Paylaş
Tüm Sayılar      2024      Sayı 232 – Ekim 2024      Yıllar Önce Basında Adalar

Yıllar Önce Basında Adalar


Büyük Savaş’ın başlamasıyla dünyanın her tarafında yaşam değişiyor. Türkiye de bir taraftan olası çatışma tehlikelerine karşı güvenliğini garantiye alacak askeri ve diplomatik çabalar içine girerken diğer yandan günlük yaşamı olumsuz etkilemesi muhtemel ekonomik zorluklara karşı önlemler planlıyor.

Savaşın getirdiği zorluklardan ilk etkilenen sektörlerin başında basın sayılabilir. İthalatın zorlaşması, hatta pek çok ülkeden mal ithal etmenin imkânsız hale gelmesi sonucunda gazete kağıdı sıkıntısı gazetelerin başlıca sorunu oldu. Bütün gazeteler sayfa sayılarını azalttılar. Öyle ki, bazıları artık dört sayfa çıkmaya başladı. Bunun yol açtığı olumsuzlukları gidermek için puntoların küçültülmesi gibi bazı tedbirler alınsa da bazı haberler gazetelerde yer bulamamaya başladı. Adalar ile ilgili haberler de artık eskisi gibi yer bulamıyor gazetelerde.

Savaş ortamından ilk etkilenen sektörlerden birisi de turizm oldu. İstanbul’a gelen ziyaretçilerin sayısı çok önemli ölçüde düştü. Dolayısıyla şehirdeki büyük ve önemli oteller sıkıntıya düştüler. Tokatlıyan ve Pera Palas gibi önemli oteller kapanma aşamasına geldi. Adalar’daki otellerin de aynı şekilde sıkıntıya düştükleri belirtiliyor. Bu olumsuzlukları dikkate alan İstanbul Belediyesi zor durumda bulunan otellere yardım edeceğini duyurdu.

1939 Ekim ayının gazetelerindeki gezimize buyurun…


İşsiz Oteller
173 Otelden bir Kısmı İşsizlikten Kapandı

Hariçten seyyah gelmediği için otelcilerin müşkül mevkie girdiği, bir kısmının kapandığı malûmdur. Şehrimizde büyük ve küçük 173 otel mevcuttur. İstanbul Türkiyede en çok otelli şehirdir. İstanbuldan sonra 56 otelle İzmir ikinci, 43 otelle Bursa üçüncü gelmektedir.

Üsküdarda beş, Bakırköyünde 2, Adalarda 16, Beyoğlunda kırk sekiz, Sarıyerde 10, Fatihte 1, Eminönünde 8, Kadıköyünde 8 otel mevcuttur.

Buhran, Sirkecideki otellere pek o kadar fazla tesir etmemiştir. Sirkeci otelleri münhasıran vilayetlerimizden gelen yolcularla meşgul olduğu için içlerinden kapanacak otel yoktur. Hal böyle devam ederse Boğaziçindeki oteller önümüzdeki baharda açılmayacaktır.

 

İkdam, 16 Birinciteşrin (Ekim) 1939, Pazartesi


GÜNÜN MESELELERİ
Katlanılmaz Bir Mahrumiyet

Birkaç gün evvel, ”Tokatlıyan,, otelinin kapısında bir ilan vardı. Bu ilan, “Tokatlıyan,, otelinin mevcut borçlarından dolayı eşyalarını satmak mecburiyetinde kaldığını bildiriyordu. Bugün, bize mühim bir hakikati öğretinceye kadar orada asılı kalmış olan o ilan kaldırılmış bulunuyor.

Yine dün öğrendiğimize göre, bir kaç gün sonra, Perapalas oteli de kapanacaktır.

O ilandan, ve bu haberden anladığımıza göre, yakında, İstanbul şehri, birinci sınıf otellerinden tamamen mahrum kalmak tehlikesine maruz bulunmaktadır.

Halbuki, İstanbulun, birinci sınıf otellerinden mahrum kalmasına karşı lâkayd davranmak, muhtelif bakımlardan mahzurludur. Meselâ:

1 -İstanbul gibi büyük bir şehrin ziyaretçileri arasında, milli şerefimizle mütenasip bir şekilde ağırlamak mecburiyetinde bulunduğumuz siyasi misafirler de vardır. Farzımuhal olarak bunları nazarı itibara almasak bile, İstanbul kadar medeni bir şehrin, birinci sınıf birkaç otelden mahrum bulunması, bilaistisna her ecnebi karşısında yüzümüzü kızartabilecek bir kusurdur.

2 – Bu otellerde çalışan ve aile geçindiren vatandaşların sayısı mühim bir yekûn tutar. Bu itibarla, birinci sınıf otellerin kapılarile birlikte, birçok ailelerin geçim yolları da kapanmış olacaktır.

3 -Bu oteller, muhtelif yollardan, devlete mühim miktarda vergi verirIer. Binaenaleyh, İstanbul birinci sınıf otellerinden mahrum kalırken, devlet de birer varidat membaı kaybetmiş olacaktır.

Vâkıâ, bir takım içinden çıkılmaz hesapları, bir hususi teşebbüs sahibi lehine, devletin, vilayetin, veya Belediyenin yüklenmesine, bittabi katiyen aleyhtarız. Fakat, unutulmaması lâzımdır ki, her otelin kapanması, bilhassa İstanbul gibi bir şehir için bir buhran meselesi şeklinde tetkike layık bir mevzudur.

Eğer, İstanbulda birinci sınıf oteller yaşatabilmek, hususi müteşebbislerin başarabilecekleri bir iş değilse, bu vazifeyi yüklenmek, bittabi Belediyeye düşer.

Tokatlıyanı, ve Perapalası, yaşamak imkânlarından mahrum bırakan hesabi sebeplerin ve zaruretlerin mahiyetinden tamamen haberdar değiliz. Fakat Belediyenin bu vaziyet karşısında alabileceği ilk tedbirlerden birisi, yeniden bir araya getirilmeleri hayli büyük fedakârlık isteyen o satılık otel eşyalarının, muhtelif kelepirci alıcılar elinde ziyan olmasına imkan bırakmamaktır. Bu suretle Belediye, yarın üzerine almak mecburiyetini mutlaka hissedeceği bir vazifeyi kolaylaştırmış olacaktır. Zira senelerin tecrübeleri ve fedakârlıklarile bir araya getirilmiş olan birinci sınıf otel eşyalarını hazır ucuz ve toptan bir halde kapatmak, yarın onlara ihtiyaç hissedecek  bir Belediye için kaçırılacak bir fırsat değildir.

Bu elimize aldığımız mevzuu düşünürken, aklımıza geliveren tedbirlerın en basitidir. Bizim müdafaa etmek istediğimiz hakikat, sadece, İstanbul gibi medeni bir şehrin, birinci sınıf otellere, muhtelif bakımlardan olan ihtiyacıdır, Bu ihtiyacı idrâk etmek, ve bu ihtiyacı karşılamanın çarelerini araştırmak Belediyemize düşen bir vazifedir.

Eğer İstanbul şehri, mevcut mahrumiyetleri arasına, konforlu bir otel yokluğunu da ilave ederse, şehrin kapılarını ecnebilere kapamaktan başka çare bulmak zordur. Bize düşen vazife, kendisini gösteren bu yakın tehlike üzerine, alâkadarların nazarı dikkatini, vaktinde, ve layık olduğu ehemmiyetle çekmiye çalışmaktır: Zira, hiç şüphe yok ki, İstanbul şehrinin birinci sınıf otellerden tamamen mahrum kalması, birinci sınıf bir ayıp sayılır.

Tan, 3 İlkteşrin (Ekim) 1939, Salı


GÜNÜN MESELELERİ
Otellere Yapılacak Yardım

Dün öğrendiğimize göre, Beledi ye, harp dolayısile müşterisiz kalan, ve kapanmak tehlikesile karşılaşan otellere yardım edecektir.

Belediyenin bu kararını ne şekil de tatbik edeceğini henüz bilmiyoruz. Fakat, bundan evvel de yapılmasını temenni ettiğimiz bu yardımın, Belediye tarafından da lüzumlu görülmesi, takdire değer bir isabet tir. Zira, – muharebe gibi, fevkalade bir hadisenin tesirile de olsa – İstanbul gibi medeni bir şehrin otelsiz kalması, mahzurlarını evvelce de saymış bulunduğumuz bir mahrumiyettir. Bu itibarla, bugün, Belediyenin verdiği yardım kararını, İstanbul şehrini katlanılamıyacak bir mahrumiyetten kurtaracak olan bir müjde gibi, sevinç ve takdirle karşılamayı bir vazife sayıyoruz.

Tan, 16 İlkteşrin (Ekim) 1939, Pazartesi


ŞEHİR HABERLERİ

Dünkü Lodos Fırtınası Mühim Tahribat Yaptı
Denizde Bazı Vapurlar Batmak Tehlikesi Geçirdiler
4 Yelkenll 2 motör 6 sandaI ve 2 kotra parçalandı Kadıköy ve Adalara vapur işlemedi. yüzlerce Ada yolcusu İstanbulda kaldı. Bazı binaların çatıları uçtu

Dün öğleden sonra başlıyan şiddetli bir lodos fırtınası şehir ve limanda mühim tahribat yapmış ve bir çok aksaklıklara sebeb olmuştur. Öğleden sonra saat 2 yi 5 geçe yavaş yavaş başlıyan lodos gittikçe şiddetlenerek fırtına şeklini almış ve bir çok evlerin damlarını uçurarak camlarını kırmıştır.

Fırtınanın şiddetinden Denizyollarının iki vapuru batmak tehlikesi geçirmişlerdir.

FIRTINANIN LİMANDAKİ TESİRİ

Lodos saat 2 yı 5 geçe başlamış ve 10 dakika içinde bütün şiddetini almıştır.

Bu sebepten köprüden Kadıköyüne gitmek için 14,35 seferini yapan vapur Harem önlerine gelince gayet büyük mikyasta gelen dalgalarını ortasında bocalamağa başlamış ve tam bordadan gelen sular geminin her tarafını kaplıyarak alt kamaralara hücum etmiştir. Bunun üzerine esasen heyecanda olan yolcular feryad etmeğe başlamışlar, bazı kadın ve çocuklar heyecandan bayılmışlardır. Vapurun büyük bir tehlike karsısında bulunduğunu gören kaptan derhal dalgalara doğru baş vererek geri dönmek istemiş, ve Boğaza doğru bir müddet gittikten sonra köprüye dönmüştür. Bundan Adalar ve Kadıköyüne hiçbir vapur posta yapmamıştır. Cumhuriyet bayramı münasebetile İstanbula inen kesif bir yolcu kütlesi ile talebeler köprü üstünde birikmişler ve burada büyük bir izdiham husule gelmiştir.

Şirketi Hayriye vapurları da 3 ve 3,35 Üsküdar seferlerini yapamadıklarından kalabalık büsbütün artmıştır.

Saat 4 den sonra Şirket vapurları seferlere başlamışlar ve esas tarifeden başka 12 ilave postası yaparak Kadıköy halkını Üsküdara taşımışlardır.

Yalovadan 6 da kalkıp İstanbula gelen posta Büyükada açıklarına geldiği vakit iskeleye yanaşmak istemişse de muvaffak olamamış ve Modada batmak tehlikesi geçirmiştir. Bu vapurda da bir çok yolcular bayılmışlardır. Bundan başka denizde lunan birçok motör ve kayıklardan haber alınamamıştır.

Yeni Sabah, 30 İlkteşrin (Ekim) 1939, Pazartesi


İçinde cenaze bulunan bir motör
Dalgalara kapılarak Burgaz adasından Kartala sürüklendi

Burgaz adasına bağlı Birinci isimli ve Hasan kaptanın idaresindeki bir motör dün saat 12 de Burgaz adasından Sen Jorj mektebinin baş rahibinin cenazesile mektepten 9 rahip ve rahibeyi alarak Büyükadaya hareket etmiş, epeyce açıldıktan sonra motörü birdenbire bozulmuştur. Kaptan yola devam etmek üzere yelken açmağa teşebbüs etmişse de şiddetli fırtınadan yelken parçalandığından motör dalgalara kapılarak Kartal çimento fabrikasına doğru sürüklenmeğe başlamış ve nihayet fabrikanın önünde karaya vur muştur. Fabrika işçilerinden Cemal, Salâhaddin ve Hüseyin derhal yetişerek motörün içinde baygın bir halde yatan rahip ve rahibelerle mürettebatı dışarı çıkarıp çimento fabrikasında tedavi altına almışlar, Kadıköy Sen Jorj mektebinden gelen bir otomobil de, motördeki cenazeyi Kadıköye nakletmiştir.

 

Akşam, 31 Teşrinievvel  (Ekim) 1939, Salı


Adalardan İstanbula göç seferleri ihdas edildi

Adalardan İstanbula göç edecekler için yüzde 50 tenzilatlı seferler ihdas edilmiştir. Seferler dünden itibaren başlamıştır.

Tesbit edilmiş olan programa göre göç seferleri haftada Pazartesi, Çarşamba, Cuma ve Cumartesi günleri olmak üzere 4 gün yapılacaktır.

Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri vapurlar saat 11 de Kınalıadadan kalkacak, bütün Adalara uğrayarak ve en sonra olarak Büyükadaya uğradıktan sonra dönüşte yalnız Kadıköye yanaşacaklar ve doğru Köprüye geleceklerdir.

Cumartesi günleri ise göç vapuru Büyükadadan saat 15 de kalkacak, Heybeliye uğradıktan sonra doğru Köprüye gelecektir.

Son Posta, 5 Birinciteşrin (Ekim) 1939, Perşembe


Alenen öpüşmüşler
Hakim Dört Genci Bu Yüzden 10 Gün Hapse Mahkûm Etti

Sultanahmed Sulh üçüncü Ceza mahkemesi İhsan, Andon, Neclâ ve Vaso isminde dört genci on beşer gün hapis ve on beşer lira para cezası vermek suretiyle tecziye etmiştir. Bunlara isnad edilen suç halkın ar ve haya hislerini rencide edecek şekilde hareket etmeleridir. Bunlar son vapurla Büyükadadan dönüyorlarmış. Alt kamaraya inmişler. İhsan ile Neclâ, Andon ile Vaso birer köşeye oturmuşlar. Öpüşmeğe başlamışlardır.

Hakim bu çiftlerin alenen öpüşmelerini şahitlerle tesbit ettiği ve yolcuların haya hislerini rencide eder mahiyette gördüğü için dördünü de tevkif etmiştir.

Yeni Sabah, 8 İlkteşrin (Ekim) 1939, Pazar


Heybelide yangın

Heybeliada Saksılı sokakta 5 numaralı evde oturan terzi Angelosun 17 yaşındaki hizmetçisi Anastasia mutfakta yemek pişirirken ocağa iki metre mesafedeki benzin tenekesi parlamış, itfaiye vaktinde yetişerek etrafa sirayetine meydan vermeden ateşi söndürmüştür.

Yeni Sabah, 4 İlkteşrin (Ekim) 1939, Çarşamba


Parlıyan benzin

Evvelki akşam Heybeliadada Savaşlı sokağında oturan Angelidisin hizmetçisi mutfakta köfte kızartırken, bir köşede duran benzin tenekesi, sıçrıyan bir kıvılcımla ateş almıştır. Yangın, itfaiye tarafından söndürülmüştür.

Cumhuriyet, 4 Birinciteşrin (Ekim) 1939, Çarşamba


Adalar Kazası Malmüdürlüğünden

Adı                   San’atı Adresi                           Tarihi                No.       Sene     Vergisi

Şükrü Satat       Manav Büyükada Çınar             10/10/939        6/25     938       6.38

Caddesi No.46

Yukarıda isim ve işi ve adresi yazılı mükellefin yeni adresini bildirmemiş ve yapılan araştırmalarda da bulunamadığından hizasında gösterilen seneye ait kazanç ve buhran vergisine dair ihbarnamesi tebliğ edilmemiştir. Hukuku Usul Muhakemeleri Kanunun 141. 142 inci maddeleri hükümlerine tevfikan tebliğ olunur. (8287)

İkdam, 11 Birinciteşrin (Ekim) 1939, Çarşamba


Adalar Mal Müdürlüğünden:

Kazanç vergisi borcundan dolayı tahtı hacze alınmış olan Mavridi oğlu Lukaya ait Burgaz adasında Gökdemir aralığında 1 kapı numaralı evin 330/2790 hissesinin 16/10/939 Pazartesi günü saat 14 de kat’i ihalesinin yapılacağı ilan olunur. (8387)

İkdam, 13 Birinciteşrin (Ekim) 1939, Cuma


Adalar Mal Müdürlüğünden:

Veraset  vergisinden borçlu bulunan ölü Katerina veresesinden Siminaki Mihal ve Nikolatanın bu borcundan dolayı tahtı hacze alınmış olan Heybeliadada İsmet İnönü caddesinde Bülbül sokağında 83 sayılı arsanın tamamı 16/10/939 Pazartesi günü saat 14 de kat’i ihalesinin yapılacağı ilan olunur. (8385)

İkdam, 13 Birinciteşrin (Ekim) 1939, Cuma


Adalar Mal Müdürlüğünden:

Kazanç vergisinden borçlu bulunan İzmarağdanın bu borcundan dolayı tahtı hacze alınmış olan  Burgazadasında Mezarlık sokağında 1 kapı numaralı evin 16/1 hissesinin 16/10/939 Pazartesi günü saat 14 de kat’i ihalesinin yapılacağı ilan olunur. (8386)

İkdam, 13 Birinciteşrin (Ekim) 1939, Cuma


Adalar Malmüdürlüğünden:

Büyükadada Cami mahallesinin Cami sokağında 20 sayılı evde İstavri Vasil Vasilyadisten metruk muhtelif cins ev eşyası 19/10/939 ve 20/10/939 tarihlerine müsadif Perşembe ve Cuma günleri sabah saat 10 dan 13,30 kadar Büyükada da 23 Nisan caddesinde saa kulesi önünde açık arttırma ile satılacaktır. İsteyenlerin yazılan gün ve saatte satış yerinde hazır bulunmaları ilân olunur. (8443)

Son Telgraf, 14 İlkteşrin (Ekim), Cumartesi


Yayınlanma Tarihi: 08 Ekim 2024  /  Son Güncellenme: 08 Ekim 2024


Bu yazı hakkında yazarımıza ve editörlerimize iletmek istedikleriniz mi var?
Aşağıdaki formu kullanarak kendisine ulaşabilirsiniz.
(Bu formdaki bilgiler, yazarımız ve editörlerimizin mail adreslerine iletilecektir.)


Çerezleri Yönetin!

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet verebilmek, güvenlik ve sizi tanımak adına çerezler kullanmaktayız, detayları öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Gizlilik Politikanızı ve KVKK Aydınlatma metnini okumak için buraya tıklayınız.

Eğer sitede gezinmeye devam edersiniz politikamızı onaylamış sayılacaksınız.