgulanan OGM’den altı ayda 1,2 milyon TL’lik ihale aldı.

“İstanbul Büyükada Ekoturizm Rotasının Tanıtım Faaliyetleri” işi de Siyah Limon İletişim ve Danışmanlık şirketine verildi. 17 Haziran’da başlanan iş için gerçekleştirilen ihale kapsamında şirket ve OGM arasında 295 bin TL’lik anlaşma sağlandı.

Nazım Hikmet’in 120. yaşına özel belgeselin Moskova çekimleri tamamlandı

Belgeselin Türkiye çekimleri ise Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’nın içinde yer alan Nâzım Hikmet Anı Odası, Beykoz Kundura Fabrikası, Büyükada ve TÜRVAK Sinema Müzesi’nde yapıldı.

Beyaz Rusların Türkiye’ye göçünün 100. yılı: Göçün Türk toplumuna etkisi ne oldu?

Marmara Denizi’ni kirleten şirkete dava: “Marmara’nın tabutuna bir çivi daha çakılmasın”

Doğa ve yaşam savunucuları, Marmara Denizinde atık suların deşarjı yöntemiyle kirliliğe neden olan Tekirdağ Ergene Derin Deniz Deşarj A.Ş.’nin faaliyetlerinin durdurulması talebiyle dava açtı.

Tekirdağ Ergene Derin Deniz Deşarj A.Ş.’ne dava açıldı, davaya destek için imza kampanyası başladı.

Heybeliada’daki Orhan Sokağı’nın adı da “Uğur Köken Sokağı” oldu

Kocaeli ve İstanbul’da 159 adet vakıf taşınmazı ihale yoluyla kiraya verilecek. Aralarında Adalar’dan da çok sayıda mülk var..

Büyükada’da aynı gece 4 iş yerinden hırsızlık yapan 3 kişi tutuklandı

Bir Çevre Duyarlılığı: Erol Eti’den Düşünen Göz Sergisi

Ambulansın peşinden koşan köpek videosu, Reuters’ın 2021’de en çok izlenen videolarından biri oldu

Geçen Haziran ayında yaşanan o anlar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi

Caniler: Büyükada’da kulakları kesilmiş köpeklerin dövüştürüldüğü görüntüler ortaya çıktı. Polis olayla ilgili inceleme başlatırken, köpekler ormanda ağaçlara bağlı halde bulundu. Yakalanan bir kişi hakkında cezai işlem uygulandı.

HAYTAP Başkanı isyan etti: Adam karısını dövdü diye bütün erkekleri hapse mi tıkıyorsunuz


Yayınlanma Tarihi: 01 Ocak 2022  /  Son Güncellenme: 24 Ocak 2022


Bu yazı hakkında yazarımıza ve editörlerimize iletmek istedikleriniz mi var?
Aşağıdaki formu kullanarak kendisine ulaşabilirsiniz.
(Bu formdaki bilgiler, yazarımız ve editörlerimizin mail adreslerine iletilecektir.)


Çerezleri Yönetin!

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet verebilmek, güvenlik ve sizi tanımak adına çerezler kullanmaktayız, detayları öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Gizlilik Politikanızı ve KVKK Aydınlatma metnini okumak için buraya tıklayınız.

Eğer sitede gezinmeye devam edersiniz politikamızı onaylamış sayılacaksınız.